Любопитни факти за Босна и Херцеговина

Любопитни факти за Босна и Херцеговина
12.Септември.2018 г.
Босна и Херцеговина е планинска държава, разположена в западната част на Балканския полуостров. Граничи на север, запад и юг с Хърватия, на изток със Сърбия, а на югоизток с Черна гора. Първата страна в света, признала на 15 януари 1992 г. независимостта на Босна и Херцеговина е България. Площта на страната е 51 197 кв.км., а нейното население около 3,5 милиона души. Столица и най-голям град е Сараево.
 
На вашето внимание представяме няколко любопитни факти за Босна и Херцеговина:
  • Сараево
Въпреки, че голяма част от града е била разрушена по време на войната, в наши дни Сараево се завръща към живота с бързи темпове. Самият град е приятен микс от Изтока и Запада, като на места има общо с Виена, колкото и с Истанбул. Османското минало може да бъде усетено по калдъръмените улици около Баскарсия, а австро-унгарското влияние пък си личи най-много по улиците около Ферхадия. Разбира се, останките от войната също са там - дупки от куршумите по стените на някои сгради, както и гробищата по хълмовете около града.
  • Невероятната природа
Не е възможно да не се влюбите в природата на Босна и Херцеговина. Огромното разнообразие от скалисти планини, сини реки, красиви водопади и невероятни долини покриват страната. Босна има и 25 километрова ивица на адриатическото крайбрежие, която обаче е притисната от хърватския и черногорския бряг.
  • Историческите градове
Освен Сараево, в Босна има и доста други места, които си заслужават посещението. Един от най-впечатляващите в страната е Мостар, известен с османската си архитектура и особено с известния Стари мост. Мостът е бомбардиран по време на войната през 1993 г., но е възстановен. Стари мост е дълъг 24 метра, а местните младежи имат традицията да скачат от него, за дас е гмуркат в река Неретва. Друг град, заслужаващ внимание носи името Яйце и е разположен на хълм, на който има средновековна крепост и е водопад в основите и.
  • Хората
Местните хора са много гостоприемни, въпреки ужасите на войната, на които са станали жертва. Босненците са толкова услужливи и приятелски настроени, че винаги ще ви сипят кафе и ще ви нагостят.
  • Кафето
Социалният живот на Босна се върти около кафето. Местните настояват, че то е различно от турското, въпреки че си приличат. Босненското кафе се прави на джезве и става много силно, затова му се добавят бучки захар. В страната можете да намерите и по-леки, западни кафета, които се поднасят със сладкиши. Разбира се, при това положение, кафенетата са навсякъде.
  • Цените
Сараево е една от най-евтините столици в Европа, а в провинцията цените са дори по-ниски. Храненето навън може да струва под 3 долара, което е доста по-евтино в сравнение със съседни държави като Хърватска и Черна гора. На пазарите на Сараево можете да намерите всякакви много интересни неща, включително писалки, направени от куршуми, останали от войната.
  • Религиозно разнообразие
Населението на страната е доста смесено, въпреки войната. В Босна преобладават джамиите, но има и много църкви. В центъра на Сараево можете да видите джамия, синагога, католическа църква и православна църква една до друга.
  • Приключенията
Почитателите на приключенията обичат Босна. Скалистите планини там са отлични за пешеходен туризъм и катерене, рафтинг, парапланеризъм и планинско колоездене. Все пак, препоръчително е да се придържате към установените маршрути, заради опасност от останали от войната мини.
 
Вижте нашите предложения за екскурзия до Босна и Херцеговина - ТУК !
всички новини