БРАЗИЛИЯ И АРЖЕНТИНА - ЛАТИНОАМЕРИКАНСКО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО

СОФИЯ - РИМ - БУЕНОС АЙРЕС - ВОДОПАДИТЕ ИГУАСУ - САО ПАУЛО - ПАРАТИ - РИО ДЕ ЖАНЕЙРО - РИМ - СОФИЯ

Не просто ТАНГО, ВОДА и САМБА... а,усещане за СТРАСТ, ЧУДО и ЛЮБОВ!!!

Дати:
СамолетниСамолетни
Програма
1ден
25.10.2018 г. (Четвъртък) – София – Рим – Буенос Айрес

Полет от летище София до Буенос Айрес с АК “Al Italia” в 19:05 ч. Каца в Рим в 20:00 ч. Излита за Буенос Айрес в 21:45 ч. Каца на международно летище Езейза в 06:45 ч. на 26.10.

2ден
26.10.2018 г. (Петък) – Буенос Айрес

Посрещане в Аржентинската столица от представители на партниращата агенция. Добре дошли в най-европейската южноамериканска столица – Буенос Айрес!

Туристическа обиколка с местен екскурзовод наюжната част на града – 1-ва част (включена в пакетната цена). Посещение наисторическия комплекс Пласа де Майо, със забележителните сгради – сградата на парламента, известна още като Розовата къща, Катедралата, красивата историческа сграда от 18 век - Кабилдо. Множество архитектурни образци от 19 век по един от емблематичните булеварди на града Авенида де Майо. Обиколката продължава на юг, към най-старите райони на града. Пристигане в квартал Ла Бока – най-големият типичен италиански район, където колония от артисти и художници, със своите великолепни произведения, правят града известен по цял свят. Разходка по колоритната пешеходна улица “Caminito” – родното място на тангото.

Следва спирка пред Естадио Алберто Х. Армандо - стадионът е по-известен с прозвището си „Ла Бомбонера” (разглежда се отвън), където в най-популярния спортен клуб на Аржентина - „Бока Хуниорс”, е тренирала и футболната легенда Диего Марадона.

Обиколката продължава на север, към Авеню 9 юли (най-широката улица в света), за да видите известния Обелиск – символът на града.

Около 14:00 часа - настаняване в хотел Amerian Buenos Aires Park 4* или подобен, разположен в сърцето на града. Свободно време за почивка. Възможност за разходка до някои от най-значимите забележителности на Буенос Айрес, намиращи се на кратко пешеходно разстояние от хотела – театър Колон, кафе Тортони, Обелиска, Пласа де Майо. Наблизо се намира и търговския център Galerias Pacifico Shopping Center, център за развлечения Galeria Guemes, популярната търговска улица Флорида. Не пропускайте да изпиете чаша кафе в Café Tortoni, открито през 1858 г., средище на културния и политически елит, днес обявено за Национален исторически паметник на Аржентина. Разходете се до Colon Theatre – един от най-големите театри в света, известен със своята величествена сграда и безупречна акустика.Нощувка в Буенос Айрес.

3ден
27.10.2018 г. (Събота) – Буенос Айрес

Закуска. Полудневна обиколка на северната част на Буенос Айрес – 2-ра част (включена в пакетната цена).

Ще посетите елегантните северни райони на града, като квартал Риколета, където френското архитектурно влияние предизвиква възхищение, предлагайки оживена картина. Преминаване през Експозиционния център, Юридическия факултет и Националния музей за изящни изкуства. Пристигане в Палермо, изобилие от стари аристократични жилища с изглед към парка – 2500 акра парк, един от най-обичаните в града. Посещение на една от най-големите книжарници в Южна Америка и една от най-красивите в светаЕl Ateneo Grand Splendid. В тази красива сграда в Буенос Айрес през 1919 година е открит театър Teatro Gran Splendid. През 2000 година сградата е преустроена в книжарница, като е запазен изключителния интериор, сцената, ложите и пищните балконис орнаментика, а местата за публиката са превърнати в рафтове за книги, с прекрасни зони.

Свободно време или по желание* - възможност за допълнителни мероприятия (срещу доп. заплащане):

14:00 ч. – * Разходка с корабче по Тигре и делтата на река Парана.

