Любопитни факти за Тунис

Любопитни факти за Тунис
19.Септември.2018 г.
Тунис е държава в Северна Африка, населена предимно от араби. Има излаз на Средиземно море. Граничи с Алжир на запад и с Либия на юг и изток. Площта на страната е 163 610 кв. км., а нейното население около 10 милиона души. Най-голям град и столица е град Тунис.
 
На вашето внимание представяме няколко любопитни факти за Тунис:
  • Плажовете

Голяма част (1400км) от средиземноморското крайбрежие на Тунис са бели пясъчни плажове, някои от които са просто фантастични. Курорти като Хамамет и Монастир, луксозни места като Порт Ел Кантауи и остров Джерба, въпреки че са много населени, осигуряват всичко необходимо за комфортния престой, включително и разнообразни водни развлечения като каране на ски и парасейлинг.

  • Пустините

Сахара доминира. Туристите могат да се разходят с АТВ или камила сред лунния пейзаж на Матмата, където е заснет филма „Междузвездни войни“, а след това да се полюбуват на залеза над оазиса – градовете Тозер и Дуз.

  • История и забележителности

В Тунис те не се ограничават само до престижните курорти. Страната разполага със зашеметяващи древни паметници, датиращи от хиляди години. Освен Картаген има още много римски забележителности. Може би най-добрият е Дуга – градът възвишаващ се над пейзажи с пшеница. Във вила Була Регия има подземни етажи, спасяващи от жегата – рядък шанс да посетите истинска римска стая. Амфитеатърът Ел Джем е съперник на римския Колизеум, извисяващ се над малко градче в средата на Тунис, мраморни шахти и други места, достъпни за туристи.

  • SPA (СПА)

Тунис е известен и с центровете за ароматотерапия. Още Хипократ (известен като бащата на съвременната медицина и таласотерапия) е забелязал, че ръцете на рибарите, които често са били порязани, не са податливи на инфекции и раните зарастват бързо. След много изследвания той заключил, че морската вода има лечебни свойства. За центровете с таласотерапия морската вода се извежда на разстояние 450 метра от брега и дълбочина от 6 метра. Таласотерапия в Тунис включва подобряване на кръвообращението, антицелулитни процедури, понижаване на тегло; премахване на ставни болки и болки в гърба, увеличаване на жизнената енергия.

  • Кухнята

Диапазонът с местата, където можете да опитате изкушенията от местната кухня е много широк – от най-престижните ресторанти в Тунис до стилни тротоарни кафенета в курорти като Порт Ел Кантауи. Както повечето арабски страни, тунизийската кухня използва главно говеждо, козе, телешко и пилешко месо, както и боб, ориз, зеленчуци и плодове в най-различни комбинации. Тъй като мюсюлманите не ядат свинско, за сметка на това широко употребявана е рибата (особено риба тон, считана за нейна страна и носеща името й) и морските дарове, ястия с яйца и млечнокисели продукти (особено сирене).

  • Шопинг

В базарите на Тунис, Сус и други големи градове, можете да се насладите на бартер. Ярки килими, кожа, керамика, мед и сребро, шарени плетива – това са не само чудесни сувенири за спомен, но и повод да се преговаря с търговците за забавление.

  • Голф

Тунис е не само златни плажове, а има и широка гама от зелени ливади. Най-популярните места за голф се считат Хамамет, Монастир/Сканес и Табарка.

  • Екскурзии

Присъединете се към групи, които са придружени от водачи или наемете автомобил и започнете опознаването на малко известни, но страхотни места като Кайруан, с несравнимата джамия и впечатляващи останки от римските Дуга и Була Регия.

  • Градът

Тунис съчетава смесица от тесни улички, оживени пазари със сенчести алеи и елегантни сгради европейски стил. Не трябва да се пропуска Музеят Бардо, който е известен с най-известните колекции от римски мозайки.

  • Фестивалите

Трябва да се докоснете до автентичните традиции на Сахара като надбягвания с камили, магически представления и номадски танци по време на годишния фестивал в Дуз през декември. Северният град Табарка се отличава със страхотни летни музикални фестивали: раи (алжирска музика), латино и джаз фестивали. Тунизийска традиционна музика, както и международни поп звезди могат да се чуят на Международния фестивал в Картаген. В Набел и Хамамет също се провеждат оживени летни музикални фестивали с участието на местни художници.
 

Вижте нашите предложения за Тунис - ТУК !
всички новини