Любопитни факти за Андора

Любопитни факти за Андора
31.Юли.2019 г.
Княжество Андора е малка страна в Югозападна Европа, която няма излаз на море. Тя се намира между Франция и Испания, в източната част на планините Пиринеи. Андора процъфтява поради многото туристи, които я посещават, както и поради ниските данъци, привличащи инвеститори. Държавата е част от каталонската общност, заедно с части от Испания и Франция. Площта на Андора е 468 км2, а населението на страната около 80 000 души.

Андора е между Франция и Испания, освен това - тези страни са негови покровители. Те определят икономическата политика на Андора и са отговорни за нейната сигурност. Следователно, тази малка страна не се нуждае от редовна армия, само полицията съществува. Няма и собствено летище и железопътен транспорт, най-близки са в страните-покровители. И дори флагът на Андора, състоящ се от сини, жълти и червени цветове, отразява историята на страната. В крайна сметка, синьото и червеното са цветовете на Франция, а жълто и червено са цветовете на Испания. В центъра на флага е щит с образа на два бика и мирта и персонала на епископа Урчел, който също символизира съвместното управление на страната от Испания и Франция. А надписът на щита затваря тази картина: "Единството укрепва".

 
На вашето внимание представяме няколко любопитни факти за Андора:
  • В Андора еврото се използва като парична единица, въпреки че страната не е част от Европейския съюз. Андорските вечери се издават само за колекционери.
  • Основната част от доходите на страната е туризмът. Годишният брой на туристите е 11 милиона души, което надхвърля 140 пъти населението на Андора. Туристите са привлечени и от предимствата на безмитната търговия на територията на страната. Пазаруването в Андора ще ви струва почти 2 пъти по-евтино, отколкото в други европейски страни.
  • През 1934 г. руският имигрант Борис Скосйрев се обявява за владетел на Андора. Вярно е, че той трябваше да царува за кратко време: жандарми пристигнаха от Испания, свалиха го и го арестуваха.
  • По време на Първата световна война Андора обявява война на Германия, но си спомня за това през 1957 г. и едва тогава официално спира състоянието на войната.
  • Андора не беше включена във Версайския съюз, защото просто забрави за това.
  • Пощенските пратки в страната са безплатни.
  • Адвокатите са забранени в Андора. Те се считат за нечестни, способни да докажат какво всъщност не са.
  • Страната се смята за безопасна, дори няма затвори.
  • Националният футболен отбор включва застрахователен агент, собственик на строителна фирма, служител в жилищните и комуналните услуги и представители на други неспортни професии. Отборът проведе първия мач през 1996 г. с естонския национален отбор, като загуби с 1:6.
  • Конституцията в Андора беше приета едва през 1993 г.
 
Вижте нашето предложение, с което можете да посетите Андора - ТУК!
всички новини