20:30 ч. - * Вечеря + Танго шоу в “La Esquina de Carlos Gardel” (с включени напитки). Нощувка в Буенос Айрес.

4ден
28.10.2018 г. (Неделя) – Буенос Айрес

Закуска. Свободен ден за разходки в Буенос Айрес или възможност за допълнителна екскурзия, по желание*:

* Целодневна екскурзия Фиеста гауча шоу в традиционно ранчо в Аржентинската пампа – земя на гаучосите.

 

5ден
29.10.2018 г. (Понеделник) – Буенос Айрес / Игуасу

Закуска. Свободно време. Трансфер до летището за вътрешен полет до Игуасу в 11:10 часа. Посрещане от агенцията партньор, трансфер и настаняване в хотел Saint George 4*, Masterrooms. Нощувка в Пуерто Игуасу.

6ден
30.10.2018 г. (Вторник) – Водопадите Игуасу от страната на Аржентина

Закуска. Целодневен тур на водопадите Игуасу от Аржентинска страна. Ще станете свидетели на невероятен природен спектакъл! ВОДОПАДИТЕ ИГУАСУ са сред най-мащабните прирородни феномени. Намират се на границата между Аржентина (80%) и Бразилия (20%). Образувани са преди 120 милиона години и са най-големите водопади в света! Неслучайно, през 2011 година, са избрани сред 28 финалисти за едно от новите 7 чудеса на природата!!! Игуасу представлява съвкупност от около 275 водопада, създадени от реките Игуасу и Парана непосредствено до устието ѝ. В зависимост от състоянието на водната маса в реката, броят на водопадите варира от 150 до 300, а височината им е между 40 и 82 метра. Средното количество вода от реката, което връхлита от водопадите, е около 1500 м3 в секунда, като през различните годишни сезони варира между 500 и 6500 м3 в секунда. Разположени са под формата на подкова с дължина 2700 м. Най-впечатляващ от тях е водопадът „Дяволското гърло“. Водопадите са само част от национален парк Игуасу, който е най-големият субтропичен резерват в света и един от най-посещаваните туристически обекти в Южна Америка – близо 1 милион посетители годишно.

*По желание - “Nauticaladventure” – мокро приключение с лодка под водопадите (заплаща се допълнително).

Фото пауза на границата на 3 държави – Аржентина, Бразилия и Парагвай! Нощувка в Пуерто Игуасу.

7ден
31.10.2018 г. (Сряда) – Игуасу от страната на Бразилия, Птичи парк / Сао Пауло

Закуска. Полудневен тур с местен екскурзовод на водопадите Игуасу от бразилска страна. Отново ще имате възможност да се насладите на „Голямата вода”, както звучи в превод думата с индиански произход Игуасу. Трансфер до летище Фоз до Игуасу за полет в 16 ч. до Рио де Жанейро. Посрещане от представители на агенцията партньор в Бразилия и трансфер до един от най-популярните курортни райони на Рио де Жанейро - Копакабана. Настаняване в хотел до брега на Атлантическия океан Pestana Rio Atlantica 4*, Standart Side Ocean View rooms. Нощувка в Рио де Жанейро.

8ден
01.11.2018 г. (Четвъртък) – Сао Пауло – Парати

След закуска, полудневен тур в космополитния град Рио де Жанейро с местен екскурзовод (~6 часа, включен в пакетната цена), до планината Корковадо, на чийто връх се намира един от най-известните монументи в света - статуята на Христос Спасителя, избрана през 2007 година за едно от 7-те съвременни чудеса на света! От всяко място в града, посетителите му могат да видят най-красивата картичка на Рио де Жанейро – знаменитата статуя на Исус Христос (открита през 1931 г.), разположена на хълма Корковадо, на 710 м над морското равнище. До статуята се стига със зъбчата железница, която минава през най-голямата градска гора в света, по склоновете на Корковадо. След това с панорамен асансьор, изграден в скалата - изкачване до панорамната площадка, разположена около статуята. Усещането от присъствието тук и гледката от това място не могат да бъдат описани с думи! След посещението на хълма Корковадо, обиколката продължава с панорамна обиколка на плажовете на Рио де Жанейро. Следва спирка при известния стадион Маракана - един от най-големите стадиони в света, където се проведе финала на 20-тото Световно първенство по футбол 2014, чийто домакин беше Бразилия. Фото пауза отвън и възможност за разглеждане на стадиона - за тези, които желаят (входната такса не е включена ~ 24 BR). Завръщане в хотела. Свободно време. Нощувка в Рио де Жанейро

