Любопитни факти за Мианмар - част II

Любопитни факти за Мианмар - част II
04.Декември.2019 г.
Миналата седмица Ви запознахме с някои интересни факти за Мианмар (можете да ги прочетете тук). Тази седмица продължаваме като на Вашето внимание представяме поредната порция любопитни факти:
  • През 2012 година вестник New York Times постави Мианмар на трето място в своята ежегодна класация за местата, които си заслужава да бъдат посетени.
  • Най-голямата книга в света се намира в Мианмар. Тя се състои от каменни плочи, поставени вертикално близо до пагодата Kutodau. Това е книга на свещени будистки текстове и има 1460 страници. Всяка страница представлява огромно парче от полиран мрамор, на което е гравиран около сто реда текст. Всяка страница е с височина 1,5 метра, ширина 1 метър и с дебелина 12,7 сантиметра.
  • В периода 1974 – 2010 година знамето на Мианмар е било много подобно на флага на Тайван. Ето защо по време на Летните олимпийски игри през 2008 година в Пекин, знамето на Мианмар е било използвано от тайванските фенове, които са подкрепяли своите спортисти. Тайванските фенове не са имали възможност да използват родния флаг, защото той е забранен в Китай.
  • В Мианмар чаят е изключително популярен. Гражданите на Мианмар обожават да пият чай с мляко и захар. Местните също така ядат чаени листа, мариновани с чесън и сол. Това ястие се нарича Laphet thote и е особено популярно в планинските райони на страната.
  • Традиционната кухня на Мианмар съчетава китайските и индийските кулинарни традиции, ето защо местните храни са много пикантни. Стълбовете на местната кухня са рибните ястия, оризът, спагетите, зеленчуците, лукът, джинджифилът, чесънът и чилито. Пазарите и уличните търговци предлагат голямо разнообразие от тропически плодове.
  • В Мианмар бакшишите не са задължителни. Никой няма да се разсърди, ако не му оставите пари, но и никой няма да устои да не ги вземе.
  • Мианмар е страна, богата на минерали. Тук са проучени въглеводородни находища, такива на въглища, уран, калай, мед, кобалт, никел, олово и цинк, злато, сребро, барит, манган. Също така в Мианмар има ресурси за добив на желязна руда и платина. Местните миньори добиват и скъпоценни камъни като сапфир, рубин и смарагд.
  • Страната постепенно се превръща във все по-привлекателно място за туристите. В Мианмар има няколко курорта с петзвездно обслужване, което може да конкурира много водещи, признати хотели по света. В Мианмар природата е запазена в оригиналния си и непокътнат вид, така че екотуристите определено има от какво да бъдат впечатлени.
 
Вижте нашето предложение, с което можете да посетите Мианмар - ТУК!
всички новини