Любопитни факти за Азербайджан - част II

Любопитни факти за Азербайджан - част II
18.Април.2018 г.
Миналата седмица Ви запознахме с някои интересни факти за Азербайджан (можете да ги прочетете тук). Тази седмица продължаваме като на Вашето внимание представяме поредната порция любопитни факти:
 • Ако се озовете в столицата на Азербайджан Баку, може да пожелаете да премерите сили на канадска борба: в града се намира Федерацията по канадска борба, която организира професионалната лига в страната. Внимавайте: това е сериозен бизнес в спортните зали и баровете на Баку.
 • В Азербайджан има повече кални вулкани, от която и да е друга страна на Земята – над 400. Когато изригнат, пламъците от вулканите се издигат на повече от един километър във въздуха, а когато спят, бълбукат и изхвърлят вредни газове.
 • Музеят на килимите беше открит през 2014 г. на крайбрежната алея в Баку в сграда, наподобяваща гигантски навит килим. Вътре можете да разгледате килими от всички епохи, идващи от цялата страна, както и да присъствате на демонстрации на техники за тъкане на килими.
 • Човкан прилича на поло: играе се с извит дървен стик, а играчите яздят коне. Но дотук с приликите. Играта се практикува на фона на музика и всички играчи са облечени в национални костюми: бродирани туники, каскети и панталони.
 • Момичетата са обучавани да плетат от малки в подготовка за традиционните Турнири на седемте красавици: момичетата трябва да плетат чорапи по часовник и печели тази, която изплете най-добрия чифт.
 • Столицата на Азербайджан често е сравнявана с Дубай заради разточителната архитектура и апетита към златото. Сред архитектурните забележителности са Център „Хейдар Алиев“, проектиран от Заха Хадид, кулата „СОКАР“, наподобяваща огледало, и небостъргачът „Кулите на пламъка“, които представляват петролните и газовите запаси на Азербайджан.
 • В Баку се намира Малката Венеция, изкуствен воден канал, който тече между магазини, ресторанти и места за забавление. Има редица острови, свързани с мостове и алеи, но най-добрият начин да се разходите е с гондола.
 • Жителите на Азербайджан говорят азерски, но руският е вторият им език. Английският не е особено популярен.
 • Когато хлябът мухляса, азерските готвачи не просто го изхвърлят в кофата за боклук, а го слагат в чанти отделно от останалите отпадъци, за да покажат уважението си. Ако изпуснат троха хляб на пода, обичаят е да я целунат в знак на извинение.
 • Когато Баку прие Европейските игри през 2015 г., разследващи журналисти и правозащитници получиха забрана за достъп. Никой не беше изненадан: страната има ужасяваща история с нарушения на човешките права.
 • Златната, бляскава усмивка е често срещана гледка, особено сред азерите от по-старите поколения. За някои това е елегантен начин да заменят изгнил зъб. За други то е равносилно на спестовна сметка.
 • Реликва от съветските времена, кооперацията „Ивановка“ се управлява от цялата общност и хората преживяват от всичко, което отглеждат и произвеждат. Повечето азери обаче са забравили начина на живот по времето на съветското управление.
 • Смята се, че къпането на новородени в солена вода ще ги направи силни, честни и смели. Ноктите на пръстите на ръцете и косата на децата се режат едва след първия им рожден ден.
 
Вижте нашите предложения за екскурзия до Азербайджан - ТУК !
всички новини