9ден
02.11.2018 г. (Петък) – Парати – Рио де Жанейро

Закуска. Полудневна туристическа обиколка на Рио де Жанейро с местен екскурзовод, с посещение на другата основна забележителност в Рио – знаменитата скала Захарната глава (~ 4 часа, включена в пакетната цена).По време на тура ще преминете през центъра на града, край църквата Канделария, исторически сгради, градския театър, националната галерия, Аркос да Лапа. Следва изкачване (на два етапа) с лифт до един от символите на града – Захарната глава (Sugar Loaf). Първата спирка на лифта е на височина 215 м, където ще имате възможност да направите панорамни снимки на залива Гуанабара и да видите моста, свързващ Рио де Жанейро и Нитерой, както и планината Корковадо. При втората спирка на лифта (395 м), при ясно време ще можете да видите плажовете на Копакабана и някои от плажовете на Нитерой, крепостта Санта Круз и да се насладите на спиращи дъха панорамни гледки към града. Завръщане в хотела.  Свободно време. Нощувка в Рио де Жанейро.

* Вечерта - по желание, Rio by night – вечеря в типичен ресторант + Платаформа шоу (срещу доп. заплащане).

10ден
03.11.2018 г. (Събота) – Рио де Жанейро

Закуска. Свободен ден в „Града на чудесата”. Можете да се отдадете на разходки или да се насладите на слънчеви бани в един от най-известните плажове в света – Копакабана, да се разходите по Ипанема, да опитате блюда от бразилската кухня в някои от многобройните местни ресторанти или да разпуснете с кайпириня в един от клубовете на Рио, под звуците на Боса нова - бразилски музикален жанр, съчетаващ самба и джаз...

* Възможност за целодневна екскурзия до лагуните на Ангра дос Рейс (срещу доп. заплащане). Нощувка в Рио де Жанейро.

11ден
04.11.2018 г. (Неделя) - Рио де Жанейро

Закуска. Свободен ден за плаж, разходки, развлечения, покупки на сувенири.

* Възможност за полудневна екскурзия до известните фавели в Рио (срещу доп. заплащане). Нощувка в Рио де Жанейро.

12ден
05.11.2018 г. (Понеделник) - Рио де Жанейро

Закуска. Свободен ден за плаж, разходки, развлечения, покупки на сувенири. Освобождаване на стаите до 12:00. Свободно време или посещение на фабрика за бижута H.Stern (безплатно, по желание).

Отпътуване с автобус към Ипанема, където се намира фабриката. Ще се запознаете с историята на една от популярните в света фабрики за обработка на бижута и диаманти. Със специални слушалки ще преминете през залата, в която се разказва историята от създаването на фабриката до процеса на обработка на камъните, който лично ще наблюдавате. След това ще разгледате изработените уникални бижута, както и ще имате възможност да си закупите, при желание. Свободно време за разходка в другия популярен курорт в Рио де Жанейро - Ипанема и обратен трансфер от фабриката до хотела.

Около 14 часа - трансфер до международното летище за полет с  “Al Italia” до Рим в 17:00 ч.

13ден
06.11.2018 г. (Вторник) – Рим - София

Пристигане в Рим в 07:00 ч. Полет за София в 09:50 ч. Каца на терминал 2 в 12:50 часа.

 
 

Пакетна цена с включени летищни такси:
*2550 евро / 4987 лева на човек в двойна стая

