Любопитни факти за Непал - част II

Любопитни факти за Непал - част II
08.Август.2018 г.
Миналата седмица Ви запознахме с някои интересни факти за Непал (можете да ги прочетете тук). Тази седмица продължаваме като на Вашето внимание представяме поредната порция любопитни факти:
  • Националното знаме на Непал е единственото знаме в света с различна форма. То представлява опростена комбинация от вимпелите на двете разклонения на династията Ран – предишни управници на страната. Прието е на 16 декември, 1962 г. едновременно с новата конституция.
  • Гурките са едно от племената, населяващи Непал. Те са най-добрите войници на земята. Ниски на ръст, с дръпнати очи, днес пръснати по цялата територия на Непал. Непал е единствената страна успяла да устои и да победи британската армия, която се опитала да завоюва малкото кралство през 1816 г. След пълния си погром, британската армия решила, че няма какво да направи друго, освен да предложи на великите воини да се включат в тяхната армия като нейни съюзници. През двете световни войни около 250 000 гуркски воини се сражавали за Великобритания.
  • В Непал живее единствената жива богиня в света, наречена Кумари. Кумари буквално означава девствена на непалски. Смята се, че момичетата избрани за Кумари са въплащения на индуистката богиня на силата – Кали.
  • Непал беше последната индуска страна в света, когато бе обявена за светска от парламента през 2006 г. Въпреки че в страната има немалко религии, които хармонично съжителстват, над 80% от населението изповядват индуизма. Непал все още има най-голям дял на индусите в света.
  • Ръкостискането не е често срещано в Непал. Хората поставят дланите си заедно и се покланят с думата „Намасте“. Намасте означава „Божественото в мен се прекланя на божественото в теб“.
  • Мистериозното същество, наречено Йети живее в непалските Хималаи – или поне в това вярват местните. Много хора казват, че са виждали негови стъпки в снега, а дори Сър Едмънд Хилари провежда експедиция за намирането на Йети през 1958 г.
  • Непал е единствената страна с височинно изменение, което варира от 59 метра до 8848 метра. Непал притежава някои от най-екстремните места на земята, като най-високото езеро на земята (Тиличо, 4800 м.), най-високата долина на земята (Арун долина), най-дълбоките клисури на земята (1200 м.) в Калигандаки и най-високите пасища в света в Читуан.
 
Вижте нашето предложение за екскурзия до Индия - ТУК !
всички новини