Вашата оценка

Любопитни факти за Непал - част I

Любопитни факти за Непал - част I
01.Август.2018 г.
Непал, официално Федеративна демократична република Непал, е държава в Южна Азия, граничеща на север с Китайската народна република, а на юг, изток и запад с Индия. Непал няма излаз на море и е разположен в близко съседство с Хималаите, като на границата между Непал и Китай се намира връх Еверест. Площта на страната е 147 181 кв. км., а нейното население около 30 милиона души. Столица на Непал е град Катманду.
 
На вашето внимание представяме няколко любопитни факти за Непал:
  • Непал и Португалия са близнаци на картата на света. И двете държави имат сходна правоъгълна форма. Ако картата на Непал се обърне на 90 градуса по часовниковата стрелка, то тя става много сходна с тази на Португалия.
  • Непалският календар се нарича "Викрам Самват". Той използва лунните месеци и слънчевата звездна година. Викрам Самва е с 56.7 години по-напред от слънчевият Григориански календар. Непалската Нова Година се празнува в средата на месец април.
  • Кравата е националното животно на Непал, затова убийството на крави и бикове е незаконно. Не е обичайно да видите разхождащи се крави по улиците на Катманду - столицата на Непал. Кравите са свещени животни в Индуизма, а Непал до скоро беше единствената в света индуска държава - днес е вече светска.
  • От гледна точка на биологичното разнообразие, Непал е една от най-богатите страни в света. Тя с право се нарича „Амазонията на Азия“, заради уникалното разнообразие на видовете срещащи се тук. Непал има повече от 900 вида птици, което представлява 8.9% от общия брой видове птици по целия свят. В Непал живеят 4.2% от световните видове пеперуди и 3.96% от световните видове бозайници.
  • Непал е една от най-богатите държави от към култура. Страната има най-гъстата концентрация на културни обекти, признати от ЮНЕСКО. Само долината на Катманду има седем културни обекта в радиус от 15 километра. Не е чудно, защо наричат Катманду – живият културен музей на света.
  • В Непал се намират 8 от 10-те най-високи планини в света, включително най-високият връх – Сагарматха, със своите 8 848 м. На западният свят познат като връх Еверест, за непалците – Сагарматха, а за местните шерпи и тибетци – Джомолунгма.
  • Гаутама е роден в малката държава Капилавасту в днешен Непал и през по-голямата част от живота си разпространява своето учение в източните области на Индия, като Магадха и Кошала. Думата Буда е титла на първото духовно пробудило се същество в една ера. B повечето будистки традиции почитат Сидхарта Гаутама като Върховен Буда. Виж още „Буда – притча за смъртта“.
 
Вижте нашето предложение за екскурзия до Индия - ТУК !
всички новини



Хотели Гърция