ЕКСКУРЗИЯ ДО КРЪСТОВА ГОРА, БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИР И АСЕНОВА КРЕПОСТ

Петрич - Сандански - Разлог - Асеновград - Кръстова гора - Сандански - ПетричДати: 21.08.2021
АвтобусниАвтобусни
Програма
1ден
21.08.2020 г.

08:00 - Отпътуване от Петрич, 8:30 от Сандански по маршрут Разлог - Юндола - Велинград - Пловдив - Асеновград. Посещение на Асенова крепост - построена на височина повече от 100 метра на река Асеница, което  навремето я правило изключително трудна за превземане. На това място е имало укрепен пункт още по времето на траките, но позицията й става стратегическа  през Средновековието по времето на цар Иван Асен Втори, който я разширява. Най-добре съхранената сграда е крепостната черква "Света Богородица Петричка" - едно от най-ценните творения на църковната архитектура по нашите земи. Крепостта в миналото е била внушителна и значима, а намерените фрагменти от керамика, оръжия, монети и сечива са ценни свидетелства за живота, кипял тук някога. От върха на калето се откриват прекрасни панорами към Родопите и към Асеновград.
Продължаване за Кръстова гора, известна с намиращото се там християнско светилище на връх Кръста, което е християнски поклоннически център с международна известност. Там е изграден манастирски комплекс „Св. Троица“ от параклиси, където се пази частица от Кръста господен. На същия родопски връх, на който днес се намира манастирският комплекс, някога е съществувал стар манастир, разрушен преди векове. За това разказват запазените зидове, обработените камъни, разкритите основи на старата църква, камъните със следи от свещи по тях, както и намерените в земята кръстове от бигор. 
Разполагане на поляните около манастира. Подготовка и участие във вечерната литургия.
Свободно време за почивка сред природата в района на манастира или в автобуса.

2ден
22.08.2020 г.

08:00 - Посещение на сутрешна литургия . Отпътуване за вторият по големина манастир в България - Бачковски манастир "Успение Богородично", основан през XI век. Манастирът е живописно ограден от хълмовете на Родопите, което заедно с внушителния му размер и богатата му история, го прави един от най-посещаваните в България. Разполага с три църкви, костница и трапезария. В главния храм се пази една от чудотворните икони на Света Богородица в България. 
Свободно време за разглеждане на манастирския комплекс и възможност за обяд. 
Около 15ч отпътуване за Сандански и Петрич.

ДАТА
ЦЕНА
РЕЗЕРВИРАЙ
21.08.2021 от 45 лв. Резервирай
Пакетните цени включват:
 • транспорт с лицензиран комфортен автобус;
 • туристическа програма - посещение на Асенова крепост / входната такса се заплаща на допълнително на място/,  Бачковски манастир и участие във вечерната литургия на Кръстова гора;
 • екскурзоводско обслужване по време на пътуването;
 • медицинска застраховка "Помощ при пътуване";
Пакетните цени не включват:
 • разходи от личен характер;
 • входна такса за Асенова крепост - възрастни – 4 лв , ученици, студенти и пенсионери  - 2 лв;
Допълнителна информация:
 • Дете до 12 г. - отстъпка 5 лв.
 • Ползване на двойна седалка от един човек - доплащане 28,00лв


Забележка:

 • Нощувката е на открито на поляните около манастира или в автобуса.
 • Необходимо е да си носите спален чувал или топла завивка, храна, удобни и топли дрехи и обувки.
 • Минимален брой туристи: 30 човека;
 • Срок за уведомление при недостиг на минималния брой туристи: 7 дни преди началото на екскурзията;
 • Туристическата агенция си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата;
 • Входните такси за посещаваните обекти са актуални към датата на публикуване на програмата. Туристическата агенция  не носи отговорност за евентуалната им промяна и при пътуването се заплащат актуалните към момента входни такси.
 
  
 

Разпечатай

Оферта № Е2795