Любопитни факти за Тоскана - част I

Любопитни факти за Тоскана - част I
03.Април.2019 г.
Тоскана е административен регион на Италия. Нейната площ е 22 993 км2, а населението около 3,7 милиона души. Тоскана е един от най-важните италиански региони заради своето историческо, художествено, икономическо и културно наследство. Намира се в Централна Италия и граничи на северозапад с Лигурия, на север с Емилия-Романя, на изток с Марке и Умбрия и на юг с Лацио. Има брегова ивица на Лигурско море - от Карара до Пьомбино и на Тиренско море - от Пьомбино до границата с Лацио.

Регионалната столица е Флоренция, която е най-големият град и най-важен исторически, художествен и икономическо-административен център; другите градове са Арецо, Гросето, Ливорно, Лука, Маса, Карара, Пиза, Пистоя, Прато и Сиена.

До 1859 г. е независима държава. След това става част от Сардинското кралство, после на кралство Италия и днес - от република Италия. Регионалният празник е 30 ноември.

Тоскана е синоним на превъзходство, благодарение на невероятните исторически и художествени шедьоври, които сякаш спират времето и ни пренасят в един друг свят. Това е слънчева, романтична и приказна земя, където традициите и съкровищата на миналото са все още живи, храната е истинско изкушение, а пейзажите - безкрайни! Този регион привлича със своята красива природа, историческа архитектура и плодородни лозя. Въпреки това, има толкова много неща, с които е забележителен, а туристите минават през района без дори да си дават сметка за тях.
 
На вашето внимание представяме няколко любопитни факти за Тоскана:
  • Тоскана е родното място на италианския език. Смятан за сърцето и душата на Ренесанса, Тоскана е изключително важен културен център, повлиял върху развитието на Европа и на света. Модерният италиански език, който се говори в цялата страна, всъщност се основава диалекта „Тоскано“, формиран по време на ренесансовия период.
  • Тоскана има повече футболни отбори, отколкото всяка друга италианска област. Всички знаят, че Италия е световно известна със своя футбол, а най-титулуваният тоскански отбор е Фиорентина.
  • В Тоскана няма минимална възраст за консумиране на алкохол. Въпреки това, младежите трябва да имат навършени 16 години, за да им се сервира алкохол в заведенията.
  • Тоскана е първото място, на което са поставяни павета по улиците. През 1339 г. във Флоренция за пръв път се поставя павираната настилка.
 
Вижте нашите предложения, с които можете да посетите Тоскана - ТУК!
всички новини