ЕКСКУРЗИЯ ДО ГРУЗИЯ И АРМЕНИЯ

София/Варна - Истанбул - Тбилиси - Мицхета - Ананури - Казбег - Гергети - Баграташен - Ахпат - Дилиджан – Севан - Ереван - Ечмиадзин – Звартнотс – Гарни – Гегхард - Бавра – Квертиси – Варджия - Акхалтсикхе - Боржоми – Уплисцихе – Гори – Тбилиси - Истанбул - София/Варна

Грузия и Армения от София и Варна - Земята, която даде на света Златното руно и опази най-древните ръкописи.

Дати: 30.04.2021
СамолетниСамолетни
 • Избор на нетрадиционни за българския пазар туристически дестинации;
 • Съчетание на културно-исторически обекти със световна значимост (под закрилата на ЮНЕСКО) и различни забавления: сафари с джипове, фолклорни изпълнения и др.;
 • Полет до Грузия с една от най-добрите авиокомпании в света – Турски авиолинии;
 • Подбор на добри хотели в двете страни;
 • Балансирано съотношение между цена и качество;
 • Водач от фирмата-организатор.
Програма
1ден
София/Варна – Истанбул - Тбилиси

Тръгване от Варна в 03:50 ч. с полет на Turkish Airlines и кацане в Истанбул в 04:50 ч. 

Излитане от София в 10:00 ч. и пристигане в Истанбул в 11:25 ч.

Полет в 13:10 ч. Кацане в Тбилиси в 16:25 ч. Трансфер до хотел "Sympatia" 3* или подобен и настаняване. Вечеря в местен ресторант.

Нощувка.

2ден
Тбилиси и светини на християнството

След закуска започва обзорна екскурзия из аристократичния Тбилиси, основан през V век. Предимство е, че повечето културни паметници се намират на минути един от друг. Сред най-важните забележителности са катедралата Сиони (от VІ – VІІ век), базиликата Анчисхати (VІ век), която е и най-старият оцелял до наши дни християнски храм в града, църквата „Света Троица” – най-високият храм в града, Синагогата, крепостта Нарикала, от която се открива прекрасна панорамна гледка към града, статуята на Майка Грузия. Ще посетим и квартала Абанотубани, където се намират старите топли серни бани. Затова наричат Тбилиси „топлия град”.

След обяд ще проследим историята на едни от най-важните грузински светини на християнстовото. Отправяме се към древната грузинска столица и религиозен център Мцхета. Оттук е започнало разпространението на християнството в Грузия. На това място ще посетим манастирския комплекс Джвари (VІ век) и катедралата Светицховели (ХІ век), където се съхранява парче от ризата на Исус Христос. И двете християнски светини са включени в Списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Завръщане в Тбилиси. Вечеря и нощувка.

3ден
Кавказко приключение

Закуска. От Тбилиси се насочваме по т.нар. Грузинска военна магистрала, построена от Русия през ХІХ век. Тя преминава през подножието на Голям Кавказ, а природните картини, които се разкриват по протежение на тази историческа пътна артерия, направо спират дъха и често са давали вдъхновение в творчеството на едни от най-известните грузински писатели, поети и художници.  Ще видим укрепения отбранителен комплекс Ананури (ХVІІ век), алпийския курорт Гудаури, а от градчето Казбег на джипове ще се изкачим до храма на Пресветата Троица Гергети, издигаща се на 2170 метра надморска височина (срещу допълнително заплащане). Казват, че оттук при ясно време се вижда един от най-високите планински върхове в Грузия – Казбег (5047 м). Завръщане в Тбилиси, вечеря и нощувка.

4ден
Синята перла на Армения

След закуска отпътуваме за грузинско-арменската граница. При Баграташен започва арменската част от туристическата ни програма. Най-напред ще посетим манастирa Ахпат (обект на ЮНЕСКО), след което се отправяме към езерото Севан, известно като Синята перла на Армения и едно от най-големите високопланинските езера в света. Ще преминем през балнеоложкия курорт Дилиджан, разположен на 1500 м надморска височина. Ще се разходим из старата част на града с магазините за сувенири и занаятчийски ателиета. Ще спрем на брега на езерото, където ще видим манастирския комплекс Севанаванк и ще вечеряме вкусно приготвена риба. Отпътуване за столицата Ереван, най-големият град в Армения, и настаняване в хотел „Nork Residence” 3* или подобен. Вечеря и нощувка.

