Любопитни факти за Мианмар - част I

Любопитни факти за Мианмар - част I
27.Ноември.2019 г.
Мианмар, официално название Република Съюз Мианмар е държава в Югоизточна Азия с обширна територия. На север граничи с Китай, на изток с Лаос, на югоизток с Тайланд, на запад с Бангладеш и на северозапад с Индия. Страната има над 2000 км брегова ивица на Индийския океан, Андаманско море и Бенгалски залив. Площта на страната е 676 577 км2, а нейното население - малко над 54 милиона души.

През 1989 г. официално сменя наименованието си от английското Бирма на бирманското Мианмар. Заедно с това и английските наименования на много градове и местностни, включително това на тогавашната си столица - от Рангун на Янгон.
 
На вашето внимание представяме няколко любопитни факти за Мианмар:
  • Мианмар е страна, която има история повече от 2,5 хиляди години. Всъщност първоначалното име на държавата е било Мианмар, което е сменено от британците на Бирма през 19-ти век и възвърнато отново през 1989 година.
  • В Мианмар не се използва метричната система. Само три страни в света не са я приели – Мианмар, САЩ и Либерия.
  • Името „Мианмар“ идва от „MYA“ и се превежда като „Емералд“. Тази страна може да се нарече смарагдът на Азия и то с право. Мианмар е зашеметяващо красиво място.
  • В страната живее племе, в което всички жени специално удължават шията си с 25-30 сантиметра. Племето се нарича padaung (има го и в Тайланд) и има древна традиция – жените да носят пръстени около врата си. Първият пръстен се слага още когато момиченцето е на 5 години, а останалите се прибавят по време на целия му живот, докато не достигнат 9 килограма. Съществува мит, че мускулите на врата атрофират при тези жени и премахването на пръстените може да предизвика задушаване. Въпреки това жените са свободни да поставят и махат пръстените. Рентгенови снимки показват, че вратът на жената не се променя, но раменният пояс се понижава.
  • Националната валута на Мианмар е Kyat, който се означава с MMK. Един долар се равнява на около 980 в местна валута.
  • Основната географска характеристика на Мианмар е река Иравади, която пресича Мианмар от север на юг. Общата дължина на реката е 2150 км. Иравади се влива в Андаманско море.
  • Круиз по реката е един от най-добрите начини да видите Мианмар отвътре – нейната естествена красота и оригиналност. Круиз от Mandalay до Bagan ви дава възможност да разгледате традиционните поминъци на местното население като риболов, техните религиозни обреди и занаяти.
  • Жителите на Мианмар не разполагат с фамилни имена или презимена – те имат само имена. Това означава, че две деца, които са брат и сестра, например, могат да се казват Ming Ming и Mo Mo. Определянето на тяхната роднинска връзка в писмена форма е абсолютно невъзможно. Освен това името може да варира с възрастта – възможно е да започнете живота си като Lugal Nghe – „малко момче“, малко по-късно да станете Lugal Guy – „страхотен малък мъж“, и когато навършите 35 години, да се казвате U Nghe или U Lugal, в превод „голямо момче.“
 
Вижте нашето предложение, с което можете да посетите Мианмар - ТУК!
всички новини