Вашата оценка

Любопитни факти за Рим - част I

Любопитни факти за Рим - част I
28.Ноември.2018 г.
Рим е столицата на Италия и област Лацио. Разположен е на реките Тибър и Апиене. Бил е столица на Римската империя, най-могъщата, голяма и най-дълго просъществувала империя в класическата и западна цивилизация. Ватиканът, анклав в Рим, е суверенна държава, седалище на Римската католическа църква и папата.

Рим е най-големият град в Италия и един от най-големите европейски градове с площ от 1287 кв. км. Предградията му достигат до Тиренско море. В границите на града населението е около 2,9 милиона жители; почти 3,8 милиона живеят в района на Рим. Градът съществува от 2800 години, като е бил средище на Древен Рим, по-късно на Папската област, Италианското кралство и Италианската република (съвременна Италия).
 
На вашето внимание представяме няколко любопитни факти за Рим:
  • Рим е първият модерен град, достигнал население от 1 000 000 души 50-та година преди Новата ера. Никое друго населено място в Европа не е успяло да надмине този рекорд, изравнен едва през 19-ти век от британската столица Лондон.
  • Символът на Рим – „вълчицата“ идва от легендата за Вечния град, според която двамата братя и синове на бог Марс, легендарните основатели на Рим – Ромул и Рем, са откърмени от вълчица. Една от най-красивите й скулптури (Lupa Capitolina) се намира в Капитолийските музеи в града.
  • Рим има два основни футболни отбора – „Рома“ и „Лацио“. И двата играят двубоите си от първенството на един и същ стадион – „Олимпико“.
  • В Рим се намира суверенната държава – Ватикана. Тя е една от най-малките в света и се управлява от главата на Римокатолическата църква  – Папата. Също така има своя железопътна гара, поща, радиостанция и миниатюрна армия – швейцарците, за които се твърди, че носят униформи, чийто дизайн е създал самият Микеланджело.
  • Първият университет на Рим – La Sapienza (създ. 1303 г.) е най-големият в Европа и вторият най-голям въобще в света.
  • Според кметството на града, всяка година туристите хвърлят във водата на "Фонтана ди Треви" около 700 000 евро. Ако се вярва на поверието, ритуалът гарантира на всеки един, който го изпълни, че един ден отново ще се върне във Вечния град.
  • Колизеумът (Колизеят?), сочен за най-великолепният от амфитеатрите в Древен Рим, днес е признат за едно от Седемте чудеса на света. Навремето е разполагал с места за 50 000 души, които да наблюдават гладиаторските битки.
  • Рим има собствен Музей на пастата, в който са изложени най-различни машини за производството на любимия на милиони ценители на кулинарията специалитет.
  • „Ватикана“ е най-големият музеен комплекс в света. Той се състои от над 1000 музеи и галерии, а Базиликата „Свети Петър“ е най-голямата християнска църква, строена някога.
  • Наричат Рим „Вечния град“ – заради богатата му история и факта, че с течение на годините той не само оцелява, но и все повече процъфтява. Още в древността това определение използва за пръв път поетът Тибул. Също така е наричан и „града на седемте хълма“.
 
Вижте нашите предложения за екскурзия до Рим - ТУК !
всички новини



Хотели Гърция