Любопитни факти за Нова Зеландия - част I

Любопитни факти за Нова Зеландия - част I
11.Януари.2018 г.
Нова Зеландия е държава в югозападната част на Тихия океан, състояща се от два големи и множество по-малки острови. Тя е парламентарна демокрация и е част от Общността на нациите. Площта на страната е 268 680 кв. км., а нейното население около 4,3 млн души. Столица на Нова Зеландия е град Уелингтън, а най-големия град е Окланд.

Нова Зеландия е една загадъчна страна, по повод на която много хора се шегуват, че се намира „на края на света“. Най-близката ѝ съседка е Австралия, с която обаче също я делят около 1500 километра в посока северозапад. Нова Зеландия е разположена върху два големи острова (Северният остров и Южният остров), както и върху около 700 по-малки островчета. Заради спецификата на разположението ѝ, в страната има две часови зони, а климатът се променя от топъл субтропичен до умерен.
 
На вашето внимание представяме няколко любопитни факти за Нова Зеландия:
  • Смята се, че холандецът Абел Тасман открива страната през 1642 година. През 1840 година се подписва договор, според който Нова Зеландия става британска колония. Според този договор трябва да се зачитат и гарантират правата на маорите, които всъщност са коренното население на страната.
  • Характерно за местните маори са техните татуировки, най-често по лицето. Националната татуировка се нарича „Ta Moko“.
  • Нова Зеландия е много красива страна. Макар че повечето от красотите, които може да видите в трилогията „Властелинът на пръстените“ се намират на Южния остров. Там не живее почти никой, освен фермери и туризмът не е добре развит.
  • Преди 500 години Нова Зеландия е била дом на най-голямата птица в света – моа. Нейната височина е достигала до 3,5 метра. За съжаление обаче, вече не съществуват птици моа.
  • Таранаки, намиращ се на територията на далечната страна, е един от най-активните вулкани в света. Последният път, в който изригнал, бил преди 160 години.
  • Според много проучвания Нова Зеландия е най-спокойната страна сред 149 страни общо. Освен това тази държава е най-нетолерантната към корупцията в света.
  • Преди около 1000 години, още преди появата на първите обитатели на Нова Зеландия, там нямало никакви бозайници, с изключение на прилепи, китове и тюлени.
  • Водите на страната се обитават от 35 вида риба, които не се срещат никъде другаде в света. В близост до най-южния остров Стюарт е най-голямата популация на белите акули carcharodon. Те могат да се срещнат дори в близост до брега.
  • Столицата на Нова Зеландия е Уелингтън, в която живеят около 460 000 души. В града има много по-голям брой ресторанти и барове на глава от населението, отколкото в Ню Йорк, например.
  • В Нова Зеландия се намира езерото Uaikatipu, чиято дължина е около 100 километра. Дълбочината му е 400 метра, а 25 реки се вливат в него. Тъй като в този район на страната няма жители, голяма част от реките нямат имена. На всеки пет минути водата в езерото се повишава с до 7,5 сантиметра и след това спада.
 
Вижте нашето предложение за екскурзия до Нова Зеландия - ТУК !
всички новини