Любопитни факти за Валенсия

Любопитни факти за Валенсия
25.Септември.2019 г.
Валенсия е град в Испания, столица на автономна област Валенсия и провинция Валенсия. Това е третият по население град в Испания (след Мадрид и Барселона) с около 800 000 жители. Разположен е при вливането на река Турия в Средиземно море. Площта на Валенсия е 134,65 км2, а средната надморска височина - 15 метра.

Оригиналното латинско име на града е Valentia, което означава "сила", "мощ", "енергия", като градът е именуван след император Валент, по чиято заповед е основана новата колония в Хиспания, за която се грижи по-късно император Теодосий I. По време на Мюсюлманската империя в Испания, градът се наричал "Балансия".
 
На вашето внимание представяме няколко любопитни факти за Валенсия:
  • В миналото градът е носел името „Медина Ат Тураб“, което в буквален превод означава „Град на пясъците“.
  • В катедралата на Валенсия се съхранява „Свещеният граал“, който е донесен от Йерусалим. В момента се пази в специален олтар и може да бъде видян от всеки посетител на храма.
  • В близост до града е разположена фабриката за производство на автомобили с марката „Форд“.
  • Най-развитият спорт във Валенсия е футболът. Градът е представен в испанската първа футболна дивизия с отборите ФК „Валенсия“ и ФК „Леванте“.
  • Едно от най-характерните ястия е паелята, която най-често се приготвя от 3 вида месо – пилешко, заешко и от кокошка, в съчетание със зелен и бял боб. Приготвят се още паеля с морски дарове и вегетариански вариант.
  • През месец март всяка година се организира празникът Фаи. Празненствата продължават 5 дни и са съпроводени с много музика, танци и цветя. Това е единственият период в годината, когато е разрешена употребата на пиратки.
  • При посещението ви във Валенсия обезателно трябва да обърнете внимание на „Ла Лонха“ (Копринената борса). Обявена е за една от най-забележителните готически постройки в Европа и вече 11 години е част от списъка със защитени исторически забележителности на ЮНЕСКО.
  • Важна традиция за местните е на закуска винаги да пият кафе кон лече (кафе с мляко) в комбинация с прясно изпечен, хрупкав кроасан. В следобедните часове пък по-предпочитано е еспресото.
  • „Cafe Sant Jaume” е едно от най-големите кафенета в пределите на Валенсия. Предпочитано е както от обикновените хора, така и от много светски личности – художници, писатели, музиканти, футболисти.
  • Природният парк „Албуфера“ е дом на най-голямото езеро в Испания. Тук подслон са намерили много защитени видове.
 
Вижте нашето предложение, с което можете да посетите Валенсия - ТУК!
всички новини