Любопитни факти за двореца Версай

Любопитни факти за двореца Версай
02.Октомври.2019 г.
Версайският дворец, наричан накратко Версай е една от бившите резиденции на френските крале. Намира се в град Версай, днес предградие на Париж, регион Ил дьо Франс. Версайският дворец е един от най-известните дворци е Европа, разположен е на югозапад от Париж, тясно свързан с живота и управлението на Луи XIV, известен като "Кралят Слънце".

Франция е известна по цял свят с уникалните си забележителности  и паметници на културата. Дворецът Версай е един от най-изящните шедьоври на световното културно наследство. През 1668 г. е завършена новата кралска резиденция. Красивото здание, умело отразява силата и могъществото на Франция. Най-силно впечатление правят пищно декорираните апартаменти и добре поддържаните, обширни зелени площи около двореца – идеално място за следобедна разходка.

Понастоящем Версай е най-големият и най-посещаван дворец във Франция. Той свидетелства за блясъка от епохата на "Кралят Слънце" и умело връща посетителите към славните времена на абсолютната монархия. В наши постройката е притегателно място за десетки хиляди туристи, избрали да прекарат почивката си във Франция. В близост до двореца се намира гората Кампиен, където на 11 ноември 1918 г. е обявен краят на Първата световна война.
 
На вашето внимание представяме няколко любопитни факти за двореца Версай:
  • "Залата на огледата"
Чували ли сте за "залата на огледалата"? Концепцията стартира при изграждането на двореца Версай, породена от слабото осветление на залите. Огледалата са добавени с практична цел – свещниците да се отразяват в тях и по този начин залата изглежда по-осветена, широка и приветлива… В залата има 357 огледала. „Залата на огледалата“ остава едно от главните атракции в двореца. 
  • Опити за копиране

След завършването на двореца, той мигновено се превръща в обект на възхищение от много кралства и съответно има няколко опита дизайнът му да бъде копиран. Един от най-известните опити е мароканският вариант в Мекнес, строен по времето на султан Мулай Исмаил, който за малко да стане зет на Краля-слънце. Този дворец за съжаление не е оцелял във времето, за разлика от баварския „Версай“ – дворецът „Линдерхоф“.

  • "Коридор на светлината"

По време на специални събития дворецът се осветява от двадесет хиляди свещи и блестящи полилеи, което е останало в историята като „коридор на светлината“.

  • Градините

Градините около двореца са запазили първоначалния си вид още от времето на Луи XIV. Посетителите на двореца могат да участват в различни събития през лятото, да обиколят парка с електрическо влакче, велосипед или пеша. На определени дати след залез слънце в парка на двореца се прави вечерно шоу „звук и светлина“ или музикални вечери.

  • Нека да е тайно...

Много интересни тайни пази този двореца зад стените си, но сред най-интересните за посетителите си остават любовните афери, които никак не са били малко. Легендите разказват, че кралят имал десетки мимолетни връзки както с кралски особи, така и с обикновени слугини.
Дори и днес алеите около двореца са едно от предпочитаните места за разходки на влюбените двойки, наслаждавайки се на красивите гледки и зеленина наоколо…
 

Вижте нашето предложение, с което можете да посетите двореца Версай - ТУК!
всички новини