5ден
Ереван

След закуска предстои обзорна екскурзия из арменската столица. Градът е разположен на река Хардзан, извираща от езерото Севан. Отличителна е архитектурата на сградите му, построени с пъстри туфи от началото на ХХ век. Ереван според отзивите на посетили го туристи е спокоен град, тук почти няма престъпност, а чужденецът е добре дошъл навсякъде. В центъра е обширният Площад на Републиката със сградите на парламента, историческия музей и националната художествена галерия. Един от най-внушителните паметници в града е този на Майка Армения. В Ереван се намира и Библиотеката за древни манускрипти Матенадаран. Тя е една от най-големите в света и съхранява огромно количество ръкописи от античния свят. Пешеходната ни разходка из града ще продължи край комплекса Каскада, операта, Мемориала на арменския геноцид. Многобройни са и зелените паркове в града. И след такова завръщане в миналото идва ред и на много приятни забавления. Ще посетим конячния завод, където се произвежда знаменития арменски коняк „Арарат” (къде без дегустация!). Следва пазарът Шука, където се предлагат традиционни за страната сладки и сушени плодове. Нощувка.

6ден
Копието на съдбата

Закуска. Свободно време или по желание екскрузия „Копието на съдбата”. Отпътуване за Ечмиадзин – духовен и административен център на Арменската апостолическа църква. Тук ще разгледаме Първопрестолния събор „Св.Ечмиадзин” – главната градска катедрала. Тя се счита за един от най-старите християнски паметници в Армения – построена е през ІV век след провъзгласяването на християнството като официална държавна релия и е под закрилата на ЮНЕСКО. По-нататък ще посетим руините на древния Звартнотс (VІІ век), след което следва езическият храм в Гарни – единственият съхранен до днес паметник от епохата на елинизма. Завършваме екскурзията през този ден с пещерния манастирски комплекс от църкви и гробници Гегхард (обект на ЮНЕСКО), основан през ХІІ век. В началото са го наричали Пещерния манастир, а по-късно приема името Гегхард (копието на съдбата) по преданието за римския легионер, пронизал с копие Христос, за да провери дали е предал Богу дух. По време на пътуването любезните домакини ще ни предложат да чуем и местна музика в изпълнение на инструмент, наричан дудук. Завръщане в Ереван. Вечеря и нощувка.

7ден
13-етажен „град” в скалите

След закуска отпътуване за град Гюмри, наричан до скоро Ленинакан на името на известния комунистически вожд, и границата с Грузия при Бавра – Ниноцминда. Пресичане на границата и посещение на замъка Кервици, пещерния град и манастирския ансамбъл Варджия – 13 етажен град, ‘изрязан’ в скалите. Настаняване в хотел „Bona Dea” 3* или подобен в Акхалтсикхе. Вечеря и нощувка.

8ден
В музея на Сталин

Закуска и отпътуване за Тбилиси. По път екскурзия в парка Боржоми, където ще опитате известната  изворна минерална вода. Отиваме в Гори, родният град на генералисимуса Й. В. Сталин, чиято родна къща е превърната в музей. Освен него, ще видим и пещерния град Уплисцихе, съществувал през първото хилядолетие до новата ера. През него е минавал Пътят на коприната. Този древен комплекс е съхранил пещерни жилища, пекарна, винарна, античен театър. Настаняване в хотел “Sympatia” 3* или подобен. Вечеря и нощувка.

9ден
Тбилиси - Истанбул - Варна/София

За пътуващи до София ранно напускане на хотела. Трансфер до летище за полет в 10:30 ч. Пристигане в Истанбул в 12:05 ч. Излитане в 13:45 и кацане във София в 15:05 ч.

За пътуващи до Варна - освобождаване на хотела до 12:00 и свободно време за трансфер за полет до Истанбул, който излита в 17:25 и каца в 19:00.

За дата 25.04.2020 - Полетът за Варна е в 20:45 ч. и пристигане във Варна в 21:45 ч.

За дата 11.10.2020 - Полетът за Варна излита в 01:55 след полунощ (на 12.10.20) и каца във Варна в 02:55.

 

17.04.2020 - 25.04.2020
Пакетна ЦЕНА за РАННО ЗАПИСВАНЕ при отпътуване от СОФИЯ:
1499 евро/2932 лв. при записване до 28.02.2020
Пакетна ЦЕНА за РАННО ЗАПИСВАНЕ при отпътуване от ВАРНА:
1499 евро/2932 лв. при записване до 28.02.2020

Стандартна цена за отпътуване от София:
1619 евро/3166 лв. с включени летищни такси.
Стандартна цена за отпътуване от Варна:
1619 евро/3166 лв. с включени летищни такси.

03.10.2020 - 11.10.2020
Пакетна ЦЕНА за РАННО ЗАПИСВАНЕ при отпътуване от СОФИЯ:
1499 евро/2932 лв. при записване до 28.02.2020
Пакетна ЦЕНА за РАННО ЗАПИСВАНЕ при отпътуване от ВАРНА:
1499 евро/2932 лв. при записване до 28.02.2020

Стандартна цена за отпътуване от София:
1619 евро/3166 лв. с включени летищни такси.
Стандартна цена за отпътуване от Варна:
1619 евро/3166 лв. с включени летищни такси.
 
