Любопитни факти за Кипър

Любопитни факти за Кипър
21.Ноември.2018 г.
Република Кипър е държава, разположена на остров Кипър. Двата основни и официални езика в Република Кипър са гръцкият и турският, но на острова се говорят също английски и руски. Остров Кипър е разделен на три части - Република Кипър (член на ЕС), Севернокипърска турска република (която няма официално международно признание извън Турция) и британските военни бази Акротири и Декелия. Площта на страната е 9251 кв.км., а нейното насление - около 850 000 жители. Столица и най-голям град е Никозия.

Кипър е като пъстър калейдоскоп от културни забележителности и географски специфики, разположен между Сирия, Турция, Гърция и Ливан. Бреговете на островната държава се мият от водите на Европейското средиземноморие, но независимо от това, само част от страната е в ЕС. В Кипър се преплитат влияния на западната, британската и ориенталската култури.

Повечето туристи идват, за да се насладят на удивителната атмосфера в малките крайбрежни градчета, да усетят свежия аромат на цитрусовите гори на полуостров Акамас и да прекарат незабравими, слънчеви дни по златистите плажове на Карпас.

На вашето внимание представяме няколко любопитни факти за Кипър:
  • Уникалното местоположение на Кипър

Кипър е заобиколен от няколко близкоизточни държави – Сирия, Ливан и Израел. Най-близко разположен е обаче до земите на Турция на юг. Това уникално местоположение в превърнало Кипър в неутрален кръстопът за много дипломатически действия в историята.

  • Значителни размери

За всички е ясно, че Кипър е островна държава, но малко хора знаят, че той има и доста внушителни размери. В действителност това е третият по големина остров в Средиземноморието, воден единствено от Сардиния и Сицилия. 

  • Разделението на острова

Кипър е разделен на две части. Северните територии са известни като Турска република Северен Кипър и са под влиянието на турците. Южната част на острова се нарича Независима Република Кипър или "гръцки Кипър" и е част от Европейския съюз.

  • Разделението на столицата

Не само че островът е разделен на две, но и столицата Никозия също. През града минава т. нар. Зелена линия, която обособява двете различни по големина зони.

  • Жителите на острова се наричат кипърци

Не е прието обаче да се казва просто кипърци. Жителите са или кипърски гърци, или кипърски турци. По този начин се разграничават етническата принадлежност и конкретната част от страната, която населяват.

  • Официалните езици в Кипър

На острова ще чуете основно гръцки и турски език. Английският също е много разпространен и повечето от местните го говорят свободно. Това се дължи на факта, че островът е бил колонизиран от Великобритания през 1878 г. и не е получил независимост до 1960 г. 

  • Религиите на острова

Кипър е мултирелигиозен, тъй като островът е многоезичен и дом за различни култури. По-голямата част от жителите – около 78%, принадлежат на автокефалната православна вяра. 18% са мюсюлмани, а останалите 4% са поклонници на маронитската или арменската апостолическа църква.

  • Великден е най-яркият празник
  • Посещения на църквите

Много от византийските храмове са запазени и до днес и се считат за свещени. В знак на уважение, при посещението им туристите трябва да носят блузи с дълъг ръкав и дълги панталони и като цяло консервативно облекло. Също така не трябва да застават с гръб към иконите.

  • Мъжете са водещите фигури

До голяма степен Кипър и до днес е подвластен на патриархата. В това доминирано от мъжете общество равенството между половете е все още нещо много далечно.
 

Вижте нашите предложения за екскурзия до Кипър - ТУК !
всички новини