ДАТА
ЦЕНА
РЕЗЕРВИРАЙ
Пакетните цени включват:
 • Самолетен билет София–Рим-Буенос Айрес /Рио де Жанейро–Рим-София с вкл. летищни такси;
 • Самолетен билет Буенос Айрес – Игуасу с включени летищни такси;
 • Самолетен билет Игуасу – Рио де Жанейро с включени летищни такси;
 • Всички описани в програмата трансфери и екскурзии, с комфортни автобуси;
 • 3 нощувки със закуски в централно разположен хотел  Amerian Buenos Aires Park 4* в Буенос Айресили подобен;
 • Две полудневни туристически обиколки на Буенос Айрес с местен екскурзовод;
 • 2 нощувки със закуски в централно разположен хотел Saint George 4* в Пуерто Игуасу;
 • Целодневен тур на водопадите Игуасу от аржентинска страна с включени входни такси;
 • Полудневен тур на водопадите Игуасу от бразилска страна с включени входни такси;
 • 5 нощувки със закуски в хотел Pestana Rio Atlantica 4* в Рио де Жанейро или подобен, плаж Копакабана;
 • Полудневен сити тур в Рио до планината Корковадо и статуята на Христос – изкачване с железница с включени билет и входни такси и посещение на стадиона Маракана (без включена входна такса);
 • Полудневна обиколка на Рио с посещение на хълма Захарната глава - изкачване с кабинков лифт;
 • Обслужване от местни екскурзоводи (АЕ) по време на всички трансфери и екскурзии по програмата;
 • Медицинска застраховка с асистанс покритие 20 000 евро;
 • Водач-преводач от Туроператора по време на цялото пътуване при минимум 15 записани.
Пакетните цени не включват:
 • Допълнителни мероприятия и екскурзии по желание;
 • Разходи от лично естество;
 • Застраховка „Отмяна на пътуване”.
Необходими документи:
Международен паспорт, валиден минимум 6 месeца от крайната дата на пътуването
 
Допълнителна информация:
Програмата на водопадите Игуасу се провежда съобразно часовете на вътрешните полети!
Обслужването от местните екскурзоводи е на английски език
За пътуването до Бразилия и Аржентина не се изискват визи и имунизации
Необходим минимален брой участници за осъществяване на eкскурзията: 15
Срок за уведомление при недостигнат минимум: 30 дни преди датата на пътуване
 
Забележка:
*Пакетната цена е калкулирана по курс 1,70 лв. за щатски долар към 02.03.2018 г. При промяна на обменния валутен курс с повече от 5% в периода до началото на туристическото пътуване, ТО си запазва правото за прекалкулиране на основната пакетна цена, съобразно промяната на валутния курс.

*При неблагоприятни метеорологични условия или други форсмажорни обстоятелства,
е  възможно програмата да претърпи промяна! Полетните часове подлежат на препотвърждение от АК-те!
ТО си запазва правото за промяна в реда на разглеждане на забележителностите, при необходимост!
 
Допълнителни екскурзии и мероприятия
/заявяват се и се заплащат в България!/

Буенос Айрес

* Разходка с корабче: Тигре и делтата на река Парана
Пътуване с автобус сред Libertador Avenue през елегантните северни покрайнини на департамент Vicente Lopez, Olivos, където се намира резиденцията на аржентинския президент; San Isidro, с неговата нео готическа катедрала и San Fernando, преди да продължите към Тигре. Този лабиринт от реки и канали в делтата на Тигре е любимо място за бягство през уикендите на местните жители повече от век. Със своите реки и многобройни зелени острови, осеяли пейзажа, Делта заема площ от 220 кв. км. Следва отпътуване от пристан Тигре, откъдето турът продължава по делтата на борда на типичен речен кораб през лабиринти от канали и потоци, острови, крайречни вили, викториански докове, английски градини и традиционни гребни клубове по делтата на река Парана. Намиращите се наблизо Lujan, Sarmiento, Tigre и San Antonio реки също са част от маршрута. След това корабчето се връща до пристанището, където ще Ви очаква автобус за обратен трансфер до хотела.
Цена: ~55 $ (регулярен тур – обслужване на английски и испански език). Включва: трансфер до /от пристанището на Тигре, екскурзовод, разходка с корабче. Обща продължителност на тура около 4 часа (около 2 часа на кораба)

* ТАНГО шоу с включени вечеря и напитки в “La Esquina de Carlos Gardel”
Забележителен шоу спектакъл в родината на тангото, който се провежда в  „Ъгълът на Карлос Гардел” – театърът носи името на популярния  аржентински танго изпълнител, композитор и актьор – Карлос Гардел. Изискана шоу програма, изпълнена от професионални танцьори, музиканти, певци в красива театрална зала.  Преди представлението се предлага вечеря с традиционни ястия от аржентинската кухня и напитки - по избор от меню. Вечерята започва в 21:00 ч. Шоуто започва в 22:30 ч., завършва около  00:00.
Цена: ~ 130 $. Включва: частен трансфер, екскурзовод, вечеря с напитки и богата шоу програма. Прод:  ~4 часа.

