Любопитни факти за Санторини - част II

Любопитни факти за Санторини - част II
13.Март.2019 г.
Миналата седмица Ви запознахме с някои интересни факти за Санторини (можете да ги прочетете тук). Тази седмица продължаваме като на Вашето внимание представяме поредната порция любопитни факти:
  • Където и да изберете да отседнете на остров Санторини, вие ще бъдете на кратко разстояние от останалите села. Островът не е голям и автобусите често тръгват от Фира. Наемете си кола, за да можете да разгледате колкото се може повече от Санторини. Ще ви отнеме около 25-30 минути шофиране от южната до северната точка на острова.
  • Малките улички на Санторини често са заменени от стълби, които можете да изкачите и от високо да се насладите на гледката към морето.
  • Периса е най-дългият плаж на Санторини. Дължината му е 8 км и е уникален заради черният вулканичен пясък. Бийч барове, ресторанти и водни спортове превръщат Периса идеално място за отдих.
  • Червеният плаж на Санторини е един от най-известните и най-сниманите плажове на острова. Наречен е така, заради червения цвят от малките вулканични камъчета, които влизат в неговия стъстав. Въпреки че е трудно достъпен (от Акротири пеша или с лодка), много туристи посещават червеният плаж, за да се насладят на автентичния пейзаж и на кристално чистите води.
  • Чери доматите на остров Санторини се отглеждат с лекота, защото те не се поливат чест, а вулканичната почва е повече от подходяща. Известен деликатес на Санторини са изсушениет на слънче домати. Всеки един може да си приготви сушени домати – оставете почвата да ги отгледа, а след това слънцето да ги изсуши. Повече от вкусно!
  • Доказателствата сочат, че на Санторини се е произвеждало и изнасяло вино още от праисторическо време. Традициите в лозарството на Санторини се считат за най-древни в Гърция и лозовите насаждения са се адаптирали към волканичната почва, нямат нужда от много вода и са устойчиви на вредители.
  • Най-известното вино на истров Санторини е Винсанто. Произвежда се от древността. През Средновековието е било изнасяно в различни части на света (Израел, Венеция, Триест). От 1774 до 1840 г. е било изнасяно и в района на Черно море и Русия, като е било използвано от служители на Руската църква за свето причастие. Ако искате да опитате автентично вино Винсанто, трябва да посетите винарната Арванитис в Мегалохори
 
Вижте нашите предложения, с които можете да посетите остров Санторини - ТУК и ТУК!
всички новини