Любопитни факти за Октоберфест

Любопитни факти за Октоберфест
29.Август.2018 г.
Октоберфест е най-масовият народен празник в света. Това е празник, който се провежда ежегодно на Терезиенвийзе в Мюнхен, Германия от 1810 г. През XXI-ви век посещаемостта му достига и надхвърля 6 милиона души. За празника мюнхенските пивоварни правят специална бира с по-високо алкохолно съдържание. Развлеченията включват увеселителни влакчета, виенско колело, въртележки и други.
 
На вашето внимание представяме няколко любопитни факти за Октоберфест:
  • Първоначално Октоберфест не е бил фестивал на бирата, а отбелязване на годишнина от сватбата на Тереза от Саксония-Хилдбургхаузен и Лудвиг I. На 12 октомври 1810 г. той се жени за принцеса Тереза като баварски престолонаследник и така се създава традицията на мюнхенският Октоберфест.
  • За над 200-годишната си история, Октоберфест е бил отменян 24 пъти. Причините са били най-вече войни и епидемии на холера. Изглежда нищо друго не може да победи любовта към пенливата напитка и немските традиции.
  • Празникът се нарича Октоберфест, но по-голямата част от него всъщност протича през септември. Когато се е чествал за първи път, празникът продължил само седмица. Тази седмица действително била през октомври 1810 г., и от този момент останало името Октоберфест, дори когато продължителността и датите били леко изменени.
  • Октоберфест става толкова популярен в региона на Мюнхен не само от хедонистични подбуди, а и от чиста необходимост. Южна Бавария е била прочута с това, че рядко имала запаси от прясна и чиста вода. Водата, достигаща до там била с отвратителен вкус и не особено полезна. За да избегнат болести като холера, чума и тем подобни, местните жители предпочитали да утоляват жаждата си с далеч по-полезната и по-вкусна бира. В днешно време вече пречиствателните станции работят много по-добре и водата, разбира се, е чиста, но празникът е все толкова популярен. Едно време дори казвали, че е било по-добре да се пие бира в името на крепкото здраве. Днес това продължава да се повтаря там - къде като шега, къде наистина.
  • Богатата американска наследница Парис Хилтън не може да посещава Октоберфест никога повече. Охраната по време на празненствата е много стриктна. В шатрите с алкохол се пускат младежи над 14 г., но само ако са придружени от настойник. Често тези, които много се напиват и вършат глупости, също получават забрана за присъствие на тържествата, но случаят с Парис е друг. През 2006 г. тя се появила с предизвикателно направен dirndl - традиционна рокля за Октоберфест. И се опитала да рекламира там марка вино, без преди това да е подписала споразумение с организаторите на феста. Това предизвикало голямо недоволство и у публиката и затова на Парис Хилтън е забранено да посещава фестивала до живот.
  • Самият Алберт Айнщайн е работил веднъж на Октоберфест като електротехник при изграждането на една от палатките през 1896 година.
  • Октоберфест има своя собствена пощенска служба, от която се изпращат средно 130 000 картички и подаръци всяка година.
 
Вижте нашето предложение за екскурзия до Октоберфест - ТУК !
всички новини