Любопитни факти за Грузия

Любопитни факти за Грузия
02.Май.2018 г.
Грузия е държава в Източна Европа на източния бряг на Черно море, между Русия и Турция. Грузия покрива територия от 69 700 km², а населението ѝ достига до 5 милиона. Столицата и най-големият град е Тбилиси. Вътрешното название на Грузия („Сакартвѐло“, „земя на картвелите“) идва от името Картли на една от основните историко-географски области на Грузия, люлката на нейната държавност. Европейското название на Грузия, „Georgia“, е екзоним, използван още от средновековния период. Това име се свързва със Св. Георги, заради специалното отношение на грузинците към този светец.

На вашето внимание представяме няколко любопитни факти за Грузия:
 • Страната има субтропичен климат по черноморското крайбрежие (като Испания, Гърция, Италия), позволяващ отглеждането на чай и много цитрусови плодове.
 • За да се качиш в асансьор в Тбилиси трябва да имаш монети и да си платиш, иначе асансьорът не тръгва.
 • За да четеш на грузински трябва да знаеш азбуката им (например: „რესტორანი  სიონი“, не се чете „ресторант Бобмо“, а „ресторант Сиони“). Езикът е картвелски и в него няма главни или малки букви, всички са с еднакъв размер.
 • Грузинците са силно религиозни, особено след разпада на СССР. Те са източноправославни християни, както повечето българи. При посещение в страната не се учудвайте, ако видите грузинец да се прекръства три пъти винаги, когато премине покрай църква.
 • Въпреки че в Грузия живеят около 60 000 руснаци, отношенията със северната съседка не са никак розови. Настроенията „срещу“ Русия започват още преди обявяването на независимостта на Грузия, но се подклаждат още по-силно след Руско-Грузинската война от 2008 г.
 • Въпреки че страната е в конфликт с Русия (главно заради Южна Осетия или както грузинците я наричат Самачабло), тя поддържа добри дипломатически отношение с Армения, Турция и Азербайджан. Това дава възможност на Грузия да се възползва максимално от регионалните конфликти в кавказкия регион – между Армения и Азербайджан (заради обявената независимост на Нагорни-Карабах) и Турция и Армения (главно заради арменският геноцид от 1915 г.). 
 • Като част от ЕС ние вече сме свикнали в България да спазваме ограниченията на пътя и да пресичаме на пешеходна пътека относително спокойни за себе си. Ако пътувате в Грузия забравете спокойствието. Голяма част от грузинските шофьори не спазват знаците (шофират със 100 км/ч в населено място, не спират на “STOP” и др.), а пешеходните пътеки са само окраска на пътя, така че внимавайте. 
 • За разлика от много европейски държави и САЩ, такситата в Грузия са много евтини. Не се колебайте да вземете такси винаги, когато ви потрябва в Тбилиси или дори когато пътувате за някой град в Грузия. Например може да направите обиколка на Тбилиси (задължително, когато го посетите) в продължение на 30 мин. само за 10 GEL (около 8 лв.).
 • Летището в Тбилиси (TBS) е модернизирано през 2007 г. и е увеличило пътникопотока си повече от 2,5 пъти за по-малко от 10 години. За 2013 г. през него са преминали над 1,4 млн. (за същия период летище София е превозило около 3.5 млн.).
 •  По-голямата част от грузинците използват своите автобуси (като маршрутките в София) безплатно. Това е така, защото в повечето време от деня те са препълнени заради малкия си размер и почти никога контролата не може да ви достигне и да ви продаде билет. В тези случаи грузинците просто не си купуват билет. Но дори и да няма толкова много хора билетът е почти без пари (0,4 GEL или 0,32 лв. за автобуса и 0,5 GEL или 0,4 лв. за метрото).
 • Обикновено грузинците са много гостоприемни и винаги когато пият алкохол (вино, чача, водка или друг твърд алкохол, не и бира!) вдигат наздравица за нещо. Ще бъде полезно за вас като туристи да познавате основния етикет, когато сте с грузинци на една маса. Правото да направи пръв тост има човек наречен „тамада“. Чести теми по време на наздравиците са: живота, майката, бащата, Земята, приятелството, любовта. Ако вие желаете да направите тост, съберете мислите си, изчакайте известно време след последния тост и поискайте думата от човекът-тамада. 
 • Една от най-добрите причини да постете Грузия е невероятната кухня – вкусна, разнообразна и засищаща. Задължително пробвайте хаджапури (грузински хляб с различни вкусове) и хинкали (тестено изделие със свинско или телешко). Няма да съжалявате, гарантирам.
Вижте нашите предложения за екскурзия до Грузия- ТУК !
 
всички новини