Любопитни факти за туризма - част I

Любопитни факти за туризма - част I
30.Октомври.2019 г.

На 27 септември се отбелязва Световният ден на туризма. Той се отбелязва от 1980 г. насам с решение та Световната организация по туризма към ООН. По този повод туристическа агенция Интерлакс споделя с Вас няколко любопитни статистически факта, свързани със съвременния туризъм.
 

  • Кой е вторият най-посещаван град във Франция?

За първият съмнения едва ли има – Париж. Но ако очаквате номер 2 да са Бордо, Ница или Марсилия, не познахте. Номер 2 е Лурд – град с едва 15 000 жители, който привлича 6 милиона туристи всяка година. Наричат го "града на чудесата". Тук през 1858 г. Дева Мария се явява на скромното селско момиче Бернадет 18 пъти. От тогава досега милиони поклонници посещават мястото, получавайки духовно и физическо изцерение. В града има 270 хотела.
 

  • Само 0.029% от световното население е било на Антарктида

Годишно Антарктика се посещава от малко над 38 000 души. Но още по-малко са туристите в най-малко посещаваната страна на Земята - Тувалу - само 0.0014% от нас.
 

  • Никой не може да победи ръста на туризма в Камбоджа

От гледна точка на относителния растеж, нито една държава не може да се похвали с постижението на Камбоджа. През 1990 г. само 17 000 туристи са били в страната, все още страдаща от кошмарното управление на Червените кхмери, войната с Виетнам и последвалата 10-годишна окупация. Три десетилетия по-късно Камбоджа е на върха по пътувания  в Югоизточна Азия. Толкова много, че през 2017 г., последната година, за която Световната организация по туризъм има изчерпателни данни, тя приветства 5,6 млн. чуждестранни гости – 32 841% увеличение.
 

  • Най-големият хотел в света (не е в Лас Вегас)

От 50-те най-големи хотели на планетата, по отношение на общия брой стаи, около половината се намират в Града на греха. Но номер едно, хотелът First World (който има зашеметяващи 7 351 стаи), е някъде по-надалеч. В Гентинг Хайлендс в Малайзия. Скоро обаче ще загуби рекорда. Abraj Kudai в Мека, който в момента е в процес на изграждане, ще има 10 000 стаи.
 

  • Макао бие Ню Йорк

Друга изненадваща статистика от най-новия доклад "Глобални градове" на Euromonitor - Макао, азиатският център за хазартни игри, е петият най-посещаван град в света. Той изпреварва Ню Йорк. И цяла Индия. С 15,4 милиона туристи.
 

Очаквайте II-ра част!
всички новини