ЕДНОДНЕВНА ЕКСКУРЗИЯ ДО КЮСТЕНДИЛ И ЗЕМЕНСКИ МАНАСТИР

Петрич - Сандански - Земенски манастир - Кюстендил - Сандански - ПетричДати: 14.11.2020
АвтобусниАвтобусни

Според древна легенда, римският император Улпиус Траян дълги години страдал от тежко кожно заболяване. Цялото му лице е било покрито с рани и никой не можел да го излекува. Раните започнали да обхващат и тялото му. Силите му постепенно го напускали. Тогава една знахарка му разказала за лековитите минерални извори, намираще са в района и императорът решил да опита и това средство.
Слугите му го донесли на носилка и го оставили край бликащо минерално изворче. Той измил лицето си с животворната вода. Раните му постепенно изчезнали. Тогава Улпиус Траян вдигнал ръка и казал на своите придружители: "От днес нататък този град с лековити извори ще носи името Пауталия (Изворен град)

Програма
1ден
14.11.2020 г.

07:00 ч. - отпътуване от Петрич, 7:30 от Сандански по маршрут Благоевград - гр.Земен. Посещение на Земенски манастир ''Св. Йоан Богослов", основан още през 11 век. В момента не се обитава от монаси , а е превърнат в музей. Църквата към манастира е най-старата постройка и е обявена за паметник на културата. В нея има забележителни стенописи с библейски сцени от 14 век.  Подът е изграден от разноцветни каменни плочи и антични тухли. Забележително е, че манастирската обител е рухвала и отново възстановявана няколко пъти, а църквата със стенописите е оцеляла повече от 9 века до наши дни.

Отпътуване за гр.Кюстендил, основан през V век пр. Хр от тракийски племена, които се заселват около топлите минерални извори. През римския период градът е известен с името Пауталия. Разходка и  посещение на забележителностите на града - историческият музей, който е с постоянна експозиция от римско време и автентични за областта експонати, музей джамия Ахмед Бей, музеен комплекс "Св. Георги", художествената галерия "Владимир Димитров-Майстора". Галерията е известна с постоянната експозиция на картините на известния художник Владимир Димитров, както и картини на други бележити кюстендилски творци. 
Свободно време за самостоятелна разходка и обяд. 


Посещение на крепостта Пауталия, която е обявена за паметник на културата с национално значение. Крепостта в древността е била замъкът на феодалния управител на града. Намира на хълма "Хисарлъка".  Отпътуване за с.Невестино и кратка фото - пауза на Кадин мост. Има няколко различни легенди за произхода на името на моста, но независимо от това, Кадин мост е много интересен – със забележителната си заострена форма и с петте свода, които му придават особен финес.

Отпътуване към Сандански и Петрич и пристигане около 19 ч.

ДАТА
ЦЕНА
РЕЗЕРВИРАЙ
14.11.2020 от 29 лв. Резервирай
Пакетните цени включват:
 • Транспорт с лицензиран автобус
 • Посещение на забележителностите по програмата
 • Професионален екскурзовод по време на пътуването
 • Медицинска застарховка "Помощ при пътуване"
Пакетните цени не включват:
 • Входни такси за посещаваните обекти / посещението на забележителностите, включени в програмата е по желание и входните такси се заплащат допълнително на място./: 
  • Земенски манастир - при групово посещение възрастни 3,00 лв, ученици и студенти - 1,00 лв; за хора със специфични потребности и техните придружители и за деца в предучилищна възраст - безплатно;
  • Исторически музей Кюстендил – при групово посещение  възрастни 2 лв.;  ученици и пенсионери – 1 лв.;
  • Изложбена зала джамия „Ахмед Бей” – възрастни 2 лв.;  ученици и пенсионери – 1 лв.;
  • Музеен комплекс „Св. Георги” – възрастни – 2 лв.; ученици и пенсионери – 1 лв.; 
  • Художествена галерия "Владимир Димитров-Майстора" - възрастни - 2 лв.; ученици и пенсионери - 1 лв.  
 • Разходи от личен характер.
 • Застраховка "Отмяна на пътуване" - от 1,5 до 3,5% от заплатената сума, в зависимост от срока на анулация. 

Разпечатай

Оферта № Е2815