Любопитни факти за Токио

Любопитни факти за Токио
02.Януари.2019 г.
Токио е столицата на Япония. Градът е една от 47-те префектури в страната и център на Голямо Токио, най-големият метрополен регион в света. Токио е седалище на японското правителство и на Императорския дворец. Населението на града е малко над 13 милиона души, а площта му - 2187, 66 кв. км. Токио е определян като един от трите „командни центъра“ на световната икономика, наред с Ню Йорк и Лондон.Класифициран е като алфа + глобален град и е поставян на четвърто място сред глобалните градове. През 2012 година изследване на Мърсър и Икономист Интелиджънс Юнит определя Токио като най-скъпия за чужденци град в света. Градът е домакин на Летните олимпийски игри през 1964 година и ще бъде домакин на Лятната олимпиада през 2020 година.
 
На вашето внимание представяме няколко любопитни факти за Токио:
  • В Токио е разположен най-големият рибен пазар в света. Всеки ден там се предлагат повече от 2000 тона продукти. Пазарът е подходящо място за всички любители на разнообразните стоки и услуги.
  • В Токио е много чисто, което вероятно се дължи на изключителната дисциплинираност на местните жители. Похвално! Трябва и ние да вземем пример от тях.
  • На метро станциите работят така наречените "тласкачи". Тази професия няма как да видите да се практикува на друго място по света. Тяхното основно задължение е да "набутват" колкото се може повече пътници във вагоните на метрото в пиковите часове.
  • Любителите на вкусната кухня ще останат приятно изненадани. Местната храна е не само много вкусна и здравословна, но и евтина. В пределите на Токио има над 88 000 ресторанта, където се предлага голямо разнообразие от суши, юфка и ястия с месо.
  • Най-скъпата и луксозна хотелска стая в японската столица е разположена в хотел Ritz Carlton Suite. Нощувката в този хотел е на "скромната" цена от 25 000 долара за стая на 53-ия етаж и предлага главозамайваща гледка към Императорския дворец. Хотелската услуга обаче е повече от грандиозна.
  • През последните години смарт телефоните и различните приложения към тях се превърнаха в голяма мания по цял свят, но в Токио тази мания ескалира най-много. Там ще ви бъде трудно да видите хора, стоящи на едно място, които да не "ръчкат" телефоните си. Комуникацията "лице в лице" там отдавна се е загубила, което е доста жалко.
  • Всеизвестен факт е, че сумото е национален спорт в Япония. Традицията на сумото е на повече от 1500 години и в наши дни то все още включва много ритуални елементи. През последните години обаче бейзболът започва да набира все повече запалянковци в Токио.
  • Един от най-колоритните квартали на Токио е Harajuku. Там бихте могли да станете свидетел на най-невероятната тийнейджърска мода в световен мащаб. Обезателно трябва да вземете фотоапарата си.
  • Шинджуку е кварталът с най-развит нощен живот. Изобилието от барове и заведения с разнообразни стилове музика е повече от задоволително.
  • Един от най-популярните природни обекти в пределите на Япония е планината Фуджи, която е разположена непосредствено до Токио. Тя обаче е видима само около 80 дни в годината. Причината за това е гъстият смог над града, който умело я прикрива през повечето време.
 
Вижте нашето предложение за екскурзия до Токио - ТУК !
всички новини