Вашата оценка

Любопитни факти за Рио де Жанейро - част I

Любопитни факти за Рио де Жанейро - част I
21.Август.2019 г.
Рио де Жанейро е град в Югоизточна Бразилия, център на щат Рио де Жанейро. Населението на града е малко над 6 милиона души, а на градската агломерация - около 11,5 милиона души. Рио де Жанейро е вторият по големина град в Бразилия след Сао Пауло и служи за столица на страната от 1764 до 1960 г., когато столицата е преместена в Бразилия. През 1808-1821 г., градът е столица на Португалската империя. На хълма Корковадо се намира прочутата статуя на Иисус Христос, наречена Христос Спасителя. Рио де Жанейро е известен и с карнавала, който се провежда там всяка година. Местните жители наричат себе си кариока. На местния диалект на народа на тупи, който говори гуарански език cari означава "бели хора", а оса - дом, т.е. "домът на белите хора". Част от града е призната за обект на световното наследство през 2012 г.
 
На вашето внимание представяме няколко любопитни факти за Рио да Жанейро:
  • Рио де Жанейро е с по-малко население от Сао Пауло и Бразилия, но изостава само зад Бразилия по БВП, развняващо се на 201 млрд. щатски долара.
  • Наименованието "Рио де Жанейро" на португалски означава "януарска река" и е дадено на града от португалски изследователи през 1565 г., когато населеното място е създадено. В района обаче няма река. Смята се, че португалците са вярвали, че заливът Гуанабара е устието на водоем. Въпреки, че са се заблудили, грешката им не е поправена и градът гордо носи името си и до днес.
  • Статуята на Христос Спасителя, кацнала на върха на планината Корковада, е една от най-известните забележителности на Рио и на няколко пъти е обявявана за едно от седемте чудеса на света.
  • Градът си има и пряко - Cidade Maravilhosa, което означава "прекрасен град".
  • Най-известният танц в Бразилия - самбата, дължи произхода си на африканските роби, работещи в плантациите в щата Рио да Жанейро.
  • Със своите над 50 км бели и златисти пясъчни плажове, Рио е туристическа столица на Бразилия.
  • Местните хора казват, че ако не сте посетили основните забележителности на Рио - статуята на Христос, плажовете Айпанема и Копакабана, стадион Маракана и националния парк Tijuca National Park, тогава не сте били в Бразилия.
  • Проституцията е легална в града, а момичетата, практикуващи най-древната професия, са невероятно красиви.
 
Вижте нашето предложение, с което можете да посетите Рио да Жанейро - ТУК!
всички новини



Хотели Гърция