Любопитни факти за Перу - част I

Любопитни факти за Перу - част I
31.Януари.2018 г.
Перу, официално Република Перу е държава в северозападната част на Южна Америка, граничеща с Еквадор и Колумбия на север, с Бразилия на изток, с Боливия на югоизток и юг, с Чили на юг и с Тихия океан на запад. На територията на Перу има богат материал за културна антропология. Там се е зародила и империята на инките. Република Перу е с площ 1 285 220 кв. км. и население от около 31 млн. души. Столица и най-голям град е Лима (6,4 млн. жители). На 28 юли 1821 г. Хосе де Сан Мартин провъзгласява независимостта на Перу.


Перу е поредната магична държава, намираща се на „другия край на света“, която заслужава вашето внимание. Страната е известна не само със забележителния Мачу Пикчу, но и със загадъчните линии (знаци) в Наска. Някога на територията на Перу е процъфтявала една от най-големите и мистериозни цивилизации в света – империята на инките.
 

На вашето внимание представяме няколко любопитни факти за Перу:

  • Най-високият град в света се намира именно в Перу. Това е Риконада, който е построен на 5099 метра надморска височина. Той е дом на 30 000 души, повечето от които се занимават с добив на злато.
  • Много миньори работят без пари цял месец, а в последния ден те имат право да вземат толкова руда, колкото могат да носят на раменете си. Те обаче не знаят дали в рудата има злато или не.
  • Риконада не е най-високото селище в света. Има две индиански села, които са разположени на височина от 5170 и 5219 метра.
  • Андите заемат повечето от територията на Перу. Само в североизточната част на страната се намират тропическите вечнозелени гори, които в Южна Америка се наричат Selvas.
  • От територията на Перу извира най-голямата река в Южна Америка – Амазонка.
  • Заобиколено от заснежени планини и плодородни долини, на границата между Перу и Боливия се намира загадъчното езеро Титикака. Надморската му височина е 3812 метра.
  • Историята и културата на Перу са много интересни, особено защото страната е била седалище на древната цивилизация на инките.
  • Археологическият паметник Мачу Пикчу в Перу бе обявен за победител в състезанието за „Седемте нови чудеса на света“, което се проведе през 2007 година в Лисабон. Градът се счита за едно мистично място, което впечатлява със своята здравина и структурите си. И макар за Мачу Пикчу да е писано много, то си остава една голяма загадка. Преведено от кечуа името му означава „стар връх“. Много хора пък наричат Мачу Пикчу „изгубеният град на инките“. Той е разположен на надморска височина от 2400 метра и на 1000 метра под град Куско.
  • Каньонът Cotahuasi се намира на 375 километра от град Арекипа и е най-дълбокият каньон в цяло Перу, с дълбочина от 3535 метра. Под каньона и неговите околности има източници на топла вода. В областта се срещат и водопади, както и редица традиционни планински села.
  • Перуанската кухня е включена в Книгата на рекордите Гинес като най-разнообразната. Тя има около 500 ястия. Перуанската кухня се е развила под влиянието главно на две култури – индианската и испанската.
 
Вижте нашите предложения за екскурзия до Перу - ТУК !
всички новини