* Екскурзия до Ранчо Санта Сузана в Аржентинската пампа."Фиеста Гауча" шоу с включен обяд и напитки. 
Ще имате възможност да се запознаете с живота, бита и невероятните умения на гаучосите – аржентинските „каубои”След закуска, отпътуване с автобус към Лос Кардалес, на ~ 80 км от Буенос Айрес, където се намира ранчото Санта Сузана. Посрещане с коктейл с напитка и „емпанадас” (традиционни хапки от месо в тесто) за добре дошли.  Желаещите могат да се включат в традиционните мероприятия, провеждани в ранчото. На обяд – традиционно аржентинско барбекю – незабравим спектакъл от месо,  печено на открит огън, наденички, печено пиле и разнообразие от салати, домашно приготвени сладкиши за десерт  и типичния зелен чай „мате”. Докато се наслаждавате на десерта, ще набюдавате фолклорно шоу с музика на живо, последвано от демонстрации на Гаучо умения, традиционни игри, конни надбягвания.
Цена: ~150 $ (регулярен тур, обслужване на английски и испански език) Включва: трансфер с автобус, обслужване от местен екскурзовод, богат обяд, напитки, езда на коне, шоу програма. Обща продължителност: около 8 часа

Рио де Жанейро
 
* Rio by Night- вечеря + Платаформа самба шоу
Вечеря в типичен бразилски ресторант. Платаформа шоу. Шоуто „Go Brazil 500 Years”, пресъздадено от група артисти от Платаформа шоу, разказва цялата бразилска история от нейните културни корени до днес, като представя всички ритми и характерни мелодии в забележителна хореография, а на финала – впечатляващи самба костюми и ритми. В края на шоуто, ще имате възможност да се снимате с участниците в шоуто, които минават през публиката в залата.
Цена: ~ 130 $. Включва: частен трансфер, екскурзовод, вечеря (без напитки), пищен шоу спектакъл! Обща продължителност: около 5 часа
 
Забележка: Цените и часовете на допълнителните мероприятия са ориентировъчни и подлежат на препотвърждение до месец преди датата на отпътуване. Заявяват се и се заплащат в България!
 

Обща информация за хотелите по програмата

Хотел AMERIAN BUENOS AIRES PARK 4*, БУЕНОС АЙРЕС
Хотелът се намира в сърцето на Буенос Айрес, само на 200 метра от популярната пешеходна улица Флорида и на 400 метра от най-новия административен район (барио) на града - Пуерто Мадеро; близо до площад Сан Мартин
В хотела има  152 комфортно обзаведени стаи, предлагащи всички удобства за приятен престой
На разположение на гостите в хотела са: американски а ла карт ресторант, традиционен пъб, зала за срещи, фитнес зала, сауна, безплатен Wi-Fi интернет
Хранене:  закуска на шведска маса
 
Хотел SAINT GEORGE 4*, Пуерто Игуасу
Хотелът се намира на 300 м от центъра на Пуерто Игуасу, на 17 км от Национален парк Игуасу, на 19 км от международното летище Puerto Iguazu (Аржентина), на 25 км от междунар. летище Foz do Iguazu (Бразилия)
Разполага със 100 комфортно обзаведени стаи, от които: 53 стандартни стаи (22 кв.м), 34 Master Room (28 кв.м), 12 стаи тип Junior Suitе (33 кв.м), 1 апартамент
Master Room: баня, сешоар, кабелна телевизия, индивидуален климатик, телефон, мини бар, кафе и чай, безплатен Wi-Fi достъп.
Необходим е преходник за електрическата мрежа! Може да се вземе от рецепцията.
 
