Любопитни факти за Ермитажът - част II

Любопитни факти за Ермитажът - част II
20.Февруари.2019 г.
Миналата седмица Ви запознахме с някои интересни факти за Ермитажът (можете да ги прочетете тук). Тази седмица продължаваме като на Вашето внимание представяме поредната порция любопитни факти:
  • В началото на 20-ти век Зимният дворец е преустроен за нуждите на музея. Само в Ермитажа може да се разгледат едновременно и резиденцията на руските императори и колекцията от произведения на изкуството.
  • Сградата на Зимния дворец 8 пъти е сменяла цветовете на стените си, като няколко пъти е достроявана.
  • В Ермитажа е най-богатата колекция от френско изкуство извън Лувъра, натрупана следствие на тесните връзки на императрица Екатерина с дворцовия и интелектуален елит на Франция.
  • В Ермитажа се съхранява колекция от платна на Рембранд, която наричат "музей в музея". Тя е най-голямата сбирка от картини на великия художник извън пределите на Холандия.
  • Сред уникатите в Ермитажа има и един, знаменит не само с безспорните си художествени достойнства, но и поради грешка на художника. В "Портрет на Чарлз Първи" Ван Дайк е нарисувал две десни ръкавици на краля. Само набитото око на истинските ценителите обаче съзира грешката.
  • Едни от удивителните експонати на Ермитажа са от ограничен произход - най-старинните вълнен килим, китайска копринена тъкан и татуировка на човешка кожа. Тези артефакти са намерение в Алтай, на чиято територия са открити 5 скитски могили. Благодарение на това, че погребенията са под замръзналата повърхност, в тях се е запазило уникално количество органични материали. В Ермитажа те се съхраняват при строго определена температура и влажност.
  • Мадона е изнесла концерт в Ермитажа - Зимния дворец, като условие е било звукът да е достатъчно слаб и добре настроен, за да не увреди експонатите.
  • По случай 250-годишнината от създаването на Ермитажа, Британския музей изпраща мраморна скулптура от Партенона и така за пръв път една от мраморните статуи, донесени от Гърция в началото на 19-ти век, бива изнесена от Британския музей.
 
Вижте нашето предложение за екскурзия до Ермитажа - ТУК !
всички новини