ЕКСКУРЗИЯ ДО АРМЕНИЯ И ГРУЗИЯ

София/Варна - Истанбул - Тбилиси - Мицхета - Ананури - Казбег - Гергети - Баграташен - Ахпат - Дилиджан – Севан - Ереван - Ечмиадзин – Звартнотс – Гарни – Гегхард - Бавра – Квертиси – Ваджия - Акхалтсикхе - Боржоми – Уплисцихе – Гори – Тбилиси - Истанбул

ЗЕМЯТА, КОЯТО ДАДЕ НА СВЕТА ЗЛАТНОТО РУНО И ОПАЗИ НАЙ-ДРЕВНИТЕ РЪКОПИСИ

Дати: 27.04.2019; 05.10.2019
СамолетниСамолетни
Програма
1ден
СОФИЯ/ВАРНА – ИСТАНБУЛ - ТБИЛИСИ

Тръгване от Варна в 03:55 ч. с полет на Turkish Airlines и кацане в Истанбул в 04:55 ч. 

Излитане от София в 10:00 ч. и пристигане в Истанбул в 11:25 ч.

Полет в 13:10 ч. Кацане в Тбилиси в 16:30 ч. Трансфер до хотел "Shine" 3+ или подобен и настаняване. Вечеря в местен ресторант.

Нощувка.

2ден
ТБИЛИСИ

След закуска започва обзорна екскурзия из аристократичния Тбилиси, наричан „спящата красавица”, основан през V век. Предимство е, че повечето културни паметници се намират на минути един от друг. Сред най-важните забележителности са църквата Метехи в Стария град, катедралата Сиони (от VІ – VІІ век), базиликата Анчисхати (VІ век), която е и най-старият оцелял до наши дни християнски храм в града, Синагогата, крепостта Нарикала, статуята на Майка Грузия. Ще посетим и квартала Абанотубани, където се намират старите топли серни бани. Ще завършим с панорамна обиколка на модерната централна част.

Вечеря и нощувка.

3ден
СВЕТИНИ НА ХРИСТИЯНСТВОТО (Мцхета - Ананури – Казбег – Гергети)

Закуска. Свободно време или екскурзия „Светините на християнстовото”. Отправяме се към древната грузинска столица и религиозен център Мцхета. Оттук е започнало разпространението на християнството в Грузия. На това място ще посетим манастирския комплекс Джвари (VІ век) и катедралата Светицховели (ХІ век), където се съхранява парче от ризата на Исус Христос. И двете християнски светини са включени в Списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Продължаваме към Ананури по т.нар. Грузинска военна магистрала, построена от Русия през ХІХ век. Тя преминава през подножието на Голям Кавказ, а природните картини, които се разкриват по протежение на тази историческа пътна артерия, направо спират дъха и често са давали вдъхновение в творчеството на едни от най-известните грузински писатели, поети и художници. Ще видим укрепения отбранителен комплекс Ананури (ХVІІ век), а от градчето Казбег на джипове ще се изкачим до храма Пресветата Троица Гергети, издигаща се на 2170 метра надморска височина (срещу допълнително заплащане). Казват, че оттук при ясно време се вижда един от най-високите планински върхове в Грузия – Казбег (5047 м). Вечеря. Завръщане в Тбилиси и нощувка.

4ден
СИНЯТА ПЕРЛА НА АРМЕНИЯ (Баграташен – Ахпат - Дилиджан – Севан - Ереван)

След закуска отпътуваме за грузинско-арменската граница. При Баграташен започва арменската част от туристическата ни програма. Най-напред ще посетим манастирa Ахпат (обект на ЮНЕСКО), след което се отправяме към езерото Севан, известно като Синята перла на Армения и едно от най-големите високопланински езера в света. Ще преминем през балнеоложкия курорт Дилиджан, разположен на 1500 м надморска височина. Ще се разходим из старата част на града и ще видим манастирския комплекс Севанаванк. Отпътуване за столицата Ереван, най-големият град в Армения, и настаняване в хотел „Nork Residence” 3* или подобен. Вечеря и нощувка.

5ден
ЕРЕВАН

След закуска предстои обзорна екскурзия из арменската столица. Градът е разположен на река Хардзан, извираща от езерото Севан. Отличителна е архитектурата на сградите му, построени с пъстри туфи от началото на ХХ век. Ереван според отзивите на посетили го туристи е спокоен град, тук почти няма престъпност, а чужденецът е добре дошъл навсякъде. В центъра е обширният Площад на Републиката със сградите на парламента, историческия музей и националната художествена галерия. Един от най-внушителните паметници в града е този на Майка Армения. В Ереван се намира и Библиотеката за древни манускрипти Матенадаран. Тя е една от най-големите в света и съхранява огромно количество ръкописи от античния свят. Пешеходната ни разходка из града ще продължи край комплекса Каскада, операта, Мемориала на арменския геноцид. Многобройни са и зелените паркове в града. И след такова завръщане в миналото идва ред и на много приятни забавления. Ще посетим конячния завод, където се произвежда знаменития арменски коняк „Арарат” (къде без дегустация!). Следва пазарът Шука, където се предлагат традиционни за страната сладки и сушени плодове. Нощувка.

