Любопитни факти за Рио де Жанейро - част II

Любопитни факти за Рио де Жанейро - част II
28.Август.2019 г.
Миналата седмица Ви запознахме с някои интересни факти за Рио да Жанейро (можете да ги прочетете тук). Тази седмица продължаваме като на Вашето внимание представяме поредната порция любопитни факти:
  • Смятате ли, че познавате най-популярните местни жители? Сред тях са супер звездата Роналдо, музикантът Винисиус де Мораес и архитектът Оскар Нимайер.
  • Съществуват повече от 200 самба школи в Рио.
  • Градът е посещаван от повече от 3 милиона международни туристи всяка година. Само по време на годишния карнавал, който е най-големият в света, тук се стичат 2 милиона души.
  • Рио е столица на Бразилия от 1763 до 1960 г., когато е наследен от град Бразилия. В периода 1808-1822 г. обаче той служи и като столица на Португалия, когато заточеният от Наполеон кралски двор се мести в града.
  • Уринирането на обществени места, за разлика от проституцията, в града е незаконно. Именно затова по време на карнавала властите разполагат по улиците му повече от 25 хиляди преносими тоалетни.
  • Статуята на Исус Христос е без палец. Тя го губи при инцидент през 2014 г., когато е ударена от мълния. Всъщност културната забележителност става жертва на подобни инцидентни поне веднъж годишно. Близостта на Бразилия до екватора я поставя в активна зона за мълнии. Именно затова в статуята е монтирана сложна гръмоотводна система, която обаче невинаги работи.
  • Пет дни в годината градът се управлява от шут, наричан Момо. По време на откриването на фестивала в Рио да Жанейро кметът на града по традиция предава ключовете и ръководната си позиция на така наречения крал Момо. Кралят се избира всяка година със специален конкурс. За пет дни в годината той се превръща в знатна особа и управлява един от най-известните градове в света.
 
Вижте нашето предложение, с което можете да посетите Рио да Жанейро - ТУК!
всички новини