Любопитни факти за Шотландия - част III

Любопитни факти за Шотландия - част III
01.Януари.2020 г.
Миналата седмица Ви запознахме с някои интересни факти за Шотландия (можете да ги прочетете тук). Тази седмица продължаваме като на Вашето внимание представяме поредната порция любопитни факти:
  • Сигурни сме, че всички са чували за овцата Доли и за първите клонирания, направени от човека. Доли е част от успешен експеримент проведен през 1996 г. в института „Рослин“ от проф. сър Иън Уилмут и неговият екип. Доли обаче не е първото клонирано животно. Първото място се заема от друга овца, клонирана през 1984 г. в Кембридж. Въпреки това учените считат Доли за първия успешен клонинг, защото е направена от възрастни клетки, а не от ембриони, което в онези години се е считало за невъзможно. А къде се намира сега Доли? Тя е дарена след смъртта си на Националния музей на Шотландия в град Единбург.
  • Минаваме на спортна тематика или по-точно казано: Спортове, измислени в Шотландия. Започваме с най-известния сред тях, а именно голфът. Както може би сте чували, освен родина на уискито, Шотландия е наричана още „родината или домът на голфа“. Този спорт води началото си още от XV в. и бързо се разпространява из острова, а след това и по цял свят. Докато на някои места голфът се смята за “спорт на елита“, в Шотландия всеки, който има желание, може да го практикува. Друг спорт, който бихте могли да изпробвате в страната на Неси е кърлинг. Той също е измислен в Шотландия и се разпространява широко в Англия, Канада и САЩ.
  • Преминаваме на културна тема. Оказва се, че между шотландците и българите има още една прилика – манталитетът или иначе казано обичат да се забавляват. Шотландия е една от държавите с най-много фестивали. Годишно там се провеждат фестивали свързани с храната, музиката, традиционни празници и обичаи и връзката между местната и международната култура. Тези, които горещо ви препоръчваме, са „Фестивал на напитките и храната“, „T in the Park” и „Piping live” или т. нар. Фестивал на гайдите в Глазгоу, в който взимат участие и български гайдари.
  • Говорейки за култура, е важно да споменем и църквата „Рослин“ (Roslin Chapel), която е спомената в книгата и снимана във филма „Шифърът на Леонардо“. Тя се намира в парка Рослин (Roslin Glen Park) в южните покрайнини на Единбург и е обект на силен туристически интерес.
  • Решихме да оставим най-пикантното за финал. Когато стане дума за Шотландия, повечето хора я асоциират с уискито, но дали знаете, че там има и музей на уискито. Да, точно така – музей изцяло посветен на уискито. The Scottish Experience е една от най-големите атракции в столицата и ежедневно се посещава от стотици туристи. Но кое е уникалното в него? Още със самото влизане, персоналът ви настанява в подвижен “вагон“, който събира максимум трима човека и където можете да изберете беседа на един от 15-те налични езика! Не много атракционни могат да се похвалят с това. Веднъж след като сте избрали желания от вас език и сте се настанали удобно, започва приключението, което е съпроводено и с електронен гид. Вагонът се задвижва и преминавате през целия процес на създаване, съхранение и консумиране на уискито. След това влизате в „стаята на мечтите“ или „стаята на уискито“, в която можете да се насладите на най-голямата колекция от уиски в света. Върховната изненада е, че може да дегустирате уиски по ваш избор. Това вече е доста примамливо, нали?
всички новини