ФЕСТИВАЛ НА СЛИВАТА с посещение на Троян, Ловеч, пещерите Проходна и Деветашка, Крушунски водопади

Петрич - Сандански - София - пещерата Проходна - Ловеч - Троян - Орешак - Троянски манастир - Деветашка пещера - Крушунски водопади - Сандански - Петрич

Български фестивал на сливата в Троян – една традиция с вкус и настроение!

Дати:
АвтобусниАвтобусни

Защо да избера тази програма?

 • Защото е направена с много любов за Вас и България; 
 • Защото ще видите "Очите на Бога" в красивата пещера Проходна;
 • Защото ще посетите един от най-старите и богати на история градове – Ловеч;
 • Защото ще преминете през единственият закрит мост в България;
 • Защото ще посетите музея на обичаният от всички българи Васил Левски;
 • Защото ще се изкачите на хълма Хисар, откъдето ще имате спираща дъха гледка;
 • Защото ще надникнете в  единствения по рода си в България музей на водата;
 • Защото ще станете част от приказния "Фестивал на Сливата"';
 • Защото ще сте свидетели на запазените българските традиции и обичаи; 
 • Защото ще се насладите най-красивите каскади от водопади – Крушунските;
 • Защото ще разходите в една от най-големите пещери – Деветашката;
 • Защото ще посетите третият по големина манастир – Троянският;
 • Защото ще имате възможност да се повеселите вечерта със стари и нови приятели!
 • Защото ще Ви обслужим с усмивка J      
    И така скъпи приятели, каним Ви най-сърдечно на пътуване от програмата „ОПОЗНАЙ БЪЛГАРИЯ“ с един от любимите ни маршрути и невероятният "Фестивал на Сливата"  winkВсеки празник си има история…

В с. Борима например разказват, че Празника на сливата има близо 80 годишна история. С призива на селския глашатай : „…Хайдееее…На Стафуня в нивата на празника на сливата. Ракийка си вземете и на празника идете…”се давало началото. И всички се отправяли към нивата на рода Стафунски след прибиране на реколтата. Там се отчита колко богата е била реколтата, колко сливи са изсушени, колко ракия е варена на казанката. След това от нивата, участниците в празника се отправят към центъра, където с празнично слово кметът или директорът на училището приветстват присъстващите боримци и гости от околията. След официалната част започва веселието. Свири селската духова музика, играят хора и на дълга трапеза са насядали хората, като всеки си носи във „връзка” /кърпа/, в която е завит домашен хляб и салата също от къщи и всеки си носи прибори за храна, задължително всеки си носи и ракия, и чашки да черпи другите от своята реколта.

Празникът потдържа живи традициите, които повдигат духа, носят усещането за общност, развличат и оживяват. Еднин от най-любимите фестивали в Български е "Фестивалът на сливата". С цялата условност на ситуацията, в която страната се намира през последните месеци, хората от община Троян се готвят да посрещнат Вас приятелите на Фестивала отново през септември :)

Програма
1ден
18.09.2020 г. Петрич - Сандански - София - пещера Проходна - Ловеч - 369 км.

06:30 ч. Отпътуване от Петрич пред х-л Булгари /над Лидъл/. 07:00 ч. отпътуване от Сандански по маршрут Благоевград – София – пещера Проходна. Разглеждане на пещерата, известна още като "Очите на Бога". Една от най-известните и лесно достъпни пещери в България. Проходна е естествено осветена от огромните входове и отвори в тавана – “окна”, които правят пещерата уникална. Разположени едно до друго, с бадемовидна форма, окната приличат на огромни очи, взиращи се в посетителите. Затова месното население ги нарича “Очите на Господ”, а също така и “Очите на Дявола”. При влажно време от тях сякаш се стичат “сълзи”. Пещера Проходна освен, че е изключително впечатляваща е и най-дългият пещерен тунел в страната (262 м). През 1962 г е обявена за природна забележителност. Най-добрия час за посещение на пещерата и поглед към очите е около обяд. Мястото е изключително магнетично и оставя незабравими спомени и впечатления.

