ЕКСКУРЗИЯ ДО ТУРЦИЯ - КАПАДОКИЯ, КОНЯ И ЛИКИЯ

София – Невшехир - Кападокия - Коня - Кемер – Анталия - СофияДати: 01.05.2020
СамолетниСамолетни
Програма
1ден
01.05.2020 г.

Полет София – Невшехир. Трансфер и настаняване в хотел. Вечеря. Нощуване.

2ден
02.05.2020

Преди изгрев слънце може да се насладите на невероятния пейзаж на Кападокия от птичи поглед – включете се в екскурзията с балон и вижте как околността се събужда под първите утринни лъчи. Връщане в хотела за закуска.
Кападокия е мистично място, съчетало фантастичен природен релеф с древна история. Векове наред хората са дълбали мекия камък в търсене на подслон, понякога дълбоко под земята, оставяйки след себе си фантастични подземни градове със стряскащи размери. Някои от тях достигат осем етажа под земята, свързани помежду си със система от тунели, вентилационни шахти, довеждащи свеж въздух на 80-метрова дълбочина и собствени водоизточници. Освен до жилищни помещения, коридорите водят и до подземни църкви, малки площади, конюшни и кухни. Големи керамични съдове доказват, че местните жители са съхранявали вино и зърно и са имали устойчива икономика. Учените смятат, че в години на разцвет до 3500 жители са обитавали някои от тези градове. До днес са открити 36, но разкопките продължават. Посещение на Каймаклъ или Деринкую.
Гьореме е музей под открито небе, представляващ малки църкви, издълбани в скалите. Повечето от тях са направени в периода 10-12 век и впечатляват с красиво изрисуваните религиозни сцени от Библията, които не са загубили свежестта на цветовете си, сякаш четката на неизвестния художник едва сега се е отделила от скалната повърхност. Особено красиви са фреските в Ябълковата и Змийската църкви, а така наречения „Женски манастир“ се простира на цели три етажа, издълбани в скалата, свързани помежду си с тунели. Обектът е част от листата на ЮНЕСКО от 1984 г.
Зелве е град-призрак, напуснат от жителите си в средата на миналия век, заради продължаващата ерозия на камъка, която направила обитаването му опасно. Днес мястото е превърнато в музей под открито небе, представящ най-стария пример на местна архитектура. Зелве обхваща три долини, в които са разположени останки от домове, църкви и манастири, дълбани направо в скалите, някои вече полусрутени.
Пашабаа или Градината на пашата е долина с причудливи скални образувания. Те са резултат от вековната срещата на вятъра с меката варовикова туфа. В миналото част от пясъчните комини са били обитавани от отшелници, търсещи убежище и усамотение. Част от тях са били последователи на Свети Симеон и в една от скалите има издълбан параклис, посветен на него.
Аванос е разположен на брега на Червената река, която от векове носи глината, направила градът известен център на производството на керамични съдове. Някои от грънчарските техники са наследени още от древните хити от преди 2000 години. Изработените тук съдове са предпочитан сувенир от Кападокия. Вечеря.
След вечеря може да изберете да посетите Сема – религиозна церемония на въртящите се дервиши, която тук се изпълнява в исторически Кервансарай. Сема представлява мистичното издигане на духа чрез любовта, през откриването на истината и достигането на перфектността. И връщането от това духовно пътуване добивайки зрялост и служейки на другите. Сема е създадена от Мевляна Джелал ад-Дин Руми през 13 век в Коня и е част от турската култура, вяра и история.

3ден
03.05.2020

Долината на Ихлара представлява каньон в дълбочина от 100 метра, формиран от водите на река Меленгиз преди хилядолетия. Из нея има 4000 скални жилища и над 100 църкви. Фреските по стените им са различни от тези в другите райони на Кападокия. Те наподобяват ранно християнските църкви в Сирия и коптските църкви Египет.

Ючхисар е естествена крепост, разположена в най-високата точка на Кападокия. В скалата са издълбани множество помещения, свързани помежду си с коридори, стълби и тунели. Често до входовете има каменни кръгове, които са служели за контрол на достъпа до вътрешните помещения. Голяма част от помещенията са срутени от ерозията и днес са само дом на гълъбите. Местните фермери събират ценната тор за нивите и градините си. Много от скалните комини в района са били дълбани и използвани като гробници през римско време. В околните скали има и множество църкви. След екскурзията отпътуване с автобус за Коня. Вечеря и нощуване.

