Любопитни факти за Нова Зеландия - част II

Любопитни факти за Нова Зеландия - част II
17.Януари.2018 г.
Миналата седмица Ви запознахме с някои интересни факти за Нова Зеландия (можете да ги прочетете тук). Тази седмица продължаваме като на Вашето внимание представяме поредната порция любопитни факти:
  • В Нова Зеландия няма домове за сираци или бездомни животни. Там не е прието да се изоставят деца, а ако все пак някоя майка иска да се откаже от своето дете, то веднага се осиновява. Бездетни семейства в страната чакат с години, за да имат възможността да си осиновят дете.
  • Любима храна на новозеландците е рибата. Медът манука също е много популярен със своите антисептични свойства. Хората дори го използват, за да мажат раните си с него.
  • По-голямата част от улиците и парковете в страната са чисти. Ако пък някъде се появят графити, за това се докладва на властите и след няколко дни всичко е пребоядисано.
  • В Нова Зеландия е скъпо да бъдеш пушач. Кутия цигари струва около 12 долара, като до 2020 година се планира тя да поскъпне до 25 долара. Пушенето в заведенията е забранено.
  • Сайтът eBay в Нова Зеландия е напълно „разрушен“ от проектът TradeMe, създаден от 19-годишен ученик. В TradeMe хората купуват и продават, търсят си работа, жилища, коли, предлагат услуги. Разбира се, момчето вече е милионер.
  • Нова Зеландия е страна на малкия бизнес. Там е много лесно да се стартира бизнес. По-голяма част от бизнеса на талантливите новозеландци обаче не просъществува дълго, тъй като на много от хората им липсва постоянство. Веднага след като една компания се разрасне, тя е купена от австралийци или се премества в Австралия.
  • Според някои хора така наречената „американска мечта“ – семейство, дом, кола, стабилна работа, добро здравеопазване и т. н. е много по-лесно осъществима в Нова Зеландия, отколкото в САЩ. При желание и труд, всеки 50-годишен новозеландец може да има тези неща.
  • Известният новозеландец Едмънд Хилъри е първият човек, изкачил Еверест.
  • Никъде по света няма толкова много етнически кухни, както в Нова Зеландия. Във всеки район има най-малко китайски, индийски и тайландски ресторант.
  • В Нова Зеландия няма ядрена енергия – никъде в страната няма ядрени централи, а кораби с ядрени двигатели също не посещават далечната държава. Преди години дори това било повод за усложнение в отношенията между САЩ и Нова Зеландия. Хелън Кларк, бивш премиер на страната, не позволила на самолетоносач на САЩ да акостира на новозеландския бряг.
 
Вижте нашето предложение за екскурзия до Нова Зеландия - ТУК !
всички новини