Любопитни факти за Мадрид

Любопитни факти за Мадрид
08.Януари.2020 г.
Мадрид и столицата на Испания. Населението на града е малко над 3 милиона души, а градската агломерация - около 6 милиона души. По население в границите на града, Мадрид се нарежда на трето място в Европейския съюз след Лондон и Берлин, както и по големина на градската агломерация, където отстъпва на Париж и Лондон.

Разположен на бреговете на река Мансанарес в централната част на страната, градът е административен център на автономната област Мадридска общност. Като столица на кралството, седалище на правителството и резиденция на краля, Мадрид е също политическият, стопански и културен център на Испания с изключително много дворци, фонтани, паркове, над 100 музея и църкви.

Не са малко и местата, където можете да прекарате свободното си време - Зоологическата градина, Аквариума е разположен на площ от 3000 квадратни метра и там можете да видите представители на над 200 различни вида водни обитатели.
 
На вашето внимание представяме няколко любопитни факти за Мадрид:
  • Мадрид е градът с най-много слънчеви дни в пределите на цяла Европа.
  • Кой не знае, кой не е чувал за феята на зъбките? Е, в пределите на Испания - историята отново се разказва на децата, само че вместо фея на зъбките е мишле на зъбките с колоритното име - Ратонисто Перес.
  • Горещините в пределите на Испания са много големи. През летните дни се създава усещането на моменти все едно няма никакво движение на въздуха. Ветрилото е най-доброто решение, когато температурите са изключително високи, то е и един от най-предпочитаните подаръци и е широко разпространено във всички магазини.
  • Едно от основните предимства на градския транспорт е следното: автобусният транспорт е денонощен, а метрото работи до 1 часа през нощта и свързва почти всяка точка в града. Построено е на няколко нива, по този начин могат да пътуват едновременно по-голям брой пътници.
  • Най-благоприятното време за посещение на Мадрид е есента (Септември и/или Октомври.)
  • Сред най-популярните местни ястия са тортия (картофен омлет), крокетите с шунка и сирене, паеля, гаспачо, мигас и др.
  • Един от най-ценните спортни клубове в световен мащаб - Реал Мадрид е основан именно в Мадрид.
  • Древното римско название на Мадрид е Урсария ("земята на мечки"), като причината за това са големият брой мечки в района.
  • Популярният испански певец Хулио Иглесиас (бащата на харизматичния Енрике Иглесиас) е бил вратар на футболния отбор Реал Мадрид, докато навърши 20 години. Тогава претърпява сериозна катастрофа, която го парализира за цели 2 години и прекратява футболните му изяви напълно, а след това започва да се занимава професионално с музика.
 
Вижте нашето предложение, с което можете да посетите Мадрид - ТУК!
всички новини