Вашата оценка

Любопитни факти за Камбоджа - част I

Любопитни факти за Камбоджа - част I
28.Февруари.2018 г.
Кралство Камбоджа е държава в Югоизточна Азия с население над 14 милионад души. Столица на кралството е Пном Пен. Тя граничи на юг с Тайландския залив (известен още като Сиамски залив), на запад с Тайланд, на север с Лаос и на изток с Виетнам. Площта на страната е 181 035 кв. км.

Камбоджа е далеч от демократичното управление, тъй като страната е кралство и властта е определена под формата на конституционна монархия. Всъщност кралят на Камбоджа не взима никакви важни решения, но хората го обичат. По-голямата част от населението на страната е съставено от така наречените кхмери. Казват, че именно кхмерите са най-красиви сред азиатците.
 

На вашето внимание представяме няколко любопитни факти за Камбоджа:

  • В Камбоджа се намира най-голямото езеро в Югоизточна Азия. Тонле Сап е уникално езеро. През сухия сезон дълбочината му спада до 2 метра, докато през дъждовния достига до 10 метра. В езерото живеят хора, много от които никога не са стъпвали на земята.
  • Камбоджа е най-неизследваната страна в Югоизточна Азия. Там туристите наистина могат да се потопят в живота на древна Азия. Дори и днес в Камбоджа може да се срещне човек, който никога не е гледал телевизия. Но кхмерите са много усмихнати и весели.
  • Камбоджанците и тайландците не се харесват, макар да имат много общи неща. Двете държави също така спорят за будисткия храм Преах Вихеар, който се намира на границата между Камбоджа и Тайланд. Всяка страна прави карти, върху които храмът е в нейната територия. Международен съд се включи в спора и призна, че Преах Вихеар принадлежи на Камбоджа. От 2008 година храмът е под закрилата на ЮНЕСКО, което отново възобновява споровете между двете страни, защото той се превръща в по-известна атракция.
  • Ангкор Ват в Камбоджа е най-големият храмов комплекс в света. Площта му е 200 квадратни километра. Мястото не може да остави никого безразличен. Величествените храмове в Ангкор Ват очароват. Тук е сниман филм от поредицата „Лара Крофт“ и отново на същото място Ръдиард Киплинг получава вдъхновение и пише известните книги за Маугли.
  • Най-често срещаните митове за Камбоджа са, че там има война и е много опасно. Всички се разхождат с оръжие, убиват хора, има глад и бедност. Всъщност Камбоджа наистина не е богата страна, но тя е толкова плодородна, че трудно някой би останал гладен. Войната там е приключила преди 30 години.
  • В Камбоджа няма никакви сираци.
  • Образованието е по избор. Така че много деца никога не завършват гимназия. Които завършат обаче, получават прилично образование – могат да говорят два или дори пет езика.
  • Кхмерите говорят добре английски и френски език.
  • Електроенергията в Камбоджа е много скъпа. По тази причина Кхмерите използват лед, вместо хладилници и се опитват да ядат само пресни храни. Може да се храните спокойно от улицата, храната не е вредна.
  • Висшето образование в Камбоджа е много скъпо, а децата в семейството са най-малко три. Младежите са свободни да се образоват във всяка друга страна в света. На завършилите висше образование хора се гледа с уважение.
  • В Камбоджа обикновено банките дават парите в много банкноти с малка стойност. Това е много удобно, тъй като е прието, че трябва да се дава бакшиш почти навсякъде.
  • В страната има две валути – щатски долар и камбоджански риел. Ако в магазина си купите нещо за по-малко от долар, получавате рестото в риели.
  • В аптеките се продават бързи тестове за малария.
  • В река Меконг в Камбоджа се срещат уникални делфини. Учените са открили, че те не плуват в морето, а обитават само река Меконг. Целият научен свят обаче все още не може да си обясни откъде са се появили делфините. Кхмерите не ловуват делфини за храна, те смятат тези бозайници за свещени животни.
 
Вижте нашето предложение за екскурзия до Камбоджа - ТУК !
всички новини



Хотели Гърция