Любопитни факти за Долмабахче

Любопитни факти за Долмабахче
24.Април.2019 г.
Дворецът Долмабахче е най-големият дворец в Турция (площта на основната му сграда е 45 000 м2) и един от най-впечатляващите със своята пищна украса, изобилие от злато и кристал. Разполага с 285 стаи, 46 зали, 6 хамама и 68 тоалетни.

Долмабахче е бил сградата, от която се е управлявала Османската империя от 1856 до 1922 г. (с кратко прекъсване). Името на двореца означава "Запълнена градина", а причината за това е, че до 17-ти век тук е имало залив на Босфора, който постепенно бил запълнен с пръст и се превърнал в една от най-пищните градини в империята. Години след това на мястото е издигнат и палатът.

Дворецът е поръчан от султан Абдул Меджид, като цената му се равнява на 35 тона чисто злато. Това, което султанът е искал, е дворец в стил на европейските монарси.

Дотогаващният му дом - дворецът Топкапъ, не е можел да се похвали с пищност и разкош, каквито имало в европейските кралски дворове. За да се издигне Долмабахче, бил сринат до основи съществуващият на същото място по-ранен дворец Бешикташ.

За да изпълнят султанската заръка, архитектите използвали елементи от рококо, барок и неокласика, като ги съчетали с традиционните османски детайли.

Общо шест султана са обитавали двореца до отмяната на халифата през 1924 г. След това сградата е използвана от Мустафа Кемал Ататюрк като президентска резиденция.

Тук той пише някои от най-важните си трудове, а в една от стаите прекарва последните си дни. Тази стая е запазена така, както е изглеждала, когато Ататюрк починал - леглото, завивките, мебелите, картините. Нищо не е променено, дори стрелките на часовника са спрени на часа, в който управникът поема последния си дъх (10 Ноември 1938 г. в 09:05 ч.). След неговата смърт, дворецът е превърнат в музей.

Богатствата, които ще видите в Долмабахче включват прочутото Кристално стълбище, стаи на благородници, зали за приеми, скъпи килими, скулптури - истинска съкровищница. Не пропускайте и градините на двореца, както и колекцията с часовници, която се намира в павилион в двора.

В Долмабахче се намира и най-големият в света кристален полилей. Той има 750 крушки, тежи 4,5 тона и е разположен в централната зала. Той е подарък от кралица Виктория от Англия и е превозен на части с кораби.

Дворецът Долмабахче се намира в квартал Бешикташ, на брега на Босфора, в европейската част на Истанбул. Посещението става само с група с екскурзовод. По този начин ще научите кой с какво се е занимавал във всяка от стаите - тези на мъжете, на жените, кабинетите, апартаментите на важните обитатели. Не пропускайте да се разходите и из градините, да надзърнете през портата към Босфора, както и да разгледате колекцията от часовници в павилион в двора.
 
Вижте нашето предложение, с което можете да посетите дворецът Долмабахче - ТУК!
всички новини