Любопитни факти за Азербайджан - част I

Любопитни факти за Азербайджан - част I
11.Април.2018 г.
Азербайджан е държава на западния бряг на Каспийско море. Страната е членка на Съвета на Европа от 2001 г. По тази и други причини, в някои случаи се счита за част от Европа, макар че според ООН страната е в Югозападна Азия като следствие от географското положение и културните характеристики. Площта на страната е 86 600 кв. км., а населението и около 9,7 милиона души. Столица е град Баку, а други по-големи градове са Ганджа, Сумгаит, Мингечаур и Шеки.
 

На вашето внимание представяме няколко любопитни факти за Азербайджан:

 • Кутаби – палачинки с пълнеж, са на практика азербайджанското национално ястие. Пълнежът може да бъде от тиква, зеленчуци, месо. След това палачинките се завиват и се пекат на тиган. Оставете Nutella-та у дома, азербайджанските палачинки са по-вкусни.
 • В най-големите дълбини на Азохската пещера в Западен Азербайджан археолози откриха инструменти и останки, датиращи отпреди 1.5 млн. години. Шестте отделения на пещерния комплекс съдържат множество праисторически останки и се смята, че са били обитавани близо два милиона години.
 • В Западен Азербайджан можете да преминете границата с Нагорни-Карабах, самообявена автономна област. Но тя е международно призната за част от Азербайджан и е известна с епичните си планински вериги, черничеви гори и лозя, които процъфтяват в долините й.
 • Нито едно събитие не е пълно, ако няма чай, поднесен с различни видове гарнитура. Той често се подслажда с конфитюр и е с вкус на лимон, мента, розова вода или мащерка.
 • Когато семействата уговарят бракосъчетание, подносът с чай дава добра представа как върви подготовката. Ако бъде поднесен без захар, значи са необходими още преговори. Ако има захар, сватбата определено ще се състои.
 • Карабхският кон, известен с високата скорост, която постига без усилия, интелигентността и издръжливостта си, е национално животно в Азербайджан. Тази порода е широко разпространена в страната и е една от най-старите в света. В миналото жителите на Азербайджан са консумирали много конско месо, но сега то вече не се цени и е заменено от агнешко и говеждо.
 • Тя е почти с размерите на съседните Армения и Грузия, но е значително по-малка от Турция, Иран и Русия, които също споделят граници с нея. Със своите 86 600 кв. км Азербайджан е около четири пъти по-голяма от Уелс.
 • Сред интересните примери са „От евтино месо хубава супа не става“, „Любезност не се продава на пазара“ и „Вместо да изпиша вежди, изваждам очи“.
 • Поселището Нефт Даслари започнало живота си като петролна платформа в Каспийско море. Днес то е цял град върху подпори. Построен е през 1949 г. и общностите са изникнали около пекарни, магазини, културни зони, хостели и хотели.
 • Огнените планини отговарят напълно на името си, те пламтят непрекъснато с естествен пламък, захранван от огромните подземни газови находища. Планината, която се намира недалеч от Баку, привлича пътешественици и завоеватели от векове. През XIII в. Марко Поло пише за мистериозните пожари, които горели на целия полуостров. Природният газ носи големи приходи на Азербайджан: през 2013 г. страната добива 29 млрд. куб. м. газ.
 • Макар че голяма част от приходите й идват от петрол и газ, Азербайджан произвежда също зърно, грозде, памук. Говедовъдството също е добре развито.
 • Азербайджанската валута манат прилича на банкнотите евро със сходни размери и цветове. Но всяка банкнота е свързана с различни аспекти от националната идентичност: върху банкнотата от пет маната ще откриете откъс от националния химн, а банкнотите от 20 маната са украсени с меч, щит и шлем, които са символи на властта.
 
Вижте нашите предложения за екскурзия до Азербайджан - ТУК !
всички новини