Любопитни факти за Естония - част II

Любопитни факти за Естония - част II
18.Юли.2018 г.
Миналата седмица Ви запознахме с някои интересни факти за Естония (можете да ги прочетете тук). Тази седмица продължаваме като на Вашето внимание представяме поредната порция любопитни факти:
  • Два национални празника

Подобно на България, Естония има интересна и динамична история - в миналото страната е владяна от датчаните, шведите, германците и руснаците. Именно заради това естонците празнуват своята независимост цели 2 пъти годишно. Първо на 24 февруари, когато е извоювана независимост от СССР през 1918 г., а след това - на 20 август, в чест на събитията през 1991 г., когато балтийската република възстановява суверенитета си след 51 годишна съветска окупация. Вторият празник е известен като „Възстановяване на Деня на независимостта".

  • Атеизъм

Естония е най-малко религиозната държава в света. Едва 14% от населението й твърди, че има религиозни убеждения. Въпреки това най-старата дървена сграда в страната е именно религиозен храм - църквата в Руну, построена през 1644 г. А един от най-големите и популярни храмове в Талин се казва "Александър Невски" - също като този в българската столица София.
Макар и нерелигиозни, естонците много държат на фолклора и традициите си. Страната има най-голямата колекция от народни песни - цели 133 хил.

  • С жената на гръб

В Естония ежегодно се провежда необичайното състезание по носене на жени. Според регламента съпругът трябва да пренесе половинката си на гръб, преминавайки през различни препятствия за възможно най-кратко време. Естонците са ненадминати в този спорт.

  • Интернет държава

В Естония можете да направите почти всичко онлайн - от подаването на данъчна декларация, което отнема по-малко от 10 минути, през регистрирането на фирма за по-малко от 5 минути, до гласуването на избори. Тя е първата държава в света, която въвежда гласуването по интернет (на вота през 2005 г.) в името на удобството.
Интернет е навсякъде, дори и в гората. Навсякъде в страната може да платите електронно, стига да имате смартфон. В балтийската република почти всеки има такъв - тя е една от държавите с най-много мобилни телефони на глава от населението.
Страната е изключително напреднала в интернет технологиите и е идеално място за дигитално предприемачество и стартъпи. Балтийската република е родината на Skype, Hotmail и KaaZa, а някои наричат столицата й Талин "Силициевата долина на Европа".
Неслучайно бившият естонски премиер Андрус Ансип в момента е еврокомисар, отговарящ за изграждането на единния цифров пазар в ЕС.

  • Спа туризъм

Естония е едно от най-подходящите места по света за спа туризъм. Със своите кални бани, сауни и свеж морски въздух, страната е популярна спа дестинация от няколко столетия. В Естония сауната е начин на живот, а много от къщите имат собствени сауни. Често се забелязват микробуси и автобуси, превърнати в сауни на колела. Има дори годишно състезание, което се провежда през зимата и съчетава ориентиране със сауна.
 

Вижте нашето предложение за екскурзия до Естония - ТУК !
всички новини