Отпътуване за Ловеч. Пристигане в Ловеч около 14:30 ч. Настаняване в хотел и кратка почивка. Следва туристическа програма в Ловеч, включваща уникалният покрит мост на Колю Фичето,  в архитектурно-историческия резерват "Вароша" с отлично запазените къщи, музеи, църкви съхранили духа на Възраждането. Посещение на етнографския комплекс Драсова и Рашова къща, най-големия музей посветен на Васил Левски, и отлично запазената крепост Хисар, откъдето се открива невероятна панорама към града, по желание посещение на музея на водата. Свободно време за самостоятелна разходка и покупки в центъра на Ловеч. По желание организиране на вечеря в препоръчан и тестван ресторант в центъра на Ловеч. Нощувка.

2ден
19.09.2020 г. Ловеч - Троян - Орешак - Троянски Манастир - 90 км.

Закуска. 09:00 ч. отпътуване към град Троян. Община Троян организира Български "Фестивал на сливата" с богата развлекателна и фолклорна програма, тематични дегустации и конкурси, атракции за деца. Фестивалът е продължение и развитие в нови форми на популярния „Празник на сливата и троянската сливова ракия” имащ в годините на своето съществуване, популярност и почитатели сред местната общност и гостите на града и общината. 

Посещение на Винпром Троян, за да се докоснем до тайнството при създаването на плодовите ракии. Посещение с екскурзовод на съоръженията за прием на плодове, цеховете за ферментация и дестилация, склада за стареещи ракии и дегустация. Пред Вас ще се разкрие изкуството на превръщане на плодовете в качествени дестилати, в коет осе съчетават традиционните производствени методи и модерните технологии. Екскурзията се провежда от специалисти и включват всички производствени етапи. Обиколката завършава с дегустация.

Около 11:30 ч. - Участие в официално откриване и запалване на казана за изваряване на ракия. Открита сцена с участието на местни и гостуващи танцови и музикални състави; Ще се насладите на традиционни кулинарни изкушения, приготвени от местни майстори и ще станете свидетели на конкурс за най - добра домашна сливова ракия;

Ще се потопите в красотата на ръчно изработени предмети от български майстори изложили своите твроения на "улицата на занаятите", в която всяка година взимат участие само притежавате валидно Майсторско свидетелство или диплома, удостоверяваща квалификация в областта на изкуствата или занаятите. 

След обяд, отпътуване за Троянския манастир „Успение Богородично” – трети по големина в България след Рилския и Бачковския. Програмата започва с разглеждане на манастира, който, според летописа на Константин Огненович, е основан в началото на 17в. от няколко атонски монаси-отшелници, донесли със себе си прочутата чудотворна икона на Света Богородица Троеручица. Манастирът притежава забележителни дърворезби и уникални стенописи, дело на Захари Зограф. По време на турското робство Троянският манастир е скривалище на хайдути и революционери. В него през 1872 г. Васил Левски създава таен революционен комитет, начело на който застава игуменът Макарий. По време на Руско-турската освободителна война светата обител е превърната в лазарет за руските войници.
Следва посещение на село Орешак, което е част от Фестивала на сливата с богата фолклорна програма. Най-добрите майстори на ракия демонстрират своите умения при варенето на елексира троянска сливова, а местните баби приготвят специалитети от сливи, типични за този район. Отпътуване за Троян. По желание посещение на единствения в България Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства с експозиции на иконопис, керамика – най-богата колекция в България, дърворезба, тъкани и народни облекла. Свободно време за разходка, обяд и покупка на сувенири, както и бутилка с троянска сливова ракия.

Връщане в хотела в Ловеч. Свободно време.

Нощувка.

3ден
20.09.2020 г. Ловеч - Деветашка пещера - Крушунски водопади - София - Благоевград - Сандански - Петрич - 405 км.

08:00 ч. Закуска. 08:30 ч. Отпътуване към Деветашката пещера, една от най-големите пещери в България с обща дължина  2 442 м, обща площ е 20 400 м2 и височина – 60 м. Освен с археологическите находки пещерата е известна и с многообразието от обитатели. Тук обитават 12 вида защитени земноводни, 82 вида птици, които се срещат в района, 13 от които включени в Червената книга, 34 вида бозайници (4 от които включени в Червената книга на България, а 15 — в световния червен списък) и 9 вида прилепи.

