Любопитни факти за Зимбабве - част II

Любопитни факти за Зимбабве - част II
10.Октомври.2018 г.
Миналата седмица Ви запознахме с някои интересни факти за Зимбабве (можете да ги прочетете тук). Тази седмица продължаваме като на Вашето внимание представяме поредната порция любопитни факти:
 • Въпреки бедността, Зимбабве е доста цивилизована страна. Тя не е опасна за туристите – освен ако ходят сами по улиците през нощта, разбира се.
 • Храните в Зимбабве са скъпи (по африканските стандарти). Например, за парите, с които в съседна Южна Африка или Кения може да си купите цяла количка с храна, със същата сума в Зимбабве няма да може да купите повече от една трета от тези храни.
 • Националната кухня на Зимбабве е много екзотична. В нея може да намерите крокодилско месо или месо от змия, бяла царевица, овесена каша или пиле с кокосов сос.
 • Най-популярните напитки са царевичните бири „vhavha“ и „chibuku“. В допълнение към местната кухня обаче в много големи градове има ресторанти с европейска и американска храна.
 • Зимбабве се смята за водеща африканска страна в областта на ловния туризъм и сафаритата. Широките равнини по протежението на бреговете на река Замбези са много предпочитани, тъй като те са дом на много диви животни като леопарди, лъвове, биволи, слонове и антилопи.
 • На 18-ти април Зимбабве празнува Деня на независимостта. Страната е била колония на Великобритания и се е наричала Родезия (в чест на пътника и ловеца на съкровища Сесил Роудс). На 18 април 1980 година Родезия получава независимост от Великобритания и е преименувана на Зимбабве.
 • Руините на друг древен град – Кхам са разположени в провинция Matabeleland North. Градът започва да се развива след средата на 15-ти век, когато по неясна причина (може би заради изчерпване на природните ресурси) хората Шона напускат Великия Зимбабве. В Кхам се намират руините на царски дворец от камък, който е построен над всички останали сгради.
 • Националният парк Матобо хилс в Зимбабве съчетава в себе си както исторически забележителности, така и природни красоти. Първите хора, заселили този район са отпреди 20 хиляди години. Древните пещерни рисунки, изобразяващи сцени на лов, на война и на спокоен живот свидетелстват за това.
 • Любителите на дивата природа трябва да посетят Националния парк в Зимбабве „Mana Pools“ и ловния резерват „Sapi Chevore“, намиращи се около долното течение на река Замбези, близо до границата с Мозамбик. През 1984 година тези зони са включени в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Влажността им привлича много диви животни, особено по време на сухия сезон. Те са дом на най-голямата популация в света на черни носорози. Срещат се също така слонове, хипопотами, лъвове, леопарди, крокодили и много видове антилопи.
 • Зимбабве е третата страна в света по отношение на производството на азбест. Първо място заема Китай, а второто място е отредено на Италия.
 • В страната се правят много интересни сувенири. Магазините и пазарите на големите градове в Зимбабве са пълни с различни сувенири, изработени от крокодилска кожа или слонова кост. В много случаи обаче сувенирите се оказват фалшиви, така че туристите трябва да бъдат внимателни дали не плащат прекалено много пари за дадено нещо.
 
Вижте нашeтo предложениe за екскурзия до Зимбабве - ТУК !
всички новини