Любопитни факти за Монголия

Любопитни факти за Монголия
09.Май.2018 г.
Монголия е държава в Източна Азия, граничеща с Русия на север и с Китай на юг. Тя е център на Монголската империя от 13 век, но през 17 век е завладяна от Китай и получава независимост през 1921 г. с Монголската народна революция, извършена със съдействието на Съветска Русия. Площта на страната е 1 566 000 кв. км., а нейното население малко над 3 милиона души. Най-голям град и столица на Монголия е Улан Батор.

Повечето жители са монголци, като 30% от тях са традиционни пастири-номади. Основната религия е тибетски будизъм, но древният шаманистичен тенгризъм все още се практикува.
 

На вашето внимание представяме няколко любопитни факти за Монголия:

  • Най-старият национален парк в света е Богд Хан-Улл, който се намира южно от столицата Улан Батор. Специалният му статут на строго защитена територия е определен още през 1500 година, с документ на тогавашната управляваща династия Минг.
  • На 26 ноември 1924 година, Монголската народна република става втората комунистическа държава в света, след СССР.
  • В съвсем не далечното минало местоположението на столицата Улан Батор се променяло по три пъти годишно. От 2 века насам обаче столицата е стационарно населено място. Преди това Улан Батор, макар и столица, е представлявал един огромен номадски град.
  • Монголия е една от най-малко религиозните държави в света. Според последното преброяване на населението, 40 на сто от жителите на страната не изповядват никаква религия.
  • 5 километра! Средно такова разстояние изминава монголското номадско семейство преди да се установи на ново място. Изглежда малко, но подобни местения се случват по четири, дори по шест пъти в годината.
  • Населението на най-голямото село в Монголия е 6000 души. Цифрата обаче е приблизителна, тъй като по-голямата част от жителите постоянно се местят. Знаете ли, че по времето на монголската империя била измислена ефективна пощенска система, наречена „Ям“. Тя включвала множество пощенски пунктове и разносвачи. Пунктовете били на разстояния между 24 и 64 километра един от друг, а „пощальоните“ разполагали с 50 000 коня, с които да разнасят пратките.
  • Размерът на монголските номадски юрти се определя не в квадратни метри, а по броя на стените. Най-бедните и скромни юрти са с 4 стени, а богатите достигат и до 7 стени.
  • Монголия е осмата по големина държава в Азия и 18-та в света. Сред страните, които имат само сухопътни граници, Монголия е втората по големина след Казахстан.
  • Девет деца! Толкова наследници имал основателят на монголската империя Чингис Хан… само от първата си жена. Втората, третата и т.н. били не по-малко плодовити. Ето как се оказва, че в момента 17 милиона мъже по света могат да считат себе си за потомци на великия владетел.
  • В началото на ХХ век само 10 от символите на Монголия – Конете на Пржевалски, оцеляват в дивата природа. С много усилия броят на единствения див кон на планетата бил увеличен до 2 хиляди.
 
Вижте нашето предложение за екскурзия до Монголия - ТУК !
всички новини