ДАТА
ЦЕНА
РЕЗЕРВИРАЙ
30.04.2021 от 2932 лв. Резервирай
Пакетните цени включват:
 • Самолетен билет София/ Варна – Истанбул – Тбилиси – Истанбул - Варна/София;
 • Летищни такси в размер на 367 лв. (към 12.11.2019 г.). При разлика в размера на таксите към датата на издаване на билетите, съответната разлика се доплаща или връща;
 • 8 нощувки със закуски и вечери в хотели 3*;
 • Туристическа обиколка на Тбилиси;
 • Сити тур на Ереван;
 • Дегустация на коняк;
 • Климатизиран транспорт по маршрута;
 • Всички екскурзии и трансфери, описани в програмата;
 • Екскурзоводско обслужване на английски или руски език по време на тура;
 • Медицинска застраховка с асистанс с покритие 10 000 евро на човек на ЗК "Мондиал";
 • Водач-преводач на групата от фирмата-организатор.
Пакетните цени не включват:
 • Лични разходи (телефонни разговори, мини-бар и др.)
 • Входни билети за обектите в Грузия – 22 евро (заплащат се задължително предварително или на място в посочената валута)
 • Входни билети за обектите в  Армения – 15 евро и за двете дати (заплащат се задължително предварително на място в посочената валута)
 • Екскурзия „Светините на християнството” – 50 евро/98 лв.
 • Екскрузия „Копието на съдбата” – 45 евро/88 лв.
 • Неупоменати в програмата услуги
 • Бакшиши - около 60-80 USD - заплащат се на място
 • Доплащане за медицинска застраховка за лица над 66 години - 18 лв.
 • Застраховка “Отмяна на пътуването” с Евроинс – от 2% от пакетната цена.
Минимален брой участници: 10

Условия за записване
Депозит: 400 евро/800 лв. до три дни след подписване на договор
Паспортен и визов режим за граждани на България, пътуващи по програмата: международен паспорт с валидност минимум 6 месеца след датата на излизане от последната дестинация.

Няма изискване за задължително ваксиниране преди влизане в страните, нито специфични медицински и здравни изисквания в дестинациите по програмата.

Допълнителни условия:
Доплащане за единична стая: 313 лева
Непълнолетни, пътуващи сами или само с единия родител - нотариално заверено родителско разрешение.
 
  Допълнителни Турове  Минимум туристи   Цена 
„Светините на християнството” - 50 евро/98 лв. 10 98 BGN
„Копието на съдбата” - 45 eвро/88 лв. 10 88 BGN

„Светините на християнството” - 50 евро / 98 лв.
Отправяме се към Ананури по т.нар. Грузинска военна магистрала, построена от Русия през ХІХ век. Тя преминава през подножието на Голям Кавказ, а природните картини, които се разкриват по протежение на тази историческа пътна артерия, направо спират дъха и често са давали вдъхновение в творчеството на едни от най-известните грузински писатели, поети и художници.  Ще видим укрепения отбранителен комплекс Ананури (ХVІІ век), а от градчето Казбег на джипове ще се изкачим до храма Пресветата Троица Гергети, издигаща се на 2170 метра надморска височина. Казват, че оттук при ясно време се вижда един от най-високите планински върхове в Грузия – Казбег (5047 м).
Минимален брой участници за доп. екскурзия: 10 човека
Цена: 98 лв.

„Копието на съдбата” - 45 eвро / 88 лв.
Отпътуване за Ечмиадзин – духовен и административен център на Арменската апостолическа църква. Тук ще разгледаме Първопрестолния събор „Св.Ечмиадзин” – главната градска катедрала. Тя се счита за един от най-старите християнски паметници в Армения – построена е през ІV век след провъзгласяването на християнството като официална държавна релия и е под закрилата на ЮНЕСКО. По-нататък ще посетим руините на древния Звартнотс (VІІ век), след което следва езическият храм в Гарни – единственият съхранен до днес паметник от епохата на елинизма. Завършваме екскурзията през този ден с пещерния манастирски комплекс от църкви и гробници Гегхард (обект на ЮНЕСКО), основан през ХІІ век. В началото са го наричали Пещерния манастир, а по-късно приема името Гегхард (копието на съдбата) по преданието за римския легионер, пронизал с копие Христос, за да провери дали е предал Богу дух. По време на пътуването любезните домакини ще ни предложат да чуем и местна музика в изпълнение на инструмент, наричан дудук.
Минимален брой участници за доп. екскурзия: 10 човека
Цена: 88 лв.