На разположение на гостите на хотела са: градина с джакузи и открит басейн с детска секция (предлагат се кърпи за басейна), солариум, сауна, стая за масаж, фитнес зала, зала за игри с тенис маса, магазин за подаръци, безплатен Wi-Fi достъп, лоби бар, бар при басейна - предлага разнообразие от сандвичи, пици и коктейли, на които можете да се насладите заобиколени от природата в приятна атмосфера, ресторант Doña María
 
Хранене: богата закуска на шведска маса
 

Разпечатай

Оферта № Е1939


Етикети
екскурзия до бразилия и аржентина - латиноамериканско предизвикателство , екскурзия до бразилия , екскурзии до бразилия , екскурзия до аржентина , екскурзии до аржентина , екскурзия до буенос айрес , екскурзии до буенос айрес , екскурзия до рио де жанейро , екскурзии до рио де жанейро , евтина екскурзия , евтини екскурзии , изгодна екскурзия , изгодни екскурзии , екскурзия на ниска цена , екскурзии на ниски цени , екзотична екскурзия , екзотични екскурзии , екзотика , самолетна екскурзия , екскурзия със самолет , самолетни екскурзии , екскурзии със самолет , екскурзии 2018 , самолетно пътуване , самолетни пътувания , пътуване със самолет , пътувания със самолет , евтино пътуване , евтини пътувания , пътуване на ниска цена , пътувания на ниски цени , екскурзия до бразилия на ниска цена , екскурзии до бразилия на ниски цени , екскурзия до аржентина на ниска цена , екскурзии до аржентина на ниски цени , екскурзия до буенос айрес на ниска цена , екскурзии до буенос айрес на ниски цени , екскурзия до рио де жанейро на ниска цена , екскурзии до рио де жанейро на ниски цени , екзотична екскурзия на ниска цена , екзотични екскурзии на ниски цени , оферта за бразилия , оферти за бразилия , изгодна оферта за бразилия , изгодни оферти за бразилия , оферта за бразилия на ниска цена , оферти за бразилия на ниски цени , оферта за аржентина , оферти за аржентина , изгодна оферта за аржентина , изгодни оферти за аржентина , оферта за аржентина на ниска цена , оферти за аржентина на ниски цени , оферта за буенос айрес на ниска цена , оферти за буенос айрес на ниски цени , оферта за рио де жанейро , оферти за рио де жанейро , изгодна оферта за рио де жанейро , изгодни оферти за рио де жанейро , оферта за рио де жанейро на ниска цена , оферти за рио де жанейро на ниски цени , екзотична оферта , екзотични оферти , изгодна екзотична оферта , изгодни екзотични оферти , екзотична оферта на ниска цена , екзотични оферти на ниски цени , хотел в буенос айрес , хотели в буенос айрес , хотел в рио де жанейро , хотели в рио де жанейро , разглеждане на забележителности , забележителности в рио де жанейро , забележителности в буенос айрес , игуасу , ekskurziq do braziliq , ekskurzii do braziliq , izgodna ekskurziq , izgodni ekskurzii , evtina ekskurziq , evtini ekskurzii , ekskurziq do arjentina , ekskurzii do arjentina , ekskurziq do buenos aires , ekskurzii do buenos aires , ekskurziq do rio de janeiro , ekskurzii do rio de janeiro , ekzotichna ekskurziq , ekzotichni ekskurzii , ekskurziq do braziliq na niska cena , ekskurzii do braziliq na niski ceni , ekskurziq do rio de janeiro na niska cena , ekskurzii do rio de janeiro na niski ceni , ekskurziq do arjentina , ekskurzii do arjentina , ekskurziq do buenos aires , ekskurzii do buenos aires , oferta za braziliq , oferti za braziliq , izgodna oferta za braziliq , izgodni oferti za braziliq , oferta za braziliq na niska cena , oferti za braziliq na niski ceni , oferta za arjentina , oferti za arjentina , izgodna oferta za arjentina , izgodni oferti za arjentin , oferta za arjentina na niska cena , oferti za arjentina na niski ceni , oferta za rio de janero , oferti za rio de janeiro , oferta za rio de janeiro na niska cena , oferti za rio de janeiro na niski ceni , oferta za buenos aires , oferti za buenos aires , izgodna oferta za buenos aires , izgodni oferti za buenos aires , oferta za buenos aires na niska cena , oferti za buenos aires na niski ceni , ekzotichna oferta , ekzotichni oferti , izgodna ekzotichna oferta , izgodni ekzotichni oferti , ekzotichna oferta na niska cena , ekzotichni oferti na niski ceni , hotel v braziliq , hotelli v braziliq , hotel v rio de janeiro , hoteli v rio de janeiro , hotel v arjentina , hoteli v arjentin , hotel v buenos aires , hoteli v buenos aires , razglejdane na zabelejitelnosti , zabelejitelnosti v braziliq , zabelejitelnosti v arjentina