Любопитни факти за остров Крит

Любопитни факти за остров Крит
27.Февруари.2019 г.
Крит е една от тринадесетте административни области на Република Гърция. Той е най-големият остров гръцки остров с площ от 8336 км2, както и петият по големина в Средиземно море, като на него е най-южната точка на Гърция. Населението му е над 600 000 души.

Районът от своя страна е разделен на 4 по-малки области, наречени номи. От запад на изток те са Ханя, Ретимно, Ираклион и Ласити. Най-големият град е Ираклион, който е и столица. Дружи важни градове на Крит са Ханя, Ретимно, Перама, Вамос, Агиос Николаос и Йерапетра. Голям брой туристи посещават дестинации като Кносос, Фестос, Гортис; венецианската крепост в Ретимно; планинското дефиле Самария и др.

Крит има важно за Средиземноморието местоположение. Отдалечен е на 110 км. от Европа, 175 км. от Азия и на 300 км. от Африка. Населяван от древни времена, той разполага с многообразни исторически и географски забележителности, поради което островът е известна туристическа дестинация. Минойската цивилизация (2600 - 1400 пр. Хр.), зародила се и развила се на Крит, е считана за първата голма европейска цивилизация. Нейните паметници и днес могат да бъдат видени в археологическите обекти Кносос, Фестос и Гортис. През Средновековието островът е част от Венецианската република. Крепостни стени и сгради, построени по времето на владичеството на тази средиземноморска държава, днес са запазени в градовете Ираклион, Ханя и Ретимно.
 
На вашето внимание представяме няколко любопитни факти за Крит:
 • Местните жители предпочитат да се наричат критяни, а не гърци.
 • Според гръцката митология, на острова е израснал Зевс.
 • Крит се превръща в римска провинция през 67 година пр. Хр., а окупацията продължава близо 400 години.
 • След раздялата с римляните, островът е завладян от Византийската империя.
 • Араби, венецианци и турция управлявали острова.
 • Крит извоюва независимостта си през 1913 г., след което се включва в Балканската война, а по-късно и във Втората световна война.
 • По време на Втората световна война Крит е под немска окупация. В римските времена столицата на острова е била Гортинос. Ханя е вторият най-голям град на Крит. Агиос Николаос пък е смятан за най-красивия град на острова. Специалитетите на острова са Стефадос Салингарико – варени охлюви и Хирино Крикито – свински пържоли. Критският зехтин е един от най-добрите в Гърция. Двете основни пристанища на острова са Ираклион и Соуда Бей Харбър. Икономиката на Крит се крепи на туризма.

  Прочети повече на: https://woman.bg/puteshestviya/interesni-fakti-za-krit.23905.html
  По време на Втората световна война Крит е под немска окупация. В римските времена столицата на острова е била Гортинос. Ханя е вторият най-голям град на Крит. Агиос Николаос пък е смятан за най-красивия град на острова. Специалитетите на острова са Стефадос Салингарико – варени охлюви и Хирино Крикито – свински пържоли. Критският зехтин е един от най-добрите в Гърция. Двете основни пристанища на острова са Ираклион и Соуда Бей Харбър. Икономиката на Крит се крепи на туризма.

  Прочети повече на: https://woman.bg/puteshestviya/interesni-fakti-za-krit.23905.html
  По време на Втората световна война Крит е под немска окупация.
 • В римските времена столицата на острова е била Гортинос.
 • Агиос Николаос е смятан за най-красивият град на острова.
 • Специалитетите на острова са Стефадос Салингарико - варени охлюви и Хирино Крикито - свински пържоли.
 • Критският зехтин е един от най-добрите в Гърция.
 • Двете основни пристанища на острова са Ираклион и оуда Бей Харбър.
 • Икономиката на Крит се крепи на туризма.
 
Вижте нашите предложения, с които можете да посетите остров Крит - ТУК и ТУК!
всички новини