Любопитни факти за Петрич

Любопитни факти за Петрич
27.Март.2019 г.
Петрич е град в Югозападна България. Той се намира в област Благоевград и е в близост до границите с Гърция и Северна Македония. Градът е втори по големина в областта след Благоевград и е административен център на община Петрич. Населението на града според последното преброяване през 2015-а година е малко над 30 000 жители, а надморската му височина 168 м.
 
На вашето внимание представяме няколко любопитни факти за Петрич:
  • Град Петрич е наследник на древния тракийски град Петра, който възниква през V-VІ век преди новата ера в подножието на планината Кожух, местността Рупите.
  • На 18 км западно от града през 1014 г. се разиграва една от най-драматичните битки в българската история – битката за Самуиловата крепост, в която са пленени и по-късно ослепени 14 000 български войници. За това деяние византийския император Василий ІІ получава прозвището „Българо-убиец”.
  • От 1920 година до 1934 година Петрич е окръжен град и е бил по-голям и важен град от Благоевград (Горна Джумая) и Сандански (Свети Врач).
  • През 1912 г. градът е освободен от османско иго, а през следващата 1913 г. приютява хиляди бежанци от Егейска и Вардарска Македония, в резултат на което са и неповторимите петрички традиции, диалект и обичаи.
  • Община Петрич се състои от 57 населени места – град Петрич и 56 села. Територията и е 650.13 кв.м. Към 01.02.2011г. населението на Община Петрич е 53 326 души (по данни на НСИ), а на Петрич – 28 446 жители.
  • Планина Беласица, която се издига над града, е доста висока планина. Връх Радомир е с височина от 2029 м и е сред 10-те най-високи планински върхове в България. Характерни за Беласица са кестеновите гори, в които наесен може да се събират вкусни ядливи кестени. Планината не е известна като туристическа дестинация, поради това, че дълго време е била в граничната зона (с Гърция), т.е. с режим на ограничен достъп. Това прави фауната и флората й по-запазени и автентични от тези на другите български планини.
  • Край Петрич се намират най-големите по площ – около 200 дка, насаждения на растението актинидия, чийто плодове се казват „киви”. Актинидията е едно от малкото растения, които имат мъжки и женски растения и за да плододават, те трябва да са засадени в определено съотношение.
  • Петричките праскови са много вкусни и успешно конкурират прасковите от района край град Сливен.
  • Главната улица на града се казва Рокфелер, не защото Петрич доскоро бе известен като „града на милионерите”, а в знак на благодарност, защото в началото на миналия век с пари от Фондация „Рокфелер” са взети мерки срещу маларията - пресушени са съществуващите тогава блата в района и са построени къщи за по-бедните.
всички новини