Любопитни факти за Оман

Любопитни факти за Оман
17.Октомври.2018 г.
Султанат Оман е държава в югозападна Азия, разположена на югоизточния бряг на Арабския полуостров. На северозапад граничи с Обединените арабски емирства, на запад със Саудитска Арабия и на югозапад с Йемен, както и с Арабско море на юг и изток, и с Османския залив на север. Площта на страната е 309 500 кв. км., а нейното население около 4,5 милиона души. Столица и най-голям град е Маскат.

Оман е магия от древна история, пустинни пейзажи и море. На фона на непрекъснато променящия се Арабски залив, Оман предлага опияняващо напомняне за една привидно отминала епоха. Неговите зрелищни пейзажи и културни традиции остават неразривна част от облика на султаната. Това превръща Оман в място, на което можете да се докоснете до автентичната Арабия.
 
На вашето внимание представяме няколко любопитни факти за Гватемала:
  • Маскат
Маскат – столицата на Оман – разкрива бляскав бял пейзаж, обагрен със златни минарета. Разположен в сърцевината на лабиринт от нагънати планини, достигащи до Арабско море, градът представлява една удивителна смесица от старото и новото. Изключително озеленен, той по никакъв начин не би могъл да бъде класифициран като част от пустинна страна. Старата част на града е осеяна с множество крепости и джамии. От съществено значение са крепостите Al Jalali и Al Marini, пазещи двореца Al Alam.
  • Сур
Сур е спокоен крайбрежен град с поразителна традиционна архитектура и е един от най-ключовите за източната част на региона. Лабиринтът от малки улички крие множество приказни стари къщи с резбовани врати и прозорци.
Град Низва е бил столица на Оман през 6-ти и 7-ми век. Той е един от най-старите в султаната и някога е бил център на образованието и изкуството. Градът е известен със своите исторически паметници, древни занаяти и селскостопанско производство и разполага с обширен пазар, на който се предлагат кожени изделия, мечове, домакински прибори, сребро и антики. Забележителности на града са крепостта Низва, построена през 1650 г. и джамията на султан Qaboos – една от най-старите в Оман.
  • Планината Ал Хаджар
Отвъд Низва се издигат 2000-метровите склонове на Ал Хаджар. Планината е прорязана от впечатляващи каньони и пещери. Тук се намира и най-високият връх в Оман – Jebel Shams, 3010 м. 
  • Сохар
Крайморският град Сохар също е бил столица на Оман. Според легендите, той носи името на правнука на Ной.
  • Al Hazm, Nakhl и Rustaq
Al Hazm, Nakhl и Rustaq са три величествени крепости, които не трябва да пропускате. Те са реставрирани от правителството на страната и се считат за национално богатство.
  • Wahiba Sands 
Wahiba Sands са дюни с дължина 200 км и ширина 100 км, разположени на юг от Ал Хаджар. Оцветени в нюанси от кехлебарено до портокалово-оранжево, пясъците са дом за изолирани бедуински племена.
  • Полуостров Мусандам
Полуостров Мусандам е уникален по своята природна красота. Разположен в северната част на Оман, неговите фиорди създават един изумителен релеф и гарантират уникални гледки.
  • Остров Masirah
Masirah е наистина идиличен остров, перфектен за тези, които искат да се откъснат от всичко. Неговите скалисти земи и уединени плажове се намират на 20 км от крайбрежието на Оман. Тук могат да бъдат видяни костенурките Logger head, които гнездят на острова.
  • Jebel Akhdar
Jebel Akhdar в превод от арабски означава „Зелени планини“ и е един от най-живописните райони в Оман.
 
Вижте нашeтo предложениe за екскурзия до Оман - ТУК !
всички новини