Любопитни факти за Зимбабве - част I

Любопитни факти за Зимбабве - част I
03.Октомври.2018 г.
Република Зимбабве е държава в Южна Африка без излаз на море, разположена между реките Лимполо и Замбези. Граничи с Република Южна Африка на юг, Ботсвана на югозапад, Замбия на север и Мозамбик на изток. Официалните езици са три - английски, шона и ндебеле. Площта на страната е 390 757 кв. км., а нейното население около 12,7 милиона души. Столица и най-голям град на Зимбабве е град Хараре.
 
На вашето внимание представяме няколко любопитни факти за Зимбабве:
  • Хараре е столицата на Зимбабве. Градът е чист, уютен и „зелен“, наричан така заради многото паркове. Освен това модерният Хараре е красив и относително безопасен (за африканските стандарти) град.
  • През цялата година по улиците на столицата може да се видят много красиви разноцветни дървета. Целият Хараре е обгърнат от лилави, червени, бели, розови и оранжеви цветя.
  • Зимбабве има много интересна история. На територията на страната са открити останки от древни градове. Според редица книги пък известната Савска царица някога е живяла на територията на съвременен Зимбабве.
  • Великият Зимбабве е модерното име на древен град, който се намира в страната. Той е основан през 1130 година преди Христа и представлява 24 хектара каменни руини, намиращи се в провинция Масвинго. До края на 1920 година западни археолози са вярвали, че градът е построен от финикийци или от араби. Днес научният свят вярва, че Великият Зимбабве е бил основен център на древните родственици на днешното етническо мнозинство в Зимбабве (народът Шона). Паметникът е под закрилата на ЮНЕСКО.
  • Величественият и красив водопад Виктория се намира на границата между Зимбабве и Замбия. Водопадът е наречен по този начин в чест на кралицата на Англия – Виктория. Неговата височина е 1800 метра и той също е включен в списъка на ЮНЕСКО. Другото име на водопада е Mosi-oa-Tunya – в превод „пушекът, който гърми“.
  • През 2008 година в Зимбабве се случва една от най-големите инфлации в света. Тогава, след като правителството изплатило заплатите, в хазната останали само 217 долара. Националната банка прибягнала до печатане на зимбабвийски долар с деноминация от 100 трилиона.
  • Националната валута на Зимбабве (от 15 април 1981 година до 30 юни 2009 година) бе зимбабвийският долар. Сега в страната можете лесно да платите в щатски долари.
  • В цялата страна има „перални“ за парите. Там се измиват щатските долари, защото с долара, който има добре разпознаваеми символи, може да си купите повече, отколкото с мръсна банкнота.
  • Зимбабвийската птица е държавният герб на страната. Можете да видите този символ навсякъде в Зимбабве. Птицата краси и много сгради в държавата.
  • Зимбабве е една от най-бедните страни в света.
 
Вижте нашeтo предложениe за екскурзия до Зимбабве - ТУК !
всички новини