Любопитни факти за Перу - част II

Любопитни факти за Перу - част II
07.Февруари.2018 г.
Миналата седмица Ви запознахме с някои интересни факти за Перу (можете да ги прочетете тук). Тази седмица продължаваме като на Вашето внимание представяме поредната порция любопитни факти:
  • В Лима, по време на честването на Деня на независимостта на Перу, се открива първият фонтан от водка. По време на неговото използване перуанците изпили около 2000 литра от алкохолната напитка.
  • В Перу се намира най-старата институция за висше образование в Америка. Университетът на Сан Маркос е създаден още през 1551 година.
  • По време на цивилизацията на инките монархията се заражда в Перу. Но през 16-ти век инките са победени и страната става колония на Испания.
  • Линиите (знаците) в пустинята Наска са видени за пръв път през 1927 година, когато ги забелязва перуански пилот, летящ над южната част на страната. Рисунките са под закрилата на ЮНЕСКО и се смята, че са създадени от древни племена, известни като наска.
  • Много туристи посещават Перу и най-вече Амазонската джунгла в търсене на лек за различни болести. Смята се, че местните шамани пазят тайни за излекуване на дори обявени за нелечими болести.
  • Град Лима е столицата на Перу, но едва ли е любимо място за туристите. Градът е обхванат от постоянния смог, има струпване на много хора, както и на автомобили. Въпреки това историческият център на Лима с множеството си испански колониални имения е обявен от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство.
  • Лима е и най-големият град в Перу. Той е основан от испанския конкистадор Франсиско Писаро в началото на 1535 година като помощно селище в завладяването на Перу. Пет години след основаването на Лима тя става столица на испанското колониално правителство и дори си печели титлата на „красивият, невероятен, лоялен град на царете“.
  • На границата на Сиера и Селва се намира един от най-големите природни резервати – Националният парк Ману. Там се срещат повече от 1000 вида птици, 1200 вида пеперуди и 200 вида бозайници.
  • Амазонската джунгла е мечта за туристите! Тя е местообитание на повече от 400 племена, принадлежащи към различни езикови групи. Освен това в тропическата джунгла има невероятно разнообразие от цветя и растения, животни, птици, риби, пеперуди! Това е мястото, където можете да видите речните делфини, каймани и анаконди.
  • Перу е държавата, в която за пръв път е открит смарагдът.
 
Вижте нашите предложения за екскурзия до Перу - ТУК !
всички новини