Следва посещение на Крушунските водопади. По своята същност Крушунските водопади са най-голямата травертинова каскада в България, изключително лесно достъпни. Разположени в изключително карстова област в района на село Крушуна в източния край на Деветашкото плато.  Гледката на кристално чистите изумрудени води на Крушунската каскада остава незабравим спомен за цял живот. Време за снимки и разходка по екопътеката до водопадите. 

Следобяд отпътуване обратно през София до Сандански и Петрич.

Пристигане в Петрич късния следобед.

ДАТА
ЦЕНА
РЕЗЕРВИРАЙ
Пакетните цени включват:
 • Транспорт с комфортен туристически автобус;
 • 2 нощувки със закуска в хотел 3* в центъра на Ловеч;
 • Туристическа програма в:
 • пещерата "Проходна";
 • Ловеч;
 • гр. Троян; 
 • вход и дегустация при посещение на Винпром Троян;
 • Фестивала на Сливата;
 • с. Орешак;
 • Троянски манастир;
 • Крушунски водопади;
 • Деветашка пещера.
 • Екскурзоводско обслужване с професионален екскурзовод по време на цялата екскурзия;
 • Медицинска застраховка;
Пакетните цени не включват:
Входни такси и билети за посещаваните обекти по програмата ( по желание ), както следва:
 • Крушунски водопади, цена на билета: 3.00 лв.;
 • Деветашка Пещера, цена на билета:  2.00 лв.  възрастен / 1.00 лв. пенсионери и учащи;
 • Троянски Манастир, цена на билета: 2.00 лв.  възрастен;
 • Музей Васил Левски в Ловеч, цена на билета: 3.00 лв.  възрастен / 2.00 лв. пенсионери и учащи;
 • Музей на водата, цена на билета: 4 лв. възрастен / 2 лв. пенсионери и учащи;
 • Крепостта Хисар в Ловеч, цена на билета: 2 лв. възрастен / 1 лв. пенсионери и учащи;
 • разходи от личен характер;
 • вечеря – 25. 00 лв. по желание.
Резервации:
 • Резервацията е валидна при плащане на 30% депозит при сключване на договора!
 • Доплащането на остатъка от сумата - 15 дни преди отпътуване!
 
Доплащания:
 • Единична стая - доплащане 50.00 лв.
 
Необходими документи:
 • Валидна лична карта за туристи над 14 год. възраст.

Анулации и неустойки:
 • Крайният срок, в който Потребителя може да откаже договора и направи анулация без да дължи неустойки е до 30 дни преди датата на пътуването. В случай на отказ от пътуване и прекратяване на договора от страна на Потребителя, Туроператорът удържа следните неустойки:
         - от 29 до 15 дни преди датата на отпътуване – 30 % от общата сума, която се равнява на авансовото плащане;
         - от 14 до 8 дни преди датата на отпътуване – 50 % от общата сума;
         - от 7 дни и по-малко преди датата на отпътуване – 100 % от общата сума;
 
 • При анулации на пътуването поради болест или други лични причини, свързани с потребителя, той губи платените суми в съответствие с горепосочените срокове на анулация и в размерите на сумите, респективно дължи заплащане на тези суми, в случай, че не е платил. 


Забележка:
 • Екскурзията се провежда при записани минимум 40 туристи.
 • Препоръчва се носене на удобни обувки за посещенията на забележителностите.
 • Пътуването като цяло не е подходящо за лица с ограничена подвижност!
 • Депозит при резервация: 30% от пакетната цена до 5 дни след потвърждение на резервацията;
 • Доплащане до 15 дни преди датата на отпътуване;
 • Лица над 69 годишна възраст не подлежат на застраховка;
 • Срок за уведомление при недостиг на минималния брой туристи: 7 дни преди началото на екскурзията;
 • Туристическата агенция си запазва правото за промяна в последователността на изпълнение на програмата;
 • Входните такси за посещаваните обекти са актуални към датата на публикуване на програмата. Туристическата агенция  не носи отговорност за евентуалната им промяна и при пътуването се заплащат актуалните към момента входни такси на място.
 

Разпечатай

Оферта № Е2801