4ден
04.05.2020

Закуска. Коня е един от най-старите градове в Турция, известен като Икониум в римско време. Ставайки столица на селджуките, през 12 и 13 век градът се превръща във важен културен център. През този период на политически и религиозен растеж, мистикът Джелал ад-Дин Руми създава ордена на Суфите, известни и като Въртящите се дервиши. Руми е автор на изящни поеми и мъдрости, неговата доктрина застъпва толерантност, доброта и милосърдие чрез любов. Думите му за мир и разбирателство са отправени към хора от всички религии и вяра. Наричат го Мевляна – учителят. Умира през 1273 г. и е погребан в Коня. На мястото е издигнат Мавзолей, който днес е превърнат в музей и място за поклонение. До музея се намира джамията Селимие, строена по заповед на султан Селим II и завършена в 1567 г., считана за връх в класическата отоманска архитектура. Старото медресе / теологически колеж / Каратай е построено през 1251 г. След реставрацията сградата е превърната в музей, чиито стени показват най-добрите образци на селджукски керамични плочи. След екскурзията в Коня отпътуване за Кемер. Настаняване в хотел. Вечеря и нощуване.

5ден
05.05.2020

Закуска. Екскурзия до ДемреМираКекова.

Демре е съвременното име на Мира – един от шестте важни градове на древна Ликия и столица на едноименната Римска провинция през 4 век. Градът бил процъфтяващ до мюсюлманското нашествие в Мала Азия, след което постепенно запада, следствие на земетресенията и наводненията в района. Руините на древна Мира се състоят от впечатляващ некропол с гробници на знатни фамилии и огромен римски амфитеатър. Някога фасадата му била богато декорирана с театрални маски и сцени от митологията.

Акустиката била толкова добра, че дори шепотът от сцената достигал до последния зрител. 10 000 зрители могли да присъстват заедно в театъра, наблюдавайки грандиозни представления и гладиаторски борби.

На запад от него някога бил храмът на Артемида, богинята пазителка на града, разрушен по заръка на Свети Николай, който се борел срещу езичеството. Николай бил родом от Патара и през 4 век станал епископ на Мира. Бил известен с благотворителността си и чудесата при лечение на болни. Казват, че преди Коледа той носел подаръци на децата в града. Така тази историческа личност постепенно се превърнала в съвременния Санта Клаус или Дядо Коледа. След смъртта му през 343 г., тялото му било погребано в църквата, в която служел, а по-късно пренесена в Бари, Италия. Над мястото на предполагаемия гроб била издигната църква през 6 век, достроявана през 9 и 11 век. Тя се превърнала в център за поклонниците, а днес в музей.

За цивилизацията на ликийците се знае малко, но едни от най-интересните останки от тях са скалните гробници. Издълбани са във високи скали, защото ликийците вярвали, че митични същества отнасят душите в задгробния живот. Най-старите са от 5 век преди новата ера, често с богато украсени фасади и пищни саркофази.

Последната спирка от това пътешествие ще бъде остров Кекова, за да видите потъналия град. Историята му наподобява тази на Атлантида, изчезнала внезапно при разрушително земетресение. Под морските води и днес се виждат останки от стени, улици и стълби. Мястото е истински рай за археолозите, а вие ще се насладите на красивите гледки на морето и околните острови по време на екскурзия с лодка. Връщане в хотела. Вечеря и нощуване.

6ден
06.05.2020

Закуска. Трансфер до летището в Анталия за полет до София.

 

 
На човек в двойна
или тройна стая
Единична стая Дете до 5.99 г.
като трети човек в стая
Дете до 11.99 г.
като трети човек в стая
 895 лв.  1095 лв.  615 лв.  755 лв.
 
