Любопитни факти за Москва

Любопитни факти за Москва
09.Януари.2019 г.
Москва е столицата и най-големият град на Русия. Населението на града според последното преброяване през 2018 г. е около 12,5 милиона души. Москва е най-големият град в Европа и пети в света, както и едно от основните политически, икономически, културни и научни средища на континента. С разширението на територията си на югозапад, проведено на 1 юли 2012 г., градът увеличава площта си 2,5 пъти до 2562 кв. км., а населението - с близо 340 хиляди души.
 
На вашето внимание представяме няколко любопитни факти за Москва:
 • Москва превъзхожда по население не само повечето градове, но и много държави по света, включително и България.
 • Със своите над 12 млн. жители, градът се нарежда на пето място по този показател. Обитателите му са повече от гражданите на Норвегия, Швейцария, Португалия и много други.
 • Нормално е един толкова космополитен град да има и впечатляващо метро. Московската подземна железница се ползва от около 9 млн. души на ден. 12-те линии са с дължина от 310 километра. Метрото разполага с 82 станции и почти 10 000 мотриси, които в най-натоварените часове се движат през 90 секунди.
 • Има слух, че под руската столица има тайна мрежа. Наричат я Метро-2. Смята се, че тя свързва серия от военни бункери с Кремъл и други стратегически съоръжения. За това обаче няма официално потвърждение.
 • Москва е на трето място в света по най-много милиардери на глава от населението. Тя е изпреварена само от щатския Ню Йорк и китайския мегаполис Хонконг. В Москва живеят 73 милиардери, които притежават общо състояние от около 297 млрд. долара.
 • Голяма част от тях, включително Роман Абрамович, живеят в Зеречие - Кварталът на богатите.
 • По време на дългата си история, Москва е изгаряла безброй пъти. Тъй като къщите в миналото са били предимно дървени, огънят се разпространявал много бързо.
 • През 1737 г. е един от най-силните пожари. На 29 юни 1904 г. градът пък преживява истинско торнадо, което унищожава няколко близки села (в рамките на днешна Москва) и изкоренява вековните дървета в района на Соколники.
 • Катедралата "Успение Богородично" в Кремъл е най-старата оцеляла сграда в Москва. Към днешна дата тя е на 539 години. Построена на 12 август 1479 г.
 • Кремъл - най-голямата средновековна крепост в света, е исторически комплекс в центъра на руската столица, обявен за един от най-красивите президентски дворци на планетата. Сградата е построена от италианци. Първоначално бял, Кремъл е пребоядисан в червено след Октомврийската революция.
 • Волга е най-дългата река в Европа. Тя е свързано с Москва чрез канал, който е открит на 15 юли 1937 г. Дължината му е 128 км., а чрез него руската столица има връзка с 5 морета - Бяло море, Балтийско море, Каспийско море, Азовско море и Черно море.
 • Руската столица може да се похвали с повече от 3500 исторически улици, алеи, булеварди, магистрали и бързи пътни артерии. Една от най-старите от тях е улица Арбат. Тя е на 520 години.
 • Молочный переулок пък е в топ 10 на улиците с най-скъпи имоти в света. Тук квадратен метър струва 30 500 долара. Най-скъпата московска улица, на която може да се наеме имот, пък е Столешников, където са най-скъпите бутици в руската столица.
 
Вижте нашето предложение за екскурзия до Москва - ТУК !
всички новини