Любопитни факти за Хаити - част I

Любопитни факти за Хаити - част I
09.Октомври.2019 г.
Република Хаити е държава разположена в западната чст на остров Испаньола. Той се намира в Карибско море, като по-голямата му източна част е заета от съседната Доминиканска република. Столица е Порт о Пренс. Населението наброява около 9 милиона души.

Името на страната има древен индиански произход. Дадено му е от коренното население - Ayiti и означава "Планинска земя". Републиката е най-бедната държава в западното полукълбо и е една от най-бедните, нестабилни и неуправляеми страни в света. Цялата история на Хаити от създаването на държавата до днес е съпътствана от глад, стихийни бедствия и държавни преврати.
 
На вашето внимание представяме няколко любопитни факти за Хаити:
  • Остров Тортуга е част от Република Хаити. Този остров е добре известен с пиратските си истории.
  • Хаитяните вярват във вуду и зомбита. Дори и сега има много шамани в страната. Понякога шаманите помагат на хората, а понякога ги проклинат. Ето защо местното население в Хаити се отнася с уважение към тях.
  • Хаити има колониално минало. Страната е била колония на Испания и Франция. В периода от 1804 до 1915 г. повече от 70 диктатори управлявали Хаити. През миналия век пък страната е била управлявана от САЩ. Сега Хаити е свободна страна.
  • Република Хаити е най-бедната страна в Карибския басейн. Средностатистическият работник в Хаити печели само 2,75 долара на ден. Поради липсата на работни места (около 70% от населението няма постоянна работа) тези, които работят, се страхуват да говорят открито срещу нелоялната организация на труда.
  • 80% от хаитяните живеят под прага на бедността, а 54% живеят в крайна бедност. Средният доход на глава от населението в Хаити е 480 щатски долара годишно.
  • Повече от 10% от децата в Хаити умират, преди да доживеят петия си рожден ден.
  • Образованието в страната също е на много лошо ниво. Едва 53% от населението на Хаити може да чете и да пише.
  • Столицата на Хаити е Порт-о-Пренс. Градът е основан през 1749 г. и е наречен в чест от френския принц. Той си прилича по много неща с другите карибски столици. Една от общите отличителни черти са сградите от колониалната епоха.
  • Христофор Колумб е погребан в Хаити. Основната атракция в столицата е катедралата "Санта Мария", в която почиват Христофор Колумб (той открива острова през 1492 г.), неговият брат Бертоломео, синът и внукът му.
всички новини