6ден
КОПИЕТО НА СЪДБАТА (Ечмиадзин – Звартнотс – Гарни – Гегхард)

Закуска. Свободно време или по желание екскрузия „Копието на съдбата”. Отпътуване за Ечмиадзин – духовен и административен център на Арменската апостолическа църква. Тук ще разгледаме Първопрестолния събор „Св.Ечмиадзин” – главната градска катедрала. Тя се счита за един от най-старите християнски паметници в Армения – построена е през ІV век след провъзгласяването на християнството като официална държавна релия и е под закрилата на ЮНЕСКО. По-нататък ще посетим руините на древния Звартнотс (VІІ век), след което следва езическият храм в Гарни – единственият съхранен до днес паметник от епохата на елинизма. Завършваме екскурзията през този ден с пещерния манастирски комплекс от църкви и гробници Гегхард (обект на ЮНЕСКО), основан през ХІІ век. В началото са го наричали Пещерния манастир, а по-късно приема името Гегхард (копието на съдбата) по преданието за римския легионер, пронизал с копие Христос, за да провери дали е предал Богу дух. По време на пътуването любезните домакини ще ни предложат да чуем и местна музика в изпълнение на инструмент, наричан дудук. Завръщане в Ереван. Вечеря и нощувка.

7ден
БАВРА – КВЕРТИСИ – ВАДЖИЯ - АКХАЛТСИКХЕ

След закуска отпътуване за град Гюмри, наричан до скоро Ленинакан на името на известния комунистически вожд, и границата с Грузия при Бавра – Ниноцминда. Пресичане на границата и посещение на замъка Кервици, пещерния град и манастирския ансамбъл Варджия – 13 етажен град, ‘изрязан’ в скалите. Настаняване в хотел „Bona Dea” 3* или подобен в Акхалтсикхе. Вечеря и нощувка.

8ден
БОРЖОМИ – УПЛИСЦИХЕ – ГОРИ – ТБИЛИСИ

Закуска и отпътуване за Тбилиси. По път екскурзия в парка Боржоми, където ще опитате известната изворна минерална вода. Отиваме в Гори, родният град на Й. В. Сталин, чиято родна къща е превърната в музей. Освен него, ще видим и пещерния град Уплисцихе, съществувал през първото хилядолетие до новата ера. През него е минавал Пътят на коприната. Този древен комплекс е съхранил пещерни жилища, пекарна, винарна, античен театър. Настаняване в хотел "Shine" 3+ или подобен. Вечеря и нощувка.

9ден
ТБИЛИСИ – ИСТАНБУЛ – ВАРНА / СОФИЯ

Ранно напускане на хотела. Трансфер до летище за полет в 04:30 ч. Пристигане в Истанбул в 06:00 ч. Излитане в 07:50 и кацане във София в 09:05 ч. Полетът за Варна е в 12:40 ч. и пристигане във Варна в 15:05 ч.

 


27.04.2019 - 05.05.2018
Стандартна цена за отпътуване от София: 1499 евро / 2932 лв.
Стандартна цена за отпътуване от Варна: 1499 евро / 2932 лв.

05.10.2019 - 13.10.2019
Пакетна ЦЕНА за РАННО ЗАПИСВАНЕ при отпътуване от СОФИЯ:
1399 евро / 2736 лв. при записване до 31.03.2019.
Пакетна ЦЕНА за РАННО ЗАПИСВАНЕ при отпътуване от ВАРНА:
1399 евро / 2736 лв. при записване до 31.03.2019.

Стандартна цена за отпътуване от София: 1499 евро / 2932 лв.
Стандартна цена за отпътуване от Варна: 1499 евро / 2932 лв.
ДАТА
ЦЕНА
РЕЗЕРВИРАЙ
27.04.2019 от 2932 лв. Резервирай
05.10.2019 от 2736 лв. Резервирай
Пакетните цени включват:
 • Самолетен билет София/ Варна – Истанбул – Тбилиси – Истанбул - Варна/София
 • Летищни такси в размер на 185 евро/362 лв. (към 12.10.2018 г.). При разлика в размера на таксите към датата на издаване на билетите, съответната разлика се доплаща или връща.
 • 8 нощувки със закуски и вечери в хотели 3*;
 • Туристическа обиколка на Тбилиси;
 • Сити тур на Ереван;
 • Дегустация на коняк;
 • Климатизиран транспорт по маршрута;
 • Всички екскурзии и трансфери, описани в програмата;
 • Екскурзоводско обслужване на руски език по време на тура;
 • Медицинска застраховка с асистанс с покритие 10 000 евро на човек на ЗК "Мондиал";
 • Водач-преводач на групата от фирмата-организатор.
Пакетните цени не включват:
 • Лични разходи (телефонни разговори, мини-бар и др.);
 • Входни билети за обектите в Грузия – 12 евро (заплащат се задължително на място в посочената валута);
 • Входни билети за обектите в  Армения – 15 евро (заплащат се задължително на място в посочената валута);
 • Неупоменати в програмата услуги;
 • Бакшиши - около 60-80 USD - заплащат се на място;
 • Застраховка “Отмяна на пътуването”.
Минимален брой участници: 10

Паспортен и визов режим за граждани на България, пътуващи по програмата:
международен паспорт с валидност минимум 6 месеца след датата на излизане от последната дестинация.

