Любопитни факти за Мианмар - част III

Любопитни факти за Мианмар - част III
11.Декември.2019 г.
Миналата седмица Ви запознахме с някои интересни факти за Мианмар (можете да ги прочетете тук). Тази седмица продължаваме като на Вашето внимание представяме поредната порция любопитни факти:
  • Основната религия на Мианмар е будизмът. Будистите представляват 89% от хората в страната, християните са 4%, мюсюлманите също.
  • От 2006 година столица на Мианмар е Найпидо. Градът е разположен в сърцето на страната. Преместването на столицата на страната е заради астрологически прогнози и вярата в щастливите числа. Бившата столица е Янгон.
  • Паган е древната столица в Мианмар. В момента на мястото на древния град има много археологически обекти – стотици ступи, пагоди, храмове и манастири. Ето защо Паган е смятан за един от най-интересните археологически обекти в цяла Югоизточна Азия.
  • Мандалей е вторият по големина град в страната. Той се намира на брега на река Иравади и има население от 800 000 души. Мандалей е бил столица на Бирманската империя и е построен около древен дворцов комплекс с ограда и ров. В околностите на Мандалей има много малки градове и манастири, както и две древни столици – Ава и Амарапура. Близо до града има огромна статуя на Буда, сочеща към Мандалей. Заради това се смята, че самият Буда е предсказал изграждането на града.
  • Хората наричат Мианмар „Златната страна“ или „Страната на златните пагоди“, което е истина, тъй като на нейната територия са разположени 2500 такива. Мианмар е като огромен археологически резерват, в който добре са запазени следи от древни цивилизации. През хилядолетната история на страната по тези места са създавани силни империи три пъти.
  • В страната живеят уникални видове маймуни. Мианмарската чипоноса маймуна е истинско чудо на природата. Заради структурните си характеристики, тези маймуни кихат в дъжда. Този вид маймуни са открити през 2010 година и се срещат само в северен Мианмар.
  • В северната част на Мианмар, в подножието на Хималаите, живее малка етническа група, наречена тарон. Често хората от Тарон са наричани Азиатски пигмеи, тъй като тяхната средна височина е около 130 сантиметра. Поради честите родствени бракове в етническата група, много деца се раждали с дефекти. Ето защо преди няколко десетилетия старейшините забранили браковете в рамките на племето. Като се има предвид недостъпността на района, където живеят тарон, това решение всъщност означавало доброволно съгласие за изчезване. Днес има по-малко от 10 чистокръвни представители на тарон.
 
Вижте нашето предложение, с което можете да посетите Мианмар - ТУК!
всички новини