Забележка: записват се в България месец преди датата на отпътуване!
Туроператорът си запазва правото да прави промени в реда на екскурзиите по време програмата.
 

Разпечатай

Оферта № Е2734


Етикети
екскурзия до грузия и армения , екскурзия до армения , екскурзии до армения , екскурзия до грузия , екскурзии до грузия , екскурзия до тбилиси , екскурзии до тбилиси , екскурзия до ереван , екскурзии до ереван , изгодна екскурзия , изгодни екскурзии , екзотична екскурзия , екзотични екскурзии , евтина екскурзия , евтини екскурзии , екскурзия на ниска цена , екскурзии на ниски цени , екзотика , самолетна екскурзия , самолетни екскурзии , екскурзия със самолет , екскурзии със самолет , екскурзии 2020 , самолетно пътуване , самолетни пътувания , пътуване със самолет , пътувания със самолет , изгодно пътуване , изгодни пътувания , евтино пътуване , евтини пътувания , пътуване на ниска цена , пътувания на ниски цени , екскурзия до грузия на ниска цена , екскурзии до грузия на ниски цени , екскурзия до армения на ниска цена , екскурзии до армения на ниски цени , екскурзия до тбилиси на ниска цена , екскурзии до тбилиси на ниски цени , екскурзия до ереван на ниска цена , екскурзии до ереван на ниски цени , оферта за армения , оферти за армения , изгодна оферта за армения , изгодни оферти за армения , оферта за армения на ниска цена , оферти за армения на ниски цени , оферта за грузия , оферти за грузия , изгодна оферта за грузия , изгодни оферти за грузия , оферта за грузия на ниска цена , оферти за грузия на ниски цени , оферта за ереван на ниска цена , оферти за ереван на ниски цени , изгодна оферта за ереван , изгодни оферти за ереван , оферта за ереван , оферти за ереван , оферта за тбилиси , оферти за тбилиси , изгодна оферта за тилиси , изгодни оферти за тбилиси , оферта за тбилиси на ниска цена , оферти за тбилиси на ниски цени , хотел в тбилиси , хотели в тбилиси , хотел в ереван , хотели в ереван , хотел в грузия , хотели в грузия , хотел в армения , хотели в армения , разглеждане на забележителности , забележителности в армения , забележителности в грузия , посещение на армения , посещение на грузия , посещение на тбилиси , посещение на ереван , ekskurziq do armeniq , ekskurzii do armeniq , ekskurziq do gruziq , ekskurzii do gruziq , ekskurziq do tbilisi , ekskurzii do tbilisi , ekskurziq do erevan , ekskurzii do erevan , ekzotichna ekskurziq , ekzotichni ekskurzii , ekzotika , izgodna ekskurziq , izgodni ekskurzii , ekskurziq na niska cena , ekskurzii na niski ceni , evtina ekskurziq , evtini ekskurzii , samoletna ekskurziq , samoletni ekskurzii , ekskurziq sus samolet , ekskurzii sus samolet , ekskurzii 2020 , samoletno patuvane , samoletni patuvaniq , patuvane sus samolet , patuvaniq sus samolet , izgodno patuvane , izgodni patuvaniq , evtino patuvane , etini patuvaniq , patuvane na niska cena , patuvaniq na niski ceni , ekskurziq do armeniq na niska cena , ekskurzii do armeniq na niski ceni , ekskurziq do gruziq na niska cena , ekskurzii do gruziq na niski ceni , ekskurziq do tbilisi na niska cena , ekskurzii do tbilisi na niski ceni , ekskurziq do erevan na niska cena , ekskurzii do erevan na niski ceni , oferta za armeniq , oferti za armeniq , izgodna oferta za armeniq , izgodni oferti za armeniq , oferta za armeniq na niska cena , oferti za armeniq na niski ceni , oferta za gruziq , oferti za gruziq , izgodna oferta za gruziq , izgodni oferti za gruziq , oferta za gruziq na niska cena , oferti za gruziq na niski ceni , oferta za erevan , oferti za erevan , izgodna oferta za erevan , izgodni oferti za erevan , oferta za erevan na niska cena , oferti zaerevan na niski ceni , oferta za tbilisi , oferti a tbilisi , izgodna oferta za tilisi , izgodni oferti za tbilisi , oferta za tbilisi na niska cena , oferti za tbilisi na niski ceni , hotel v tbilisi , hoteli v tbilisi , hotel v erevan , hoteli v erevan , hotel v armeniq , hoteli v armeniq , hotel v gruziq , hoteli v gruziq , razglejdane na zabelejitelnosti , zablejitelnosti v gruziq , zabelejitelnosti v armeniq