Любопитни факти за Патмос

Любопитни факти за Патмос
08.Май.2019 г.
Патмос е най-малкият от Додеканезите - група от дванайсет гръцки острова, известни още като Южни Споради. Площта му е 28 км2. За него, както и за останалите (Родос, Самос, Кос и др.), е характерен средиземноморският климат. Населението на Патмос е около 3000 души, а най-високата точка е връх "Св. Илия" - 239 м.

Характерни средства за препитание на жителите му са туризмът и ловът на сюнгери, както и в по-малка степен земеделието и риболовът.

Главният му град също се нарича Патмос. Най-важното в културната история на острова е изгнаничеството там на Йоан Богослов около 95 г. Според преданието именно на Патмос той е създал две съществени части от Новия завет: едно от четирите канонични Евангелия (Евангелие от Йоан) и Откровението. На острова има пещера, където според библията Йоан е написал тези глави от Библията.

На най-високата точка на Патмос е изграден старинен манастир с богата библиотека, която според местни монаси през XVII в. е била посещавана и от български духовници. Около 1088 г. по нареждане на император Алексий l Комнин дарява целия остров на свети Христодул, за да изгради тук манастир. Обителта е издигната на красиво място, което се издига на целия район на острова. Укрепеният манастир се състои от няколко сгради, а в главната църква може да се види саркофага на свети Христодул. В по-малката църква „Теотокос” се съхраняват уникални стенописи с Дева Мария от византийско време. До преди 1958 г. не се знаело за тях, но след силно земетресение красивите рисунки излезли наяве.

Както пещерата на Йоан Богослов, така и укрепеният манастир са включени в списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО.
 
Вижте нашето предложение, с което можете да посетите Патмос - ТУК!
всички новини