Медицински изисквания:
Няма изискване за задължително ваксиниране преди влизане в страните, нито специфични медицински и здравни изисквания в дестинациите по програмата.

Непълнолетни, пътуващи сами или само с единия родител - нотариално заверено родителско разрешение

Допълнителни екскурзии:
„Светините на християнстовото” - 50 евро/ 98 лв.
Отправяме се към Ананури по т.нар. Грузинска военна магистрала, построена от Русия през ХІХ век. Тя преминава през подножието на Голям Кавказ, а природните картини, които се разкриват по протежение на тази историческа пътна артерия, направо спират дъха и често са давали вдъхновение в творчеството на едни от най-известните грузински писатели, поети и художници.  Ще видим укрепения отбранителен комплекс Ананури (ХVІІ век), а от градчето Казбег на джипове ще се изкачим до храма Пресветата Троица Гергети, издигаща се на 2170 метра надморска височина (срещу допълнително заплащане). Казват, че оттук при ясно време се вижда един от най-високите планински върхове в Грузия – Казбег (5047 м).

„Копието на съдбата” - 45 eвро/ 88 лв. 
Отпътуване за Ечмиадзин – духовен и административен център на Арменската апостолическа църква. Тук ще разгледаме Първопрестолния събор „Св.Ечмиадзин” – главната градска катедрала. Тя се счита за един от най-старите християнски паметници в Армения – построена е през ІV век след провъзгласяването на християнството като официална държавна релия и е под закрилата на ЮНЕСКО. По-нататък ще посетим руините на древния Звартнотс (VІІ век), след което следва езическият храм в Гарни – единственият съхранен до днес паметник от епохата на елинизма. Завършваме екскурзията през този ден с пещерния манастирски комплекс от църкви и гробници Гегхард (обект на ЮНЕСКО), основан през ХІІ век. В началото са го наричали Пещерния манастир, а по-късно приема името Гегхард (копието на съдбата) по преданието за римския легионер, пронизал с копие Христос, за да провери дали е предал Богу дух. По време на пътуването любезните домакини ще ни предложат да чуем и местна музика в изпълнение на инструмент, наричан дудук.

Минимален брой участници за доп. екскурзии: 10 човека

Забележка:
записват се в България месец преди датата на отпътуване!

Туроператорът си запазва правото да прави промени в реда на екскурзиите и часовете им на провеждане по време на програмата.

Непълнолетни, пътуващи сами или само с единия родител - нотариално заверено родителско разрешение.
Агенцията препоръчва на своите клиенти застраховка "Отказ от пътуване".

Разпечатай

Оферта № Е259


Етикети
екскурзия до армения , екскурзия до грузия , изгодна екскурзия , изгодни екскурзии , екзотична екскурзия , екзотични екскурзии , пътуване до армения , пътуване до грузия , самолетна екскурзия , екскурзия със самолет , самолетни екскурзии , екскурзии със самолет , екскурзии 2019 , самолетно пътуване , пътуване със самолет , самолетни пътувания , пътувания със самолет , изгодно пътуване , изгодни пътувания , оферта за армения , оферти за армения , изгодна оферта за армения , изгодни оферти за армения , оферта за армения на ниска цена , оферти за армения на ниски цени , оферта за грузия , оферти за грузия , изгодна оферта за грузия , изгодни оферти за грузия , оферта за грузия на ниска цена , оферти за грузия на ниски цени , хотел в армения , хотел в грузия , хотели в армения , хотели в грузия , забележителности в армения , забележителности в грузия , ekskurziq do armenia , ekskurziq do gruziq , patuvane do armenia , patuvane do gruziq , izgodna ekskurziq , izgodni ekskurzii , ekzotichna ekskurziq , ekzotichni ekskurzii , samoletna ekskurziq , ekskurziq sus samolet , samoletni ekskurzii , ekskurzii sus samolet , ekskurzii 2019 , samoletno patuvane , patuvane sus samolet , samoletni patuvaniq , patuvaniq sus samolet , izgodno patuvane , izgodni patuvaniq , patuvane v chujbina , zabelejitelnosti v armenia , zabelejitelnosti v gruziq , hotel v armenia , hoteli v armenia , hotel v gruziq , hoteli v gruziq