 
ДАТА
ЦЕНА
РЕЗЕРВИРАЙ
01.05.2020 от 895 лв. Резервирай
Пакетните цени включват:
 • Самолетни билети с включен багаж /20 кг основен и 5 кг ръчен/ и летищни такси София – Кападокия и Анталия – София;
 • 2 нощувки с 2 закуски и 2 вечери в хотел 3* в Кападокия;
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в Коня в хотел 3*;
 • 2 нощувки на база All inclusiveв Кемер в хотел 4*;
 • Трансфер с автобус по програмата;
 • Кападокия – Екскурзии до Каймакль или Деринкую,  Гьореме, Зелве, Пашабаа, долината на Ихлара, Ючхисар;
 • Коня – посещение на мавзолея на Руми и джамията Селимие;
 • Анталия – екскурзия до Демре и Мира;
 • Местен екскурзовод на български по цялата програма;
 • Медицинска застраховка с покритие 10000 евро със ЗАД Мондиал;
 • Тур мениджър от агенцията;
Пакетните цени не включват:
 • Входни такси за музеите: Гьореме – 54 лири, Зелве и Пашабаа – 18 лири, Каймакль или Деринкую – 42 лири,  Ихлара – 36 лири, Учхисар – 9 лири, Демре  - 36 лири, Мира – 36 лири;
 • Допълнителни услуги;
 • Напитки по време на хранене;
 • Възможни горивни такси. Ако има такива се обявяват минимум 21 дни преди отпътуване.
Допълнителни услуги:
 • Издигане с балон в Кападокия – между 150 и 200 евро / заплаща се на място /;
 • Посещение на Сема – шоу на въртящите се дервиши в Кападокия – 30 евро;
 • Екскурзия с лодка до Кекова – цени след 15.03.2020 г.;

Доплащане за медицинска застраховка за лица над 65 г. – 9 лв.

Условия:                             
Цената на екскурзията е валидна при 40 пълно платили.
Срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи – 20 дни преди датата на отпътуване.
Възможна е промяна в дните на провеждане на екскурзиите и във входовете на музеите.
За пътуване до Турция е необходим валиден международен паспорт минимум 6 месеца от датата на връщане в България.
Не са необходими ваксинации.
Деца под 18 г., пътуващи с 1 родител е необходимо да имат нотариално заверено пълномощно от другия родител. По време на пътуването е необходимо и фотокопие на пълномощното.
 
Резервации: 
При резервация се плаща 30% от стойността на екскурзията.
Пълно плащане 30 дни преди датата на отпътуване.

 

Разпечатай

Оферта № Е2710


Етикети
екскурзия до турция - кападокия , коня и ликия , майски празници 2020 , майски празници в турция , майски празници в кападокия , оферта за майски празници , оферти за майски празници , оферта за майски празници на ниска цена , оферти за майски празници на ниски цени , екскурзия до турция , екскурзии до турция , екскурзия до кападокия , екскурзии до кападокия , екскурзия до кемер , екскурзии до кемер , екскурзия до коня , екскурзии до коня , посещение на кемер , посещение на коня , изгодна екскурзия , изгодни екскурзии. екскурзия на ниска цена , екскурзии на ниски цени , евтина екскурзия , евтини екскурзии , евтина екскурзия до турция , евтини екскурзии до турция , самолетна екскурзия , самолетни екскурзии , екскурзия със самолет , екскурзии със самолет , екскурзии 2020 , самолетно пътуване , самолетни пътувания , пътуване със самолет , пътувания със самолет , изгодно пътуване , изгодни пътувания , евтино пътуване , евтини пътувания , оферта за турция , оферти за турция , изгодна оферта за турция , изгодни оферти за турция , оферта за турция на ниска цена , оферти за турция на ниски цени , оферта за кападокия , оферти за кападокия , оферта за кападокия на ниска цена , оферти за кападокия на ниски цени , оферта за кападокия със самолет , оферти за кападокия със самолет , егейска турция , посещение на турция , разглеждане на забележителности , забележителности в турция , ekskurziq do turciq , ekskurzii do turciq , ekskurziq do kapadokiq , ekskurzii do kapadokiq , ekskurziq do kemer , ekskurzii do kemer , izgodna ekskurziq , izgodni ekskurzii , ekskurziq na niska cena , ekskurzii na niski ceni , evtina ekskruziq , evtini ekskurzii , evtina ekskruziq do turciq , evtini ekskruzii do turciq , samoletna ekskurziq , samoletni ekskurzii , ekskruziq sus samoletni , ekskurzii sus samoletni , ekskurzii 2020 , samoletno patuvane , samoletni patuvaniq , patuvane sus samolet , patuvaniq sus samolet , izgodno patuvane , izgodni patuvaniq , patuvane na niska cena , patuvaniq na niski ceni , oferta za turciq , oferti za turciq , izgodna oferta za turciq , izgodni oferti za turciq , oferta za turciq na niska cena , oferti za turciq na niski ceni , hotel v turciq , hoteli v turciq , razglejdane na zabelejitelnosti , zabelejitelnosti v turciq