АРМЕНИЯ - интересни факти, които ще Ви накарат да погледнете с нови очи на тази невероятна държава!

АРМЕНИЯ - интересни факти, които ще Ви накарат да погледнете с нови очи на тази невероятна държава!
08.Април.2023 г.

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ЗА АРМЕНИЯ – интересни факти


🇦🇲 Красива страна ли е Армения?
🇦🇲 Армения безопасна страна ли е за пътуване? 
🇦🇲 С какво е най-известна Армения?

Това са най-често срещаните въпроси, които повечето туристи задават, преди да планират пътуване до Армения.
Това е една от най-красивите и уникални страни в по-големия Близък изток. Армения е известна със своите красиви пейзажи, своята кухня, култура и история. Тъй като Армения е първата страна, която официално приема християнството, можете да намерите някои от най-старите църкви и манастири в света, разположени в изключително красивите природни условия.

По отношение на безопасността, Армения е една от най-безопасните страни в света с много ниско ниво на престъпност. Особено през лятото можете да намерите много местни жители и туристи, които се разхождат по улицата до полунощ. Местните жители бързат да ви помогнат, ако изглеждате объркани или изгубени. Също така е успокояващо да се знае, че униформени полицаи има почти навсякъде.
Както можете да видите, Армения има какво да предложи за всеки турист и всеки ще намери нещо за себе си там. Ето защо, ако все още не сте били там, определено трябва да го направите възможно най-скоро. Когато купувате обиколка до Армения, трябва да знаете някои неща за страната и историята на Армения.

Ето и най-интересните факта за Армения.

1: Армения е древна страна
Историята му датира много преди бронзовата епоха и проследява началото на цивилизацията.
Армения има богато и уникално наследство, което е очарователно да се изследва... Например, Ughtasar Petroglyphs датират от 12000 г. пр.н.е. Най-старата известна кожена обувка в света датира от 3500 г. пр.н.е., открита в Арени.
Заедно с Иран, Китай, Гърция, Египет и Япония, Армения е сред 6-те древни страни, оцелели в продължение на хиляди години. Армения се споменава за първи път в ръкописа на цар Дарий Бехистун през 520 г. пр.н.е. Армения е спомената и от древногръцкия автор Херодот и Ксенофонт през V век пр.н.е.

2: Първата страна, приела християнството
Армения е първата страна, която приема християнството като своя държавна религия. Днес 97% от населението на Армения са християни, а Армения има една от най-красивите църкви в света. Григорий Просветител (Лусаворих), който кръщава Армения през 301 г., става първият католикос на всички арменци.
Армения става първата християнска държава
Първата църква в света е построена в Армения. Свети Ечмиадзин е първата държавна църква, построена в света в началото на 4 век. Това място е и седалището на всички църкви в Армения и е едно от най-посещаваните места за поклонение в света.

3: Армения има собствена азбука
Има интересни факти за арменския език. Армения има своя собствена азбука и е една от най-напредналите в света. Арменската азбука е създадена през 405-406 г. от учения и монах Месроп Мащоц. Азбуката на Мащоц се състои от 36 букви. Учените смятат, че арменската азбука е една от най-напредналите в света. Паметникът на арменската азбука и неговият създател Месроп Мащоц е в село Арташаван, на склона на планината Арагац.

4: Моноетнична държава
Армения е една от моноетническите държави в света. 97% от населението са арменци, а останилите 3% са руснаци, украинци, кюрди, язиди и др.

5. Ереван – столицата на Армения е един от най-древните градове
Ереван е един от най-древните градове на планетата, заедно с Рим и Истанбул. През 2018 г. той навърши 2800 години – това е наистина много впечатляващо. Основан през 782 г. пр.н.е. от цар Аргищи, той е дори по-стар от Рим! Това, което виждате сега, е модерна столица в европейски стил, но произходът на града е наистина впечатляващ!

 Понякога арменската столица е наричана "розовия град" заради розовия оттенък на повечето сгради. Причината за този цвят е камъкът, от който са построени тези сгради. Добива се в Армения и има такава особеност. Ереван с право може да се нарече един от най-мононационалните градове в света. Арменците тук съставляват почти 99% от населението. Тук няма общ архитектурен стил – всеки гради това, което иска и това, което иска. Това разнообразие придава на града особен чар. Тук е наистина уютно и можете да се разхождате по улиците час по час, възхищавайки се на местната архитектура. Ереван е един от стоте най-безопасни градове в света. Тук е наистина спокойно. Дори пияни хора на улицата е почти невъзможно да се видят. Дори и в петък вечер. Водата в Ереван може безстрашно да се пие директно от чешмата.

6: Армения е дом на най-старата винарна в света
На първо място – вероятно не свързвате Армения с виното. Поне така твърдят археолозите: през 2011 г. те откриват това, което се смята за най-старата винарна на планетата, открита в пещера близо до село Арени, но всъщност е на 6100 години!
И все пак страната произвежда някои от наистина добрите вина и не само от грозде, но и от други плодове (не забравяйте да опитате нар или кайсиево вино!).

7: Армения има рекорден кабинков лифт
Това може да е изненада, но ще намерите най-дългата въздушна трамвайна линия в света в Армения. Според Световните рекорди на Гинес, най-дългият нон-стоп двупистов кабинков лифт е въздушният трамвай Татев, който е дълъг 5 752 м (18 871 фута). Грандиозният кабинков лифт, наречен Wings of Tatev, свързва село Халидзор с манастира Татев (един от най-важните манастири в страната), предлагащ невероятна гледка към дефилето на река Воротан по пътя.

8: Списък на световното наследство на ЮНЕСКО
Лаваш мек, тънък, плосък хляб, намери място в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Пекат своя хляб в подземни фурни. Всъщност хляба се нарича 'лаваш' и преставлява смес от брашно, сол и вода, а самата фурна се нарича 'тонир'. Представлява верикална, вкопана в земята фурна. Характерно за арменците е, че без хляб не сядат на маса.
Той има три други нематериални културни наследства: Изпълнение на арменския епос "Daredevils of Sassoun" или "David of Sassoun", арменско изкуство на кръстоски и Dudak and its Music.
В Армения има шест обекта на световното наследство на ЮНЕСКО: манастир Хагпат, манастир Санахин, катедрала и църкви в Ечмиадзин, археологически обект Звартноц, манастир Гегард и долината Азат.
Сега, когато знаете малко за Армения, защо да не посетите тази страна и да откриете нейната уникална култура. В Армения има известни неща, които ще ви напомнят за най-запомнящите се моменти в Армения като арменски коняк, бижута, килими, сушени плодове и др.

9: Шахматът е задължителен в арменските училища
Армения е направила задължително децата да учат и играят шах в училищата, тъй като това е част от учебната програма. Поради това хората играят шах всеки ден и са произвели много шампиони по шахмат с времето.
Ако някога искате да играете приятелска игра с народа на Армения, вероятно ще бъдете изправени пред предизвикателство.


10: Планината Арарат е свещено място
Всички сме чували за приказката за Ноевия ковчег и мястото за почивка на това е планината Арарат. Ето защо е известно, че е свещено място. Тя обаче вече не е част от Армения, както ще откриете в Източна Турция.
Но местните арменци все още се покланят на тази планина и вярват, че страната не преживява силни земетресения поради нейната защита.


11: Семейната система е високо ценена
Важна част от арменската култура е семейната система, поради което ще забележите, че дори възрастните живеят с родителите си. Това е напълно нормално и родителите дори плащат за важни житейски събития на детето. Това включва брак, образование, ваканции и много други.

12: Много знаменитости излязоха от Армения
Има няколко знаменитости, които имат корени в Армения. Сред тях са Ким Кардашиян, Шер, Андре Агаси и много други. От друга страна, ако някога сте чували за музикалната група, System of a Down, те също имат арменски корени.

13: Популацията на птиците е огромна
Едно от нещата, на които много хора не обръщат внимание, докато пътуват, са птиците. Въпреки това, не забравяйте да вземете под внимание различните птици, които съществуват в Армения, тъй като тук има невероятно разнообразие. Армения има значителна популация от птици с повече от 500 вида.
Ще намерите соколи, лебеди, орли и много други птици, които са често срещани в страната. Хората също са любители на птиците и се грижат много за тях.

14: Кайсията
 Кайсията е един символите на Армения. Можете да намерите всякакви продукти от кайсии, че дори и вино.


Вижте нашите предложения, с които можете да посетите АРМЕНИЯ - ТУК
всички новиниХотели Гърция