Вашата оценка

Любопитни факти за Санторини - част I

Любопитни факти за Санторини - част I
06.Март.2019 г.
Санторини, официално наречен Тира, е най-големият от малка група вулканични острови в Егейско море: архипелагът Санторини. Архипелагът включва обитаемите острови Тира и Тирасия, както и ненаселените Аспрониси, Неа Камени и Палиа Камени. Заедно те са част от Цикладските острови. Населението на Санторини е малко над 15 000 жители, а площта - 76,19 км2. Столица на острова е град Фира.
 
На вашето внимание представяме няколко любопитни факти за Санторини:
  • Санторини е бил кръстен на църква, която е била построена на острова и е била посветена на Св. Ирини (Saint Irene) през 13 век след Христа. Спартанци са посещавали острова през 12 век и са му дали името Тира, докато през 14 век финикийците са го наричали „Калисте“, което означава „най-красивият“.
  • Санторини има много богата история. Тук преди около 3700 години се е зародила цивилизация. Праисторическото селище Акротири е било развито, добре организирано, сложно, космополитно градско общество, което можело да задоволи нуждите на местното население и в същото време да осъществява изност на блага за другите общества. Благодарение на разкопките са открити останки от тяхното впечатляващо изкуство. Не са открити храмове. Предполага се, че тогава са възхвалявали природата и плодородието. Обредът се е осъществявал индивидуално. Акротири е записан като праисторическият Помпей на Егейско море.
  • Вулканът на Санторини се е пробудил преди около 2 милиона години. В късния бронзов век (или както е известно изригването през периода Миноа) се е случило изригване около 1630 година преди Христа. Така, помежду скали от лава, голямо количество вулканична пепел и огън, след това масово разрушаване, днес пред нас се разкрива прекрасна гледка... природата се е справила по тайнствен начин.
  • Къщите – пещери на остров Санторини са били построени от бедни моряци, които са изкопавали домовете си в скалите. Те представляват характерната архитектура на острова, която се е съхранила и до днес, като по-голямата част от тях се използват за хотелска база за настаняване.
  • Санторини предлага невероятно красиви маршрутни пътеки. Скрити олтари сред огромни скали, вулканични пейзажи, които напомнят за Марс и морско синьо на Егейско море да послужи за фон. Просто перфектно!
  • Оия е село - носител на награди Гръцката туристическа организация е получавала наградите Europa Nostra през 1979 г. и наградат на Архитектурно биенале в София през 1986 г. за положените усилия в Оия. Днес Оия продължава да се нарежда сред 10-те най-романтични дестинации в света, топ световна туристическа дестинация и списъкът продължава още и още... Няма съмнение, че Оия е магическо място. Докато се разхождате из Оия, ще попаднете на невероятни рейзажи, които можете да уловите във вашия обектив. Залезът над Оия е очароващо събитие. Но има и други не по-малко атрактивни места като Акротири със стария фар.
 
Вижте нашите предложения, с които можете да посетите остров Санторини - ТУК и ТУК!
